67. LIPANJSKI TURNIR / Ovo je prava romantika, povratak u prošlost; Pehar grada Zagreba ovog vikenda bit će u fokusu građana hrvatske metropole: 'Nekad je ovo natjecanje okupljalo i 20 000 ljudi'

Image
Foto: Zagrebački konjički savez

67. Lipanjski turnir ovog vikenda na Hipodromu. Priča za nadahnuće i povratak nekoj staroj ZG sportskoj romantici počinje već sutra

1.6.2023.
14:45
Zagrebački konjički savez
VOYO logo

Zagrebačka konjička tradicija na velika vrata vraća se svojim poklonicima. Hipodrom Zagreb ovog će vikenda bit u fokusu svojih građana, Zagrepčana, koji njeguju pravu sportsku vrijednost, a povratak sportskoj romantici, nekim ljepšim vremenima, počinje već sutra. Građani Zagreba moći će uživati u prezentaciji najljepših konjičkih skokova koje možemo vidjeti u regiji, a razlog tome biti će obilježavanje najstarijeg konjičkog turnira u Hrvatskoj i šire, javlja web site Zagrebački konjički savez.

Image
Image

Pehar grada Zagreba

Radi se Peharu grada Zagreba tradicionalno nazvanom 67. lipanjskim turnirom koji je kroz svoju dugu povijesti bio omiljeno okupljalište svih Zagrepčana. Prisjetimo se vremena kada su Zdravko Marušić, Radoslav Cimerman, Josip Koblar, Rajka Juriča, Mladen Gvajec i mnogi drugi velikani osvajali ovaj turnir u samim začetcima tradicije koja traje sve do danas. Kroz dugi niz godina Lipanjski turnir je bio omiljen konjički natjecanje za mnoge jahače iz regije,ali i samog srca najrazvijenijih Europskih konjičkih nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledatelji će tokom sva tri dana uživati u gracioznosti pokreta sportskog para koji čine konj i jahač koji svojom sinergijom postižu više i savladavaju sve prepreke koje se nalaze ispred njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz našu povijest konji su bili uvijek nešto više, nešto posebno, jedno živo biće koje prati svojeg jahača u svakom pogledu kako bi zajedno stigli do cilja. Tokom sva tri dana gledatelji će moći uživati u nastupu ponajboljh hrvatskih jahača koji će tražiti priliku za dokazivenjem zajedno sa svojim najboljim konjima, ali i konkurencija neće biti laka, tradicionalno na Lipansjkom turniru sudjeluju jahači iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije, Slovačke, Italije i brojnih drugih zemalja.

Bogati program

Zagrebački konjički savez kao glavni organizator pripremio je bogati program za sve gledalje koji svoj vikend odluče provesti u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prvoga dana u Petak 2.6.2023. započinje natjecanje u preponskom jahanju na prvi zvug zvona od 9:00h kada u parkur ulaze jahači parovi i otvraju 67. Lipanjski turnir.

Zagrebački konjički savez prirpemio je već prvoga dana besplatno jahanje za djecu, animacijske programe, napuhance i crtanje lica u najdražim motivima naših namlađih gledatelja u vremenskom periodu od 11:00h – 15:00h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Subota 3.6.2023. natjecanje započinje sa prvim udarcem o zvono koje će oblježiti start u 8:00h, uz animacijske porgrame, napuhance, besplatno jahanje građani će moći uživati u prezentaciji starih zanata koji će u sklopu projekta ZKS-a EKO ZONE svim okupljenim građanima prezentirati stare zanate i svestranost konja koji su pomagali ljudima kako bi uspjevali u svojim poslovima.(besplatno jahanje i crtanje lica biti će mguće od 11:00h – 15:00h).

Ovo morate vidjeti

Gledatelji će moći uživati i u natjecanju potkivača koji će od običnog komada željeza morati isred gledatelja izraditi 4. potkove u što kraćem vremenskom roku, utrka DVD-a u sastavljanju vatrogasnih cijevi i mnog drugih aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzanimljiviji dio zasigurno će biti utrka u vrećama za sve građane koji se žele okušati u savladavanju prepreka koje moraju svaladati omotani u vreču/ skakanje u vrećama, a najbolji/najspretniji sudionik osvojit će prigodnu nagradu Zagrebačkog konjičkog saveza, a to je POČETNI TEČAJ ŠKOLE jahanja u sklopu HIPODROMA ZAGREB, vrijednosti 300€.

Subota:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08:00 – 60, 80 - cca 20 startova

9:30 – 90, 100 – cca 40 starova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:30 – 110 – cca 40 startova

13:30h - Natjecanje u skakanju u vrećam – besplatni početni tečaj škole jahanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:30 – 120 cca 30 startova

16:00h - Natjecanje u izradi potkova – utrka potkivača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:00 – 135 – glavna utakmica

Zadnji i finalni dan natjecanja nedjelja 4.6.2023. biti će posebno zanimljiv za sve gledatelje i natjecatelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz bogati natjecateljski dio u PROGRAMU EKO ZONE djeca će po treći dan moći uživati u animacijskim programima, besplatnim napuhancima, besplatnom jahanju za djecu(11:00h – 15:00h), izložbi slika, prezentaciji radinica šestinskih švelja, herihtera,remenara,heklera, izrada drvenih figura i namještaja.

Zagrebački konjički savez priprepemio je u 12:00h upoznavanje gledatelja s konjskim pasminama koji će kroz DEFILE KONJA naučiti nešto više o svakom konji i koji konj služi za koju sportsku disciplinu ili određen rad u poljoprivredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Od 14:30h održati će se LEADIS DAY izbor najgracioznijeg damskog šešira kojem je pokrovitelj ADORO JEWELRY sa prigodnom ogrlicom u vrijednosti 300€.

Gledatelje će zabavljati tamburaški sastav, Hrvatsko seljačko pjevačko društvo“Sljeme“ Šestine-Zagreb i Marko Ivanović – Stoka uz Ritam Grada, a posebna senzacija za sve okupljene gledatelja će biti skok padobranaca koje će izvesti SKYDIVE CROATIA u 15:00h koji će svojim skokom otvorit finalno natjecanje PEHAR GRADA ZAGREBA KOJE se skače na visini od 140cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored

Nedjelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08:00 – 60, 80 – cca 20 startova

10:00 – 90, 100 – cca 40 startova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:00h Defile konja – prezentacija konjskih pasmina

13:00 – 110 – cca 50 startova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:30h – Izbor najboljeg/najgracioznijeg damskog šešira Grada Zagreba.

15:00 h Skokovi padobranaca i službeno otvorenje / defile ulazak svih sportaša ispred zastave i nakon himne idu na zagrijavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:30 – 140 - Pehar Grada Zagreba

17:00 – 125 – utakmica uz muzika / svi natjecatelji će dat najdražu pjesmu i skaču uz glasniju muziku.

Uz preponsko jahanje svi gledatelji će moći uživati u dresrunom jahanju, prezentaciji kočija, konjskih pasmina.

Image
Image

Predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza Damir Djelmić rekao je:

"Ponosan sam da je zagrebački Hipodrom opet postao mjesto okupljanja svih generacija Zagrepčana koji će moći uživati u prirodi u samom srcu Zagreba. Lipanjski turnir kao konjičko natjecanja tradicionalno je natjecanje koje je u prošlosti okupljalo preko 20 000 gledatelja koji su sa uzdasima uživali u nevjerojatnim skokovima naših najdražih pratitelja i prijatelja, a to su konji.

Čovjek i konj čine jednu posebnu sinergiju koja ih povezuje u savladavanju svih prepreka, a tako i Zagrebački konjički savez želi napravit jednu sinegiju povezanosti između gledatelja i naših sportaša. Posebno me veseli projekt EKO ZONE koji planiramo razvijati kako bi naši gledatelji osim samog natjecanja mogli upoznati i stare zanate kojii su zaboravljeni, a posebno oni koji su povezani sa konjima. Nutricionistička prehrana, edukacija, usmjeravanje i sportsko nadmetanje naši su ciljevi koje planiramo ostvarit i zato vas pozivamo da nam se pridružite u najboljem konjičkom događaju na Hipodromu Zagreb. Iako smo se nedugo pronašli pred zidom i Lipanjski turnir je bio pred upitom nastavka, jer je podrška SSGZ-a bila mizerna, mogu čak reći i nikakva, a naši prijatelji i vjerni ljubitelji konja zajedno sa upravom ZKS-a osigurali su fenomenalan fond nagrada od 12 000€ i tako ovaj turnir od gradskog značaja doživljava i svoje povjesno 67. izdanje. Vidimo se na Hipodromu".

VOYO logo

Još iz rubrike