ZBOG DOPINGA U BICIKLIZMU: / Španjolcu oduzeta titula, Chris Froome stigao do sedmog naslova na velikim utrkama

Image
Foto: Profimedia, Press Association

Biciklizam u borbi sa svojim najvećim problemom

18.7.2019.
10:08
Profimedia, Press Association
VOYO logo

Britanski biciklist Chris Froome (34) od četvrtak je i službeno upisan kao pobjednik "Vuelta a Espane" za 2011. godinu nakon što je taj naslov oduzet Španjolcu Juanu Joseu Cobu (38) zbog kršenja dopinških pravila.

U Cobovoj biološkoj putovnici pronađene su anomalije za razdoblje od 2009. do 2011. pa mu je Međunarodni biciklistički savez (UCI) prošloga mjeseca izrekao trogodišnju zabranu nastupa. Kako se Cobo, koji je karijeru završio još 2014. godine, nije žalio na tu odluku u roku od 30 dana, ona je postala pravovaljana te je Španjolac ostao bez svog najvećeg trofeja u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvim raspletom Froome je za "zelenim stolom" stigao do svog sedmog naslova na velikim trotjednim utrkama, osvojio je četiri "Tour de Francea" (2013, 2015, 2016, 2017), dvije "Vuelte" (2011, 2017) i jedan "Giro d'Italia" (2018). Time se Froome izjednačio sa Španjolcima Albertom Contadorom i Miguelom Indurainom te Talijanom Faustom Coppijem na diobi četvrtog mjesta svih vremena po broju "grand tourova", ispred njih su samo Belgijanac Eddy Merckx sa 11 te Francuzi Bernard Hinault sa 10 i Jacques Anquetil s osam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ozljede ga nema na Touru

Također, ovime se Froome upisao kao prvi Britanac koji je osvojio neku trotjednu utrku, dosada je ta čast pripadala Bradleyu Wigginsu koji je osvojio "Tour" 2012. godine.

Cobovom diskvalifikacijom promijenilo se i pobjedničko postolje na "Vuelti" iz 2011., upravo je Wiggins promoviran u drugoplasiranog, a na treću stubu je promoviran Nizozemac Bauke Mollema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Froome ne nastupa na ovogodišnjem "Touru" koji je upravo u tijeku zbog loma noge kojega je zadobio tijekom utrke "Criterium du Dauphine" prošloga mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo