OGLAS

ZANIMLJIVO / Zimske olimpijske igre vraćaju se u Francusku nakon 38 godina: Poznati domaćini i za 2034.

Image
Foto: Profimedia

Švicarska i Švedska također su izrazile interes za domaćinstvo Igara 2030. Švicarska, neuspješni kandidat za ova dva izdanja koja će službeno biti dodijeljena iduće godine, ulazi u "povlašteni dijalog" za ZOI 2038.

29.11.2023.
19:32
Profimedia
VOYO logo

 Kandidature Francuskih Alpa za Zimske olimpijske igre 2030. i Salt Lake Cityja za ZOI 2034. ostale su kao jedine u daljnjim pregovorima s Međunarodnim olimpijskim odborom, te su "očekivani domaćini" Igara, priopćio je MOO u srijedu.

Image
JAKE MJERE OSIGURANJA /

Parižanima neće biti lako za vrijeme OI: 'Ne kažemo da napuste grad, ali...'

Image
JAKE MJERE OSIGURANJA /

Parižanima neće biti lako za vrijeme OI: 'Ne kažemo da napuste grad, ali...'

Francuska, koja će iduće godine održati ljetne Olimpijske igre u Parizu 2024., posljednji je put organizirala Zimske igre 1992. u Albertvilleu, a Salt Lake City je bio domaćin Zimskih igara 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salt Lake City se isprva htio prijaviti za Igre 2030., ali je odustao od planova jer je bio preblizu ljetnim Igrama 2028. u Los Angelesu.

Švicarska i Švedska također su izrazile interes za domaćinstvo Igara 2030. Švicarska, neuspješni kandidat za ova dva izdanja koja će službeno biti dodijeljena iduće godine, ulazi u "povlašteni dijalog" za ZOI 2038., objavio je novinarima Karl Stoss, predsjednik komisije za određivanje budućeg domaćina Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna odluka o domaćinima bit će donesena u srpnju 2024 u Parizu, a to bi moglo zahtijevati izmjenu Olimpijske povelje budući da trenutno ne dopušta da se izdanje Igara dodjeli zemlji domaćinu zasjedanja MOO-a.

Francuske Alpe, koje su pokrenule svoju kandidaturu prošlog ljeta u isto vrijeme kao i Švicarska, dok je Švedska bila u utrci od veljače, sada moraju proći kroz nekoliko mjeseci detaljne procjene svoje kandidature, od mape mjesta do planiranog nasljeđa, utjecaj na okoliš, financiranje i političku potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt, koji se temelji na 95 posto postojećih lokacija, proteže se od Nice do Grand-Bornanda, udaljenih gotovo 500 km, s alpskim skijaškim centrom na lokacijama Courchevel-Méribel i Val d'Isère, skijaško trčanje u La Clusazu, te  olimpijsko selo sa sjedištem u Nici, gdje će biti i klizačka događanja.

Ova nova procedura, kojom se više ne bira tradicionalnim glasovima koji se koriste diljem svijeta za odlučivanje između kandidata, korištena je samo jednom, da se 2021. godine Olimpijske igre 2032 dodijele australskom gradu Brisbaneu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku žensku rukometnu reprezentaciju na SP-u gledajte ekskluzivno na Voyo. Prvenstvo u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj počinje 29. studenog i trajat će do 17. prosinca. Budite uz Kraljice šoka.

Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo