Lova do krova / Ovo su najplaćeniji sportaši u povijesti, Ronaldo tek na petom mjestu! Iznenadit će vas koji sport dominira

Image
Foto: profimedia.hr

Samo je deset sportaša koji su u karijeri zaradili više od milijardu dolara od premija, sponzora i investicija, a ovo je lista onih koji su se našli u toj ekskluzivnom društvu

24.4.2022.
10:00
profimedia.hr
VOYO logo

Sportaši su među najplaćenijim ljudima na svijetu te na mjesečnoj bazi zarađuju milijune no osim što ih njihovi klubovi izdašno nagrađuju za predstave na terenu, nerijetko veće svote novca zarađuju od sponzora ili pak ulažući novac u neke popularne brendove.

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, a najbolji igrači zarađuju basnoslovne cifre ipak na listama najplaćenijih sportaša u povijesti nogometni velikani današnjice ne nalaze se na samom vrhu. Statista i Sportico su izračunali tko su sportaši koji su tijekom karijere zaradili najveće svote novca uračunavši u taj obračun premije, plaće, sponzorstva te sve ono što je punilo sportašima novčanik. Također uračunali su i inflaciju te su došli do prilično iznenađujućih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Manje od očekivanog /

Koliko zapravo košta olimpijska medalja? Bronca je gotovo bezvrijedna, a šokirat će vas vrijednost zlatnog odličja

Image
Manje od očekivanog /

Koliko zapravo košta olimpijska medalja? Bronca je gotovo bezvrijedna, a šokirat će vas vrijednost zlatnog odličja

Među deset najplaćenijih nalazi se čak šest Amerikanaca te tri Europljanina i jedan Južno Amerikanac. Govorimo li o podjeli po sportovima tu iznenađujuće dominiraju golferi od kojih su se čak trojica našla među top pet. Na listi su dvojica nogometaša, dvojica košarkaša te po jedan tenisač, boksač i vozač Formule 1.

Image
Foto: Pixsell

Federer i Schumacher zaradili bogatstvo 

Na desetom mjestu se nalazi Roger Federer sa zaradom od 1.2 milijarde dolara tijekom karijere. Federer je jedan od najuspješnijih tenisača u povijesti te je dulje od desetljeća bio omiljeno lice raznih svjetskih brendova. Zanimljivo, u karijeri je od teniskih nagrada zaradio oko 15 milijuna manje od Novaka Đokovića, ali je od sponzora zaradio milijardu dolara što je i dalje nedostižno za sve ostale kolege iz bijelog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na devetom mjestu je legendarni Nijemac Michael Schumacher koji je tijekom karijere bio alfa i omega oktanskog svijeta. Zanimljivo je na vrhuncu karijere ubirao i po 100 milijuna dolara godišnje, a sponzorski ugovori su bili suludo visoki za to vrijeme. Tako je navodno od Shella dobivao 10 milijuna dolara samo da nosi njihovu kapu prilikom javnih nastupa.

Messi jedini Južno Amerikanac na listi

Jedan od dva nogometaša na listi je Lionel Messi. Argentinac je po mnogima najbolji nogometaš svih vremena, a na vrhuncu svoje karijere je zarađivao po 200 milijuna dolara godišnje. Messi je većinu svog bogatstva zavrijedio na nogometnom terenu, a tek jednu četvrtinu od i dalje izdašnih sponzorskih ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia.hr

Sedmi na listi je američki košarkaški superstar LeBron James. Jedan je od najvećih košarkaša svih vremena, a svijet loptanja pod obručima je zapalio već kao srednjoškolac. Godinama je igrao za Cavse, a potom i za Miami te Lakerse. Od početka NBA karijere je jedan od najplaćenijih igrača lige no većinu svog bogatstva je zapravo zaradio izvan košarke. Ima doživotni ugovor s Nikeom vrijedan 50 milijuna dolara godišnje, ulaže u razne start up-ove, jedan je od suvlasnika Liverpoola te se vjeruje da je u karijeri zaradio oko 1.2 milijarde dolara.

Ronaldo najuspješniji Europljanin

Jedini boksač na listi sportskih milijardera je Floyd Mayweather. Tijekom karijere bio je najplaćeniji sportaš na svijetu. Tako je 2015. godine za borbu protiv Manny Pacquiaoa zaradio 250 milijuna dolara, a dvije godine kasnije 300 milijuna za meč protiv McGregora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Top pet otvara najplaćeniji ne-Amerikanac, a riječ je o Cristianu Ronaldu. Portugalac je uz Lionela Messija zasigurno najbolji nogometaš proteklih deset godina no za razliku od pomalo povućenog Argentinca, Ronaldo je znatno bolje znao iskoristiti svoju popularnost izvan nogometa. Uz golemu plaću koju je imao u Realu, Juventusu i Manchester Unitedu, Ronaldo uživa u izdašnim ugovorima s Nikeom, Herbalifeom i Clear Shampoom koji mu nose najmanje 50 milijuna dolara godišnje.

Golferska elita

Od drugog do četvrtog mjesta su se pozicionirala tri najbolja golfera svih vremena. Na četvrtoj poziciji je Jack Nicklaus je osvojio 73 turnira od čega 18 onih najvećih. Uz sportske uspjehe svoje bogatstvo može zahvaliti činjenici da vodi najveću svjetsku tvrtku za dizajniranje golf terena. Tijekom karijere je zaradio oko 1.4 milijarde dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Wikipedia

Treći je Arnold Palmer čija se zarada nakon uračunavanja inflacije procjenjuje na 1.5 milijardi dolara. Inače Palmer je jedan od najuspješnijih golfera svih vremena i prva zvijezda ovog sporta. U golfu je bio više od 50 godina, a umirovio se u dobi od 77 godina. Uz zaradu od sportskih uspjeha bogatstvo su mu donijela ulaganja u brojne poslove mahom vezane za golf. Posjedovao je nekoliko golf klubova, a bio je i osnivač sportske mreže The Golf Channel. Također, bio je i u biznisu s automobilima i alkoholnim pićima, a također imao je udjele u Nesteau, Liptonu i tako dalje.

Woods i Jordan bez konkurencije

Na drugom mjestu se nalazi najveći golfer svih vremena Tiger Woods. Njegova se zarada procjenjuje na golemih 2.1 milijardu dolara te bi vjerojatno bio na vrhu ove liste da posljednjih godina kontroverze iz privatnog života nisu utjecale na njegov imidž, a samim tim i zaradu od sponzora. Ipak Tiger se može pohvaliti izdašnim ugovorima s Nikeom, Gatoradeom, American Expressom, EA Sportsom i mnogim drugim brendovima. Zanimljivo je da je Gatorade razvio poseban brend s njegovim imenom Gatorade Tiger te je golfer za to dobio 100 milijuna dolara u pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia.hr

Na vrhu liste je neprikosnoveni Michael Jordan. Air Jordan je po mnogima najbolji košarkaš svih vremena, a uz enormnu zaradu od košarke u njegov novčanik su se milijuni slijevali i zbog golemih ugovora sa sponzorima. Najizdašniji je onaj od brenda Nike/Jordan koji mu donosi 60 milijuna dolara godišnje.

Koliko je Jordan popularan i velik kao brend govori činjenica da i danas uprihodi oko 100 milijuna dolara na godišnjoj razini iako ne igra košarku već 20 godina. Procjenjuje se da je njegova zarada oko 2.6 milijardi dolara što ga čini najplaćenijim sportašem svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo