ISTINSKA LEGENDA / Veliki srpski rukometaš nahvalio Kauboje pa iznenadio: 'On je postavio temelje hrvatskog rukometa'

Image

Čovjek je to koji je godinama stvarao ime igrajući za Gorenje, Gummersbach, Kiel i Vezsprem, a u rukometnu povijest se upisao kao prvi igrač sa više od 100 zabijenih pogodaka u tri uzastopne sezone Lige prvaka

23.1.2023.
12:01
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija u ponedjeljak igra svoju posljednju utakmicu u grupnoj fazi SP-a, a protivnik je Bahrein. Kaubojima treba pobjeda od preko 20 pogodaka razlike i poraz Danske u susretu s Egiptom kako bi prošli u četvrtfinale.

Dok iščekujemo dva čuda u jednom danu osluškujemo bilo rukometnog svijeta. Iako Kauboji nisu na razini na kakvoj su bili prije 15-20 godina i dalje uživaju respekt diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLES MILIJUNA /

Objavljen popis najbolje plaćenih rukometaša svijeta: Veterani na vrhu, dva Hrvata na listi

Image
PLES MILIJUNA /

Objavljen popis najbolje plaćenih rukometaša svijeta: Veterani na vrhu, dva Hrvata na listi

'Pritisak javnosti ste prenijeli na igrače'

Jedan od onih koji biranim riječima govori o našem rukometu je i srpska legenda Momir Ilić.

Čovjek je to koji je godinama stvarao ime igrajući za Gorenje, Gummersbach, Kiel i Vezsprem, a u rukometnu povijest se upisao kao prvi igrač sa više od 100 zabijenih pogodaka u tri uzastopne sezone Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je trener u Vezspremu, a o hrvatskoj reprezentaciji je govorio za Net.hr.

'Utakmica s Danskom je bila odlična, Hrvatska je tu utakmicu odigrala odlično. No, dogodio se taj jedan nesvjesni peh na početku turnira od Egipta. Sigurno da se vrati ta utakmica, da se ponovno odigra, tako ne bi završila. U to sam sto posto siguran. Loš dan je bio za Hrvatsku. Nikad nisam vidio Hrvatsku u tako lošem izdanju i nitko takvo što niti nije očekivao', konstatirao je Ilić pa nastavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Međutim, jako dobro to nekako 'marketinški' u Hrvatskoj vi radite. Taj pritisak u javnosti i medija prenijeli ste nekako na same igrače. I onda, vidio sam odjednom to jedno ujedinjenje protiv Danske, a to ujedinjenje je bio strah', kaže legendarni lijevi vanjski.

'Veza Cindrić - Špikić je funkcionirala'

Ilić očigledno iznimno cijeni Domagoja Duvnjaka kojeg je u više navrata istaknuo njegovu ulogu u momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska je odigrala fenomenalnu utakmicu, prvenstveno u obrani, s Duvnjakom naprijed u toj 5+1 agresivnoj obrani. Duletova uloga je bila zapažena pritom. Normalno, i ostali su se pokazali ali on je bio taj koji je nekako donosio sigurnost uz vratara, u tim nekim važnim trenucima", kazao je, a onda se dotaknuo i Luke Cindrića.

"Luka Cindrić je odigrao jako dobro poslije svih kritika javnosti i medija u vašoj zemlji - zajedno sa Šipićem - i ta jedna veza Cindrića i Šipića je funkcionirala. Isto tako i Martinović koji je odigrao jako dobru utakmicu i Karačić koji je bio nekako najstabilniji dosad, barem što sam ja vidio, moja neka percepcija iz ovih par utakmica. Belgija, SAD i Maroko pritom nisu mjerila. Ostaje žal za tim Egiptom", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedio je Momir Ilić i situaciju u rukometu u Hrvatskoj i Srbiji.

'Nevjerojatna je motivacija kod Hrvatske'

"Dat ću vam jednu paralelu. Moram biti pritom surovo iskren i objasniti o čemu se tu zapravo radi. Nevjerojatna je stvar kod vas ta jedna emocija i naboj, nevjerojatna je ta motivacija kod Hrvatske, da li to bio rukomet ili nogomet, svejedno. Vidjeli smo te stvari i u nogometu kod vas. Najjača strana hrvatskog rukometa je sigurno to', priznao je, a onda je iznenadio prilikom 'dijeljenja lovorika zaslužnima' istaknuvši čovjeka o kojem u Lijepoj našoj vladaju podijeljena mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zoran Gobac postavio je temelje hrvatskog rukometa, od davnih 90-tih godina uz HRS. Ja znam definitivno, puno razgovora s pokojnim Velimirom Kljaićem i kako je sve to ranije teklo. To je jedna jako velika stvar. Uz taj rad s mlađim kategorijama Hrvatska uvijek ima kvalitetne igrače. Nažalost, u usporedbi sa Srbijom, mi smo imali problem još od prije da se igrači ne odazivaju baš pozivu izbornika. Sve je to naslijeđeno kod nas od prijašnjih generacija, a sve je to posljedica toga da u srpskom rukometnom savezu stvari nisu bile čiste. I tu se sistematski i simptomatično nasljeđivao problem. E vidite, to se u Hrvatskoj, to se kod vas ne može dogoditi. Rijetko kad se dogodi da se jedan igrač ne odazove pozivu izbornika. To je jedna jako bitna stvar', zaključio je Ilić u razgovoru za Net.hr.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo