OVOM RUSU NIKAD NIJE DOSTA / Pogledajte zapanjujući svjetski rekord s Himalaja

Image
Foto: whatsonsanya.com

Jedan od najpoznatijih BASE skakača današnjice, 47-godišnji Rus Valerij Rozov, već godinama uporno i sustavno pomiče granice ekstremnog sporta. Najnoviji je rekord postavio u Indiji skokom s himalajskog vrha Shivling.

6.6.2012.
15:35
whatsonsanya.com
VOYO logo

Ruski BASE skakač ValerijRozov postavio je novi svjetski rekord skokom s himalajskog vrha Shivling sa 6420 metara.

Čini se da Rozovu avanture nikad nije dosta - 2009. je skočio u krater još uvijek aktivnog vulkana na Kamčatki, iste je godine zbog snažnog naleta vjetra zamalo nastradao pri skoku s najviše zgrade u pakistanskom gradu Karachiju, 2010. je odlučio otići na Antarktiku gdje je skočio s vrha planine Ulvetanna, a prošle je godine obukao wingsuit i skočio s Mont Blanca, ušavši u povijest kao prvi čovjek koji je izveo BASE skok s najvišeg vrha u Alpama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rozov sam sebe s razlogom naziva BASE penjačem. Iznimno je vješt penjač i usponom na Shivling još jednom je dokazao da mu se nije problem popeti na bilo koji vrh s kojega poželi skočiti.

Ekspedicija na Himalaji trajala je ukupno 30 dana, od čega je sam uspon trajao šest. Rozov je s dvojicom kolega, Aleksandrom Ručkinom i Viktorom Volodinom, 25. svibnja u 13:30 stajao na samome vrhu, na 6543 metra visine. Idealno mjesto za skok pronašao je nešto niže, na visini 6420m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega 90 sekundi kasnije spustio se na ledenjak u podnožju, 2200m niže od mjesta s kojega je skočio. Spomenimo i to da je spuštajući se prema podnožju dosegao brzinu od 200 km/h. Njegovi su se kolege spuštali 3 dana.

"Ovo je moj prvi projekt na Himalaji. Nije baš sve teklo glatko, imali smo nekih poteškoća, no drago mi je da smo uspjeli u onome što smo naumili", rekao je Rozov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rozov, Ručkin i Volodin u povijest su ušli i kao prvi Rusi koji su se popeli na Shivling, vrh do kojega vode teški i opasni pravci i koji je prvi put osvojen 1974. godine.

Ovaj vrh zbog njegova oblika često nazivaju "Matterhornom Himalaje", a u njegovom se podnožju nalazi jedan od vodom najbogatijih izvora rijeke Ganges.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo