S piste na cestu / Produkcijski Volvo S60 Polestar

Image
Foto: volvo

Razvijen u duhu 17 godina dugog iskustva u automobilskom sportu i s genima jakog konceptnog automobila od 508 KS, prvi cestovni Polestar automobil je stigao i zove se jednostavno Volvo S60 Polestar.

24.4.2013.
13:00
volvo
VOYO logo

Ovo je pravi automobil za vozače koji uz već standardno vrhunska podvozja modela S60 donosi i dodatne mogućnosti. A sve iskustvu i tehnologiji preuzetom iz automobilskih natjecanja. Nakon što su dobili izvrsne pohvale na račun konceptnih modela C30 i S60, Polestar predstavlja svoj i prvi produkcijski automobil koji je važan korak naprijed i nagovještaj uzbudljive budućnosti.

Limitirana proizvodna serija razvijena je najprije za tržište Australije, a prvi automobili će kupcima biti isporučeni već u lipnju ove godine. Predstavljanje automobila na ostalim tržištima i dalje se razmatra, a sve će ovisiti od odgovora kupaca u Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: volvo

Ključ razvoja novog Volva S60 Polestar bio je opsežan rad na dotjerivanju podvozja tijekom kojeg se prešlo tisuće testnih kilometara diljem Europe: od brzih njemačkih autocesta, preko zavojitih puteva na jugu Španjolske, do zaleđenih cesta Švedske. Uz to, iskusni Robert Dahlgren, vozač Volvo Polestar Racing odjela, bio je važan dio razvojnog procesa.

Svoju tehnologiju dijeli s trkaćim Polestar automobilima, odnosno posjeduje Öhlins amortizere, vrhunske kočnice i istančan ovjes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvijen je i novi paket aerodinamičkih dodataka koji uključuje prednji splitter, stražnji spojler i difuzor, razvijen u Volvo zračnom tunelu.

Image
Foto: volvo

Polestar je poradio i na T6 turbo šestcilindarskom benzincu koji je dodatkom većeg turbo punjača, novog intercoolera, sportskog ispuha i doradom upravljačke elektronike ojačan na 350 KS (257 kW), te nudi preko 500 Nm okretnog momenta. S njime surađuje šeststupanjski automatski mjenjač koji posjeduje launch control sustav, a snaga se šalje na sva četiri kotača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Performanse su očekivano vrhunske, pa tako ubrzanje do 100 km/h traje samo 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina „zauzdana“ na 250 km/h.

Image
Foto: volvo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo