700.000 ljudi potpisalo da se ispravi velika nepravda prema običnoj gledateljici!

U Iranu je 25-godišnja djevojka osuđena na godinu dana zatvora zato što je ranije ove godine u Teheranu pokušala uživo gledati uživo jednu mušku odbojkašku utakmicu, navode engleski mediji.

4.11.2014.
7:58
VOYO logo

Riječ je o 25-godišnjoj Ghoncheh Ghavami, pripravnici prava iz Londona koja je uhićena u lipnju, a koja ima dvojno, britansko-iransko državljanstvo. Optužena je za "širenje propagande protiv režima". Naime, u Iranu je ilegalno za žene da uživo nazoče nogometnim ili odbojkaškim utakmicama.

Ghoncheh je uhićena na stadionu Azadi gdje je iranska odbojkaška reprezentacija trebala igrati protiv Italije. Puštena je na slobodu nakon svega par sati, ali je ponovno uhićena nekoliko dana kasnije kada su vlasti otkrile njezino dvostruko državljanstvo. Njezina majka Susan (49) je rođena u Londonu i odrasla je u Velikoj Britaniji prije preseljenja u Iran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom boravka u zatvoru, Ghoncheh je provela 41 dan u samici i uskraćen joj je kontakt s odvjetnikom. Početkom listopada odlučila se na dvotjedni štrajk glađu kako bi naglasila nepravdu u cijeloj situaciji, dok je djevojčina obitelj apelirala na iranskog predsjednika Hassana Rouhanija da ju se pusti na slobodu.

Djevojčin brat Iman pokrenuo je peticiju putem web-stranice Change.org na kojoj je prikupio više od 710.000 potpisa za njezino puštanje. Govoreći za Guardian, Iman je rekao kako je njegova obitelj shrvana zbog donesene presude o krivnji njezine sestre na zatvorenom sudskom procesu koji je održan prošle subote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista smo razočarani jer smo mislili da će je pustiti odmah na slobodu uz jamčevinu. Prošla je puno toga, a sada je pred njom jednogodišnja zatvorska kazna od koje je već odslužila četiri mjeseca", izjavio je Iman Ghavami.

Iranski predsjednik Rouhani nedavno je za CNN branio odluku o zatvorskoj kazni za nesretnu Ghavami: "Na kraju svega naš je cilj da se poštuju zakoni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo