PAKLENI, KAUBOJI... / Mnogima danas ide na živce: Znate li zašto smo rukometaše prozvali Kaubojima?

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatski rukometaši već 14 godina nose nadimak Kauboji, a s obzirom da da dio javnosti baš i ne voli pitamo vas trebaju li dobiti novi

11.1.2023.
11:24
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

'Prestanite ih više zvati Kaubojima', 'kakav glup nadimak, prestanite' i 'kaj mi imamo s Divljim zapadom' samo su neki od komentara koji se posljednjih dana mogu pročitati pod člancima o hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji od navijača pa smo odlučili podsjetiti kako su taj nadimak uopće dobili.

Odgovor je jednostavan, mediji ih tako nazivaju, jer su to sami tražili. Njihova želja koju se poštuje no krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravu euforiju su rukometaši izazvali 2003. godine kada su kao autsajderi Balić, Metličić i društvo došli do naslova svjetskog prvaka. Kako su Vatreni već godinama imali nadimak trebalo ga je smisliti i za nove sportske heroje.

Image
DESETKOVANA HRVATSKA /

Nastupali su prošlog siječnja, a sada ostaju kod kuće: Ove Kauboje nećemo gledati na SP-u

Image
DESETKOVANA HRVATSKA /

Nastupali su prošlog siječnja, a sada ostaju kod kuće: Ove Kauboje nećemo gledati na SP-u

'Mogu nas zvati kako hoće, ali nikako...'

Nekome je palo na pamet da ih prozove Paklenima, ali to je naše rukometaše užasavalo. Nikako nisu voljeli taj nadimak te su nakon šest godina konačno progovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mogu nas zvati kako hoće, ali nikako Pakleni. To nam se nikako ne sviđa i ne volimo kada nas tako nazivaju', konstatirao je kapetan Petar Metličić pred SP 2009. godine.

No i njima je bilo jasno da im treba nadimak pa su tako udružili glave i kreativnost kako bi se dosjetili. Bilo je tu raznih ideja, a jedna od simpatičnijih je bila ona da ih se prozove Vilenjacima, jer im je himna bila Morska vila no to je otpalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imao je Ivano hrpu ideja. Znam da smo bili kao kauboji, šareni, pola opreme nismo imali, a u natjecanje smo uletjeli i kroz njega proletjeli kao na konjima', prepričao je tijek misli Vlado Šola osvrćući se na SP 2003.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

'Naravno, Baliću je palo na pamet'

'Naravno, Baliću je to palo na pamet, a nama je bilo simpatično jer se ponašamo na terenu kao na Divljem zapadu', pojasnio je tom prilikom i Metličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od te 2009. godine je taj nadimak postao dio mainstreama, a rukometaši su na dočeke počeli dolaziti s kaubojskim šeširima i u povijest ušli kao Kauboji.

Iako nekima smeta jer 'čuvari stoke i revolveraši' nemaju veze s Hrvatskom, taj će nadimak, kako i priliči, nositi sve dok oni ne zatraže da ga se promijeni kao što je to Metličić učinio 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A smatrate li vi da Kaubojima treba novi nadimak odgovorite nam u anketi.

Inače, Svjetsko rukometno prvenstvo koje će se igrati u Švedskoj i Poljskoj na rasporedu je od 11. do 29. siječnja, a više od pedeset napetih i atraktivnih utakmica gledatelji će moći pratiti na glavnom kanalu RTL-a, zatim na kanalu RTL2 te online platformi PLAY i portalu Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo