SVAKA ČAST, MAJSTORI / Ovo su pravi junaci modernog nogometa

Image

Miroslav Klose oduševio je svjetsku javnost u susretu protiv Napolija priznavši sucu da je postigao gol rukom nakon čega je poništen. Potez drugog najboljeg strijelac u povijesti svjetskih prvenstava ipak nije i jedini takav u svijetu nogometa.

28.9.2012.
12:05
VOYO logo

Priznanje napadača talijanskog prvoligaša Lazija dogodilo se kod rezultata 0:0, a na kraju je Napoli slavio 3:0. Potez Miroslava Klosea, drugog najboljeg strijelac u povijesti svjetskih prvenstava sa 14 golova, ipak nije i jedini takav u svijetu nogometa iako je bilo daleko više primjera kada su igrači prešutjeli nesportske poteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim 'fair-play' potezima istaknuli su se Paulo Di Canio, Robbie Fowler, Jan Vertonghen, momčadi Ajaxa i Leicestera, Amin Motevaselzadeh, Costin Lazar...

  • Talijan Paolo Di Canio je najpoznatiji po brojnim incidentima, kontroverznom ponašanju i koketiranju sa fašizmom, no bivši igrač Lazia, Juventusa, Napolija, Milana, Celtica, West Hama istaknuo se i 'fair-play' potezom koji na 'Otoku' i danas cijene. U dvoboju West Hama i Evertona 2001. godine našao se u prilici zabiti gol za 'Čekičare' u trenutku kada se golman Toffeesea Paul Gerrard ozlijedio prilikom istrčavanja ostavivši vrata prazna, no Di Canio je zaustavio igru uhvativši loptu rukom.
  • Legendarni napadač Liverpoola Robbie Fowler je 1997. u derbiju protiv Arsenala namjerno promašio jedanaesterac kojeg je sam izborio. Fowler je priznao sucu Gerald Ashby da nije bilo kaznenog udarca, no sudac nije želio promijeniti odluku, pa je Fowler namjerno promašio udarac s bijele točke. Nažalost, po navijače Arsenala David Seaman je odbio loptu na koju je natrčao Jason McAteer i bez milosti zatresao mrežu.
  • Bivši igrač Ajaxa, od ove sezone član Tottenhama Jan Vertonghen istaknuo se poštenjem 2006. godine u susretu protiv Cambuura. Vertonghen je u jednom trenutku želio vratiti gostima loptu nakon što su je oni izbacili iz igre kako bi se ukazala pomoć igraču Ajaxa, no učinio je to vrlo nespretno zabivši gol sa 30-tak metra. Prebacio je golmana koji je izašao previše s gol crte. Kada je shvatio što je učinio naredio je suigračima da u idućem napadu puste igračima Cambuura pogodak.
  • Identičan potez učinili su i igrači Leicester Cityja 2007. u susretu Liga kupa protiv Nottingham Foresta. Nakon što je Nottingham poveo 1:0 utakmica je prekinuta jer je igrač Leicestera Clive Clarke imao srčani udar. Utakmica je nekoliko dana kasnije odigrana ponovo, a počela je tako što su igrači Leicestera pustili domaćinu da zabije gol. Zanimljivo, pogodak je postigao vratar. Leicester je na koncu izgubio 2:3 i ispao iz kupa. Clarke je preživio, ali je prekinuo igračku karijeru.
  • Malopoznati Iranac Amin Motevaselzadeh dobio je 2010. međunarodnu nagradu za 'fair-play' nakon što je namjerno promašio prazan suparnički gol nakon što se golman sudario s njegovim suigračem. U tim trenucima momčad za koju je nastupao Motevaselzadeh gubila je 1:2 i borila se za prvoligaški opstanak. Momčad Moghamvemat je utakmicu izgubila, a na koncu je ispala iz lige zbog slabije razlike pogodaka.
  • Veznjak PAOK-a Rumunj Costin Lazar proslavio se u domovini 2009. kada je u susretu između njegovog Rapida i Otelul Galati ispravio suca nakon što je ovaj dosudio kazneni udarac. Lazar je prišao sucu i priznao mu kako nije bilo jedanaesterca, nakon čega je sudac promijenio odluku. Bio je to prvi takav slučaj u povijesti rumunjskog nogometa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike