NOVI PRVAK EUROPE / Dramatično finale Eura: Šveđani protiv Španjolaca sedmercem na isteku vremena osvojili naslov nakon dugih 20 godina

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Švedska je novi prvak Europe. Šveđanima je to rekordni peti europski naslov, ali prvi nakon 20 godina. Španjolska, koja je na posljednje dvije europske smotre osvajala zlato, ovoga puta morala se zadovoljiti srebrom

30.1.2022.
20:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Finale 15. Europskog rukometnog prvenstva za muškarce

Mjesto održavanja utakmice: MVM Dome (Budimpešta)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 18.00

ŠVEDSKA - ŠPANJOLSKA 27-26

Rukometaši Švedske novi su prvaci Europe u rukometu. U dramatičnom finalu u MVM Domeu u Budimpešti na 15. Europskom rukometnom prvenstvu, rukometaši Švedske sedmercem su Niclasa Ekberga po isteku vremena slavili 27-26. Šveđanima je to rekordni peti europski naslov, ali prvi nakon 20 godina. Španjolska, koja je na posljednje dvije europske smotre osvajala zlato, ovoga puta morala se zadovoljiti srebrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica puna uzbuđenja

Veći dio prvog dijela protekao je u dominaciji Šveđana, da bi se nje na kraju prvog dijela Španjolci vratili i poveli. Drugo poluvrijeme donijelo je pravu rukometnu bitku, u kojoj se igralo gol za gol. Bila je to utakmica puna tehničkih pogrešaka s obje strane, ali i sjajnih poteza... No, idemo redom...

Švedska je bolja otvorila finale, povela je 2-0, pa 3-1, te 4-2. Španjolska je u 14. minuti prvi put uspjela izjednačiti (6-6), a u 29. minuti i prvi put povesti (12-11). Sa španjolskim golom prednosti otišlo se i na odmor (13-12).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku susreta bolje su krenuli Španjolci, u nekoliko navrata imali su po dva pogotka prednosti, no Švedska je u 39. minuti dohvatila izjednačenje (17-17), a na isteku 42. minute stigla i do prednosti (20-19). Uslijedile su minute u kojima se igralo gol za gol uz mnogo pogrešaka na obje strane.

Šest minuta prije kraja Švedska je ponovo stigla do dva gola prednosti (25-23), a potom imala i dva napada za +3. Da je uspjela zabiti možda bi finale bilo i ranije razriješeno. No Španjolska se nije predavala, tri minute prije kraja smanjila je  na gol zaostatka, a zatim izjednačila na 26-26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palicka briljirao

Španjolci su minutu prije kraja imali i napad za vodstvo, no Andreas Palicka je obranio udarac Joana Canellasa, gurnuvši Šveđane u priliku za pobjedu. Do kraja susreta preostalo je 19 sekundi, Šveđani su izborili sedmerac, a Ekberg je s istekom vremena bio siguran za veliko slavlje.

Švedsku su do zlata predvodili Ekberg i Oscar Bergendahl sa po pet golova, te Hampus Wanne sa četiri gola. Odličan je bio i vratar Palicka sa 11 obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suprotnoj strani najefikasniji su bili Adrian Figueras i Aleix Gomez Abello sa po šest golova, dok je Ian Tarrafeta dodao pet golova. Španjolski vratari Rodrigo Corrales i Gonzalo Perez de Vargas ukupno su imali osam obrana.

U susretu za treće mjesto Danska je nakon produžetaka pobijedila Francusku sa 35-32 (29-29, 13-14).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska osvojila broncu

Bio je to okršaj aktualnih olimpijskih prvaka Francuza, te aktualnih svjetskih prvaka Danaca, a na koncu su slavili Danci. Dancima je to sedma medalja s europskih prvenstava pri čemu četvrta bronca nakon što su treći bili na tri uzastopna EURO-a (2002, 2004, 2006).

Dansku su do pobjede predvodili Jacob Holm sa 10, Niclas Vest Kirkelokke s pet, Rasmus Lauge sa četiri gola, te sjajni Niklas Landin sa čak 18 obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Francuza najefikasniji su bili Kentin Mahe s osam, te Hugo Descat sa sedam golova, dok je Vincent Gerard imao 17 obrana.

Dodajmo kako je Šveđanin Jim Gottfridsson proglašen najkorisnijim (MVP) igračem Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gottfridssonu je to druga nagrada MVP-a na EHF EURO-u, nakon što je prethodno osvojio titulu kada je Švedska osvojila srebro 2018. On je treći igrač koji je osvojio dvije MVP nagrade, nakon Hrvata Ivana Balića (2004, 2006) i Francuza Nikole Karabatića (2008, 2014).

60' - Švedska je prvak Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' - 19 sekundi do kraja, Švedska ima napad za pobjedu. Sedmerac za Švedsku, vrijeme je isteklo.

59' - Obranila se Španjolska. Ima posjed. Zadnjih 35 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' - Perez de Vargas brani za Španjolsku. Kakva utakmica ljudi moji...

58' - Napad je Šveđana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' - Palicka čita i uzima 10 obranu, prijelomni trenutak.

54' - +2 Španjolske, ali odmah smanjuju Španjolci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52' - Niclas Ekperg postiže svoj 4 gol iz sedmerca.

51' - Guardiola s crte, pokraj glave Palicke u mrežu za 23-23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

51' - Palicka skida zicer, 9 obrana i opet je preko 30%.

50' - Opet Švedska vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

49' - Abello zabija za izjednačenje 22-22.

49' - Odlična obrana Šveđana, ali Španjolci na mišiće iznuđuju sedmerac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

44' - Pettersson Daniel fenomenalno zabija iz velike daljine, sa svoje polovice na prazan gol.

43' - Probijanje Švedske na očigled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41' - Prvi dulji prekid u finalu. I sudac se ide uvjeriti u situaciju. Gleda se ponovljena snimka. Tko je gdje stajao, u trenutku dok je ušao Pecina.

40' - Oscar Bergendahl igra fantastično, ima 5 golova i najbolji je strijelac utakmice. Inače, on je najbolji obrambeni igrač turnira.

39' - Oscar Bergendahl zabija 4 gol. Ima 4-4. 17-17.

37' - Guardiola zabija s crte svoj prvi gol večeras.

35' - Španjolci se drže na +2.

34' - Isključenje za Pecinu. Švedska ima sedmerac koji realizira.

33' - Gomez Abello zabija svoj 3 gol - 15-13 za Španjolsku.

32' - Serrano zabija iz teške situacije za +2 Španjolske. 12-14.

31' - Počinje drugo poluvrijeme.

Gotovo je prvo poluvrijeme. Znači, čitav prvi dio praktički su Šveđani vodili, imali u nekoliko navrata i +2, održavali tu razliku i onda su Španjolci iskoristili švedsku crnu rupu od više od 6 minuta bez gola, izjednačili i brzim rukometom poveli. Palicka (7-19) čudesnim obranama oduševljava...

30' - Kakva završnica, Furija je uzvratila brzim centrom.

29' - Španjolska po prvi put vodi u utakmici - 11-12.

29' - Švedska je bez gola 6 minuta.

28' - Palicka je na 7-16 obrana, tj 44 %.

26' - Palicka opet skida, ali lopta je u autu. Španjolcu su preživjeli ovo... Vjerojatno će dočekati i kažnjenog igrača. Evo, isključenje za Švedsku. Diže se španjolski šuter, ali nema faula. Napad je za Švedsku.

25' - Sanchez - Migallon ide van, dobio je 2 minute.

23' - Španjolci su stalno tu negdje, drže se, opasni su. Evo ih, Serrano zabija za -1 - 11-10.

19' - Palicka s gola na gol zabija, kakva mirnoća. Francuzima je tako u polufinalu zabio 3 gola.

16' - Palicka briljira, na 60% je, ima 6 od 12. Andreas Palika, kakva emocija na golu, kakav vratar...

15' - Kakva obrana Palicke, ovo je čudo. Sad je na 5 obrana.

13' - Fernandez Perez postiže svoj 3 gol na utakmici. - 5-6 je za Švedsku.

12' - Palicka opet brani, Gomes Abello tražio je s desnog krila bliži kut, ali nema...

7' - Oscar Bergendahl zabija svoj drugi gol na utakmici.

5' - Casado zabija prvi gol za Španjolsku.

4' - Oscar Bergendahl neumoljivo za 2-0 Švedske.

3' - Palika brani, nije dobro po Španjolce da ga razbrane.

3' - Gotffridsson je zabio svoj 41. gol na Euru za 1-0.

1' - Počelo je veliko neočekivano finale Eura. Posjed je za Španjolsku. Idemo uživat u rukometu.

18.06 - Šveđanin Jim Gottfridsson proglašen je najkorisnijim (MVP) igračem Europskog rukometnog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj. Europska rukometna federacija (EHF) je uoči utakmice za treće mjesto na turniru i finala Eura proglasila najbolje igrače.

17.53 - Sve je spremno za veliko neočekivano finale Eura u rukometu. Danci su ipak bili najveći favoriti Eura, nekako su Španjolci bili u drugom planu, iako se radi o branitelju naslova prvaka Europe. Što se tiče Švedske, svi se pitaju je li došlo njihovo vrijeme? Inače, Španjolci su najuspješnija europska reprezentacija s osam medalja, a jedine dvije zlatne osvojili su na zadnja dva Eura, u Hrvatskoj i u Stockholmu prije dvije godine. 

17.37 - Rukometna reprezentacija Danske osvojila je u nedjelju treće mjesto na Europskom prvenstvu nakon što je u susretu za broncu u Budimpešti nakon produžetaka pobijedila Francusku sa 35-32 (29-29, 13-14).

Bio je to okršaj aktualnih olimpijskih prvaka Francuza, te aktualnih svjetskih prvaka Danaca, a na koncu su slavili Danci.

Španjolski i švedski rukometaši igrat će u nedjelju od 18 sati finale Eura 2022 u Budimpešti. Španjolski rukometaši, aktualni dvostruki europski prvaci, pobijedili su u polufinalu svjetskog prvaka Dansku s 29-25 (13-14), dok je Švedska bila bolja od olimpijskih prvaka Francuza s 34-33 (17-14). Više o tome čitajte - OVDJE.

Image
FRANCUZI OSTALI BEZ MEDALJE /

Svjetski prvaci osvojili treće mjesto nakon velike drame u Budimpešti, Karabatić i društvo imat će za čime žaliti

Image
FRANCUZI OSTALI BEZ MEDALJE /

Svjetski prvaci osvojili treće mjesto nakon velike drame u Budimpešti, Karabatić i društvo imat će za čime žaliti

Francuzi su bolje započeli dvoboj, vodili su sa 7-3, no u 20. minuti započinje veliki preokret Šveđana, koji su poluvrijeme dobili s 17-14. Velike zasluge za to ima švedski vratar Palicka, koji je ubilježio 7 obrana u prvom dijelu, ali čak i tri pogotka, po čemu je jedno vrijeme bio, posve neočekivano, prvi strijelac susreta. 

U drugom dijelu su Šveđani uspjeli održavati prednost, razlika nije išla ispod dva gola razlike, no u 57. minuti Francuska dolazi do samo jednog gola zaostatka (31-32). Pellas diže na 33-31, Mahi pogađa za 33-32, a junak dvoboja Gottfridsson, činilo se, zabija ključni pogodak minutu i pol prije kraja. Minutu prije kraja Švedska je imala 34-32, posjed i igrača manje, a Francuzi rade nemoguće, dvaput oduzimaju loptu, zabijaju gol, a u zadnjoj sekundi vratar Palicka brani zicer Fabregasu.

Gottfridsson je utakmicu završio s devet golova,  a Pellas dodao sedam, dok su kod Francuza Minne i Descat zabili po osam pogodaka.

I Španjolci preokrenuli

Španjolci su slavili također preokretom u drugom dijelu za četvrto uzastopno finale za izabranike Jordija Ribere. U prvom poluvremenu su Danci vodili do četiri gola razlike, da bi početkom drugog dijela Španjolci preuzeli vodstvo (22-19), koje nisu ispuštali do samog kraja.

Najvećim favoritima za naslov Dancima se tako osvetilo odmaranje najboljih igrača u zadnjem dvoboju sa Francuskom, kada su porazom izgubili prvo mjesto u skupini i u polufinalu išli na europske prvake Španjolce. Španjolce su predvodili Gomez (11) i Cannelas (7), a Dance Hansen (8) i Jacobsen.

Finale je u nedjelju u 18 sati, a bit će to repriza finala iz Zagreba 2018. godine, dok utakmica za treće mjesto počinje u 15:30. Obje možete gladati na RTL-u.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo