INTERVJU / Najbolji hrvatski BMX vozač Marin Ranteš: 'Nema isprike za nedolazak na Pannonian Challenge 19'

Image
Foto: Pannonian

'Pozivam sve ljude dobre volje željne adrenalina, druženja, dobrih koncerata da svakako rezerviraju termin za dolazak na PC'

2.5.2018.
15:48
Pannonian
VOYO logo

Pannonian Challenge nam se sve više bliži, a s njim i pripreme sportaša za najveći festival urbanih sportova. Najbolji hrvatski BMX vozač Marin Ranteš sportsku je sezonu započeo s ful gasom. Upravo se vratio iz Hirošime s najprestižnije svjetske BMX lige FISE. Unatoč nekim malim poteškoćama, Ranteš je osvojio drugo mjesto i nagradu za najbolji trik u konkurenciji od 75 vozača. Kako je izgledao početak godine za Rantu i što planira odvoziti prije Pannoniana saznajte u intervjuu… i da, Ranta vam poručuje da nema isprike za nedolazak na Pannonian Challenge 19.

Iza sebe imaš puno natjecanja, a brojke su najbolji pokazatelj tvog uspjeha. Čestitamo! Kao i svakom sportašu put prema uspjehu bio je zanimljiv. Odvrti malo film unatrag i prisjeti se svojih početaka, pretpostavljam da nije bilo lako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvala. Ni jedan početak nije lak, barem tako svi kažu, mada ja nemam takva sjećanja. U početku se nisam previše zamarao ni rezultatima, ni drugim stvarima. Vozio sam bajk, jer sam to volio i uživao u tome. Sve je počelo vožnjom po “staroj rampi” u Varaždinu, pa skate parku u Varaždinu. Stvarno sam u početku vjerovao da ću ostati u street disciplini, međutim to se ubrzo promijenilo. Najljepši period mog odrastanja u pro vozača, svakako je period vožnje u “Šupici”, indooru u Zagrebu. Za taj životni period vežu me prekrasna sjećanja na vožnju, učenje novih trikova, druženja sa prijateljima. Milion anegdota, smiješnih stvari, spavanja u foampitu i madracima i vrećama za spavanje… Stvorena su mnoga životna prijateljstva. Iako su mnogi mislili kako je indoor premalen, ja znam da sam ga makismalno iskoristio za svoj razvoj. U mom razvoju nesebično su mi pomagali Senad Grosić i Michael Beran, a prva tri mjeseca ove godine udomio me Daniel Dhers i omogućio mi svakodnevni trenig puna tri mjeseca u svom indooru. Svi oni, ali i mnogi drugi, svojim iskustvom, znanjem i vještinama pomogli su u mom napretku. Moram napomenuti da od prvih dana mojeg bavljenja vožnjom bmx, moja obitelj je uz mene i najveća mi je podrška. Iskreno, ni sam ne vjerujem kako je ovih 9 godina što vozim bmx preletjelo.

Kalendarska godina traje tek 4 mjeseca, a ti već imaš neke zanimljivosti iza sebe u 2018. Što ti se sve dogodilo do sada? (natjecanja, putovanja, trikovi…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što sam već rekao, prva tri mjeseca, proveo sam u Americi kod Dhersa, svakodnevno trenirajući. To je bilo najljepše iskustvo za mene do sada, jer nažalost do tada nisam imao priliku svakodnevno trenirati, barem ne na toj razini. Živo sam u kući kod Dhersa, odlazio s njim u teretanu i indoor. Naučio sam mnogo novih trikovova, posebno na spineu, kojeg nisam do sada baš imao prilike voziti. Najdraži novi trikovi naučeni u Americi su: 720 whip na spine, flip double whip na spine i 360 triple whip na spine.

Iz Amerike trebao sam ići na FISE u Saudijskoj Arabiji, ali nažalost nisam uspio odletjeti. Prvi dan kad sam trebao poletjeti, avio kompanija me nije željela pustiti jer u putovnici nisam imao vizu, koja me čekala u Saudijskoj Arabiji baš kao i ostale sportaše. Organizatori FISA kupili su drugu kartu za drugu avio kompaniju, ali nažalost drugi dan su svi letovi iz New Yorka bili otkazani. Ne mogu vam reći koliko mi je bilo i još uvijek je žao što nisam bio tamo. Ovim putem ponovo zahvaljujem organizatorima FISA, koji su se stvarno potrudili i dali sve od sebe kako bih stigao na natjecanje, ali eto…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa sam se na kraju vratio doma u Varaždin, gdje sam sa obitelji proslavio Uskrs i proveo s njima tjedan dana prije nego sam otputovao na natjecanje FISE Hiroshima u Japanu. Zaista sam se radovao početku ove sezone, jer se osjećam 100% spreman za natjecanja. Imam snage, kondicije a bome i dobrih trikova :). Nažalost, park u Hiroshimi nije mi baš najbolje odgovarao, odnosno bio je potpuno drugačije od svih parkova na FISE natjecanjima. Nije bilo našeg (većine vozača) omiljenog elementa jump box-a. Uz sve to kiša je padala, pa nismo imali vremena za pravi trening. Nažalost, nisam se plasirao u finale. Unatoč tome, presretan sam jer sam prvi puta u životu na spinu sa duplim copingom napravio dva nova trika: 720 whip i flip double whip.

Često putuješ…imaš li neku posebnu taktiku spremanja prije putovanja? Što nosiš sa sobom, osim opreme naravno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, često putujem, ali još uvijek ne onoliko koliko bih želio. Nemam neke posebne taktike spremanja prije putovanja. Obično se spreman noć prije puta :). Osim opreme nosim punjač za mobitel – obavezno i bezbroj kapa (vjerujem da me rijetko ko vidio bez kape ili kacige).

Kada bi imao priliku kreirati skate park kako bi on izgledao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa morao bi imati sve potrebne elemente: dobar jump box, veliki spine, mini ramp, dobre quarter-e, step up. A sad razmještaj…da ima dovoljno mjesta za brzinu, za dobre transfere i naravno za dobre trikove �

Znamo da ti je Pannonian Challenge omiljeno natjecanje – što je toliko posebno u osječkom skate parku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je posebno u Osijeku i na PC-u. Osijek je moj drugi dom. Od prijatelja koji su iz Osijeka, prijatelja koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije i iz cijelog svijeta. Pozitivne atmosfere, najbolje domaće publike, predobrih koncerata do organizacije na visokom nivou.

Vidimo se na Pannonianu, jel? Što te čeka prije PC-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, da naravno da se vidimo. Znate da me ni ozljede ne mogu spriječiti u tome, prošle godine sam vozio sa slomljenom metakarpalnom kosti na desnoj šaci i osvojio drugo mjesto odmah iza Logana. Prije PC, još je FISE Montpellier od 9-13. maja.

Opiši u tri riječi Pannonian Challenge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adrenalin, prijateljstvo, zabava.

Pozivnica na PC!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivam sve ljude dobre volje željne adrenalina, druženja, dobrih koncerata da svakako rezerviraju termin za dolazak na PC.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo