Tako prekrasni prizori, a doceka vas - superbakterija!

16.12.2014.
19:32
VOYO logo

Zaljev Rio de Janeira, popriste jedrilicarske borbe za olimpijska odlicja, iznimno je zagaden, a strucnjaci iz tamosnjeg mikrobioloskog instituta otkrili su upravo u tim vodama superbakteriju koja moze izazvati urinarne tegobe, upalu pluca i stomacnu infekciju, a otporna je gotovo na sve antibiotike jer proizvodi takozvane "KPC enzime". Prisutnost te superbakterije zasad nije otkrivena kod plivaca na brojnim plazama Rija, ali mikrobiologinja Ana Paula d'Alincourt iz instituta Oswaldo Cruz tvrdi da je opasnost velika.

"Ta bakterija je u vode naseg zaljeva dospjela vjerojatno iz medicinskog otpada, a problem je sto je u slucaju zaraze nuzna hitna hospitalizacija jer lijecenje antibioticima ne pomaze", kazala je d'Alincourt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vise od 70 posto smeca koje proizvede 10 milijuna gradana Rija zavrse u zaljevu Guanabara. Bakterija je pronadena na tri lokacije u gradu i u rijeci Carioca, koja prolazi kroz grad u ulijeva se u ocean pokraj plaze Flamengo, koja je tik uz Marinu da Gloria, gdje je olimpijska jedrilicarska baza.

//www.youtube.com/embed/WV9LYE__JPQ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad je obecao do pocetka Igara za 80 smanjiti zagadenost Guanabare, no dosad je ucinjeno vrlo malo.

"Rio u 21. stoljecu ima sustav kanalizacije iz 18. stoljeca. Pretvorili smo rijeku Cariocu u kanalizacijski odvod i stvarno ne bi bilo cudno da se netko od sportasa opasno razboli. Grad i MOO zatvaraju oci pred cinjenicom da i dalje medicinski otpad zavrsava u rijeci, postoje planovi, ali nitko ama basa nista ne radi, pa je vec kasno. Vjerojatno su shvatili da je lakse cijepiti sve sportase", kazao je biolog Mario Moscatelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi jedrilicarski test za olimipijski Rio bila je regata u kolovozu na kojoj je nastupilo 320 sportasa iz 35 zemalja. Na tom je natjecanju olimpijski prvak u klasi 49er Australac Nathan Outteridge u oceanu naletio na lesinu velikog psa, a jedrilicari su, osim bova, morali okretati oko odbacenih stolica, stolova pa cak i kauca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike