VATERPOLO EP: / Pred EURO sve je jasno! Hrvatska ima najviše problema!

Image
Foto: Pixsell, Daniel Kasap

Vaterpolsko Europsko prvenstvo započinje 10. siječnja u Beogradu, a nacionalni savezi su manje-više objavili svoje sastave za EP.

7.1.2016.
13:44
Pixsell, Daniel Kasap
VOYO logo

Za našu reprezentaciju, priča je stara. U usporedbi sa lanjskim Svjetskim prvenstvom u Kazanju, Hrvatskoj nedostaje tri imena. Najviše će nedostajati dva ozlijeđena opasna pucača - Petar Muslim i Paolo Obradović koji su godinama važni kotačići u igri naše reprezentacije. Pokriti njihov izostanak neće biti lagano, a treći koji nedostaje iz pohoda na srebro u Rusiji jest - Fran Paškvalin. On je s Lončarom činio centarski par, ali zapravo pravi izostanak u cijeloj priči oko centara jest onaj Nikše Dobuda koji je sredinom srpnja 2015. zbog izbjegavanja dopinške kontrole dobio zabranu nastupa na četiri godine.

U odnosu na momčad iz Kazanja, Hrvatska danas ima mladostaša Antu Vukičevića koji će pokušati pokrpati rupu neigranjem Petra Muslima. Umjesto Paškvalina, tu je centar na zalazu karijere - Boris Pavlović, a među 13 odabranih se našao i talentirani bek Juga - Marko Macan. Prevedeno - Hrvatska je na papiru slabija nego na SP-u, a tamo je našu reprezentaciju u finalu Srbija jednostavno - deklasirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija bez promjena

Zbog toga, naši susjedi nisu napraviti niti jednu promjenu. Njihov izbornik Dejan Savić nije imao problema, svi igrači su zdravi. Njihova idealna 13-orka iz Kazana u Beogradu će biti zapravo jača za osmog igrača u bazenu, a to će biti grla 11.000 navijača. Nemojmo se zavaravati, vaterpolo je sport u kojem suci mogu lagano usmjeriti utakmicu, a u ludom ambijentu Kombank Arene neće ni sucima biti svejedno. Sigurno će neka dvojbena odluka otići na njihovu stranu. Makar im to niti ne treba, toliko su jaki. Čak i ne toliko individualno, već kao momčad, ali treba vidjeti kako će se nositi s pritiskom osvajanja zlata. Možda i te tribine budu otežavajući faktor.

Čuvajte se Grka i Talijana

Reprezentacija koja je ugodno iznenadila na SP-u bila je Grčka. Osvojili su broncu nakon raspucavanja peteraca s Talijanima. Kao i Srbi, oni šalju identičan sastav iz Kazanja koji je dodatno stasao. Većina igrača igra u jednom klubu (Olympiacos), vodi ih iznimno kvalitetan trener Thodoris Vlachos. Radi se o bivšem igraču, danas 46-godišnjaku koji je nakon igračke karijere učio kao pomoćnik u Olympiacosu i od hrvatskih trenera (Matutinović, Đuho). Pod njegovim vodstvom klub dominira u Grčkoj, da bi od 2014. uzeo i reprezentaciju i odmah napravio rezultat. Grčka bi mogla biti jedan od aduta iz sjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikako ne treba preskočiti Talijane, koji su prije nešto više od mjesec dana Hrvatsku pobijedili u Dubrovniku u Svjetskoj ligi (9:8). U odnosu na Kazanj, imaju dvije promjene. Jedna je iznimno bitna, a to je dolazak najboljeg francuskog igrača Michaela Bodegasa. Zadnje dvije sezone briljirao je u Bresciji, a prošlog ljeta stigao je poziv Pro Recca kojeg nije mogao odbiti. Uz to, odlučio je nastupati za 'Settebello' i samim time su naši susjedi s druge strane Jadranskog mora jači nego ranije. U odnosu na lanjsku reprezentaciju, ispala su dva mlada igrača Velotto i Fondelli, a u sastavu opet je legendarni igrač Posillipa Valentino Gallo. Italija je na posljednjoj pripremnoj utakmici u Mađarskoj zgazila Španjolsku sa 14-4 i taj rezultt mora biti alarm svima.

Ove četiri reprezentacije su glavni favoriti za zlato, a nažalost - najviše problema ima hrvatski izbornik Ivica Tucak. Kako će pokušati zakrpati rupe vidjet ćemo već u nedjelju navečer, kada Hrvatska igra protiv Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo