Kristijan Đurasek za Vijesti.hr / Hrvatski biciklist nakon 3.350 km utrke svih utrka: 'Serpentine, dugački uspon, noge vas peku, oko vas gomila ljudi...'

Image
Foto: AP, Facebook

Nema većeg ni kompleksnijeg od Tour de Francea. Među elitnom karavanom, na koncu s rezultatom karijere, na 105. izdanju bio je i Varaždinac Kristijan Đurasek

1.8.2018.
8:43
AP, Facebook
VOYO logo

Pariz je postao britanski. Po šesti put u sedam zadnjih izdanja kao pobjednik čuvenog Tour de Francea na Elizejske je poljane ušla britanska momčad Sky, najmoćnija u biciklističkom svijetu, s proračunom od 36 milijuna eura. Veliki pobjednici su, podvući ćemo, i svi drugi koji su nakon više od 80 sati i 3.350 kilometara luđačkog tempa stigli na cilj.

Kraj Slavoluka pobjede u nedjelju je prošao i 31-godišnji Kristijan Đurasek, izborivši 40. mjesto, najbolje u karijeri na Touru. U razgovoru nam je otkrio kako utrka svih utrka izgleda iz prvog lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krugovi pakla u Alpama i Pirenejima

Tour de France u brojkama 180 biciklista 3 milijarde podataka 35 informacija o biciklistu svake sekunde 11.000 klimatoloških izvješća 24 milijuna kalorija potroše biciklisti (=85.800 hamburgera)

"Fizički najteže bilo je u Alpama. Teški su i Pireneji. Tour je uvijek poseban. Definitivno najkompleksnija utrka na svijetu i jedan od najkompleksnijih sportskih događaja. Zato je i toliko cijenjen", započinje vozač momčadi UAE iz Abu Dhabija, koji je na Touru bio pomagač kapetanu Danielu Martinu, na kraju osmoplasiranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: UAE Team Emirates

Kristijan Đurasek, UAE Team Emirates

Poseban je, ističe Đurasek, bio uspon na Alpe d'Huez. Čuvene serpentine koje se prostiru niz 13,8 kilometara dugački uspon na 1.850 metara ponad mora. Noge peku - a kraj vas gomile ljudi, ukupno 400.000 gledatelja. Jedinstveno u sportskom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi kraj i - na cesti postaju sve veća opasnost. Ove godine na Alpe d'Huezu stradao je nekadašnji pobjednik Vincenzo Nibali, koji se sudario s gledateljem. Zapeo je volan, Talijan je pao i završio Tour.

"Nemate doslovno ni metar slobodne ceste. Uvijek je kraj vas netko od gledatelja. Nestvarno, navijači iz svake države zauzmu jedan zavoj, jednu serpentinu. Velika je to opasnost za nas bicikliste, što se najbolje vidjelo na slučaju Nibalija", pojašnjava Đurasek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tour su iskoristili nezadovoljni poljoprivrednici iz podpirenejske regije, koji su balama sijena prekinuli jednu od etapa. Morala je reagirati i policija, bacivši suzavac. "Teško da će time išta postići. Iskoristili su medijsku pozornost koju Tour ima."

Froomeov doping

Ukupni pobjednik, Skyjev Geraint Thomas, nasljedio je Chrisa Froomea, četiri puta najboljeg na Touru. Možda i bolje za ugled momčadi, jer Froome je na lošem glasu zbog pozitivnog dopinškog nalaza iz prošle godine. Dok je bio pod optužbama osvojio je Giro d'Italia, a nastup na Touru dopušten mu je tek koji dan uoči početka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U upućenim novinarskim krugovima kruži teza da je Froomeu doping - oprošten. Koliko je to blizu istine?

"Predugo je cijeli slučaj trajao, preko sedam mjeseci. Ali provedena je svaka studija, svaki dokument je pregledan, pa su vjerujem donijeli ispravnu odluku. Po meni nema previše smisla što je neka supstanca dopuštena do određene razine, a nakon određene razine nije", naglašava hrvatski biciklist Đurasek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateška igra velikih

Profesionalni biciklizam je otišao toliko daleko da čelnici momčadi imaju podatke o svakoj sekundi treninga svakog vozača. Strateške odluke toliko su kompleksne da su nepojmljive običnom čovjeku.

Tehnologija omogućava da se tijekom Toura prikupe 3 milijarde podataka, odnosno 35 informacija svake sekunde. Oko 11.000 vremenskih prognoza i klimatoloških izvješća napravi se na temelju podataka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateška je to igra velikih i moćnih. Potezi koji se vuku puno su više od obične utrke biciklista.

Momčad za tri momčadi

Kada je Bradley Wiggins 2012. godine postao prvi Britanac s ukupnom pobjedom na Tour de Franceu započela je Skyeva era.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju petoricu koji mogu osvojiti postolje na Grand Tourovima. Imaju vozača za tri momčadi na Touru. I kad nema Froomea, kojega je jedan pad stajao ključnog vremena, tu je Thomas ili netko drugi.

Britanci su postali fenomen, izvrsni su i na usponima i na kronometru. "Slažu momčad za tri najveće utrke. Shvatili su da moraju imati dobre vozače i u vožnji na kronometar jer je to važan dio takvih utrka. Dakle strateški grade momčad. Na ekipnim kronometrima su posebno dobri", pojašnjava Đurasek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roglič je čudo

Jedna od priča Toura je Slovenac Primož Roglič, koji je nevjerojatnim vožnjama napadao postolje, na kraju završivši četvrti, mjesto iza Froomea. Rogličeva sportska priča posebno je zanimljiva jer se bavio skijaškim skokovima, vrlo uspješno, sve do pada na Planici.

"Bio je jako talentiran kao skijaš-skakač. Ali već i kad je sjeo na bicikl vidio je da mu jako dobro ide. Možemo očekivati još čuda od njega, ovo mu je bio tek treći ili četvrti Grand Tour", najavljuje Đurasek mogućnost da Roglič napadne pobjedu na Touru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored Đuraseka, Tour je započeo Robert Kišerlovski, no ne završivši ga zbog pada i ozljede ključne kosti. "Vjerujem da će se brzo oporaviti i vratiti gdje pripada", zaključuje Đurasek, kojemu je idući izazov klasik San Sebastian.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo