LETEĆI ŠVEĐANIN /

Nepobjediv je pet godina, u Parizu je ispunio san iz djetinjstva i napravio ono što se čekalo 68 godina

Image
Foto: Profimedia

Na Olimpijskim igrama u Parizu deveti je put rušio svjetski rekord

6.8.2024.
11:23
Profimedia
VOYO logo

Šveđanin Armand Duplantis zacementirao je mjesto u povijesti skoka s motkom nakon što je obranio naslov olimpijskog pobjednika i to uz svjetski rekord od 6,25 metara

Dogodilo se tako prvi put u 68 godina da je skakač s motkom obranio naslov na Igrama, nakon Boba Richardsa koji je dva uzastopna naslova osvajao 1952. i 1956. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NASTALA JE LUDNICA /

Čudesni Duplantis obranio zlato, a zatim srušio olimpijski i svjetski rekord

Image
NASTALA JE LUDNICA /

Čudesni Duplantis obranio zlato, a zatim srušio olimpijski i svjetski rekord

Nepobjediv posljednjih pet godina

Duplantis je praktički nepobjediv u posljednjih pet godina u kojima je osvojio sve što se moglo osvojiti, a posljednji koji se može pohvaliti da ga je pobijedio je Amerikanac Sam Kendricks koji je 2019. na Svjetskom prvenstvu u Dohi ispred njega uzeo zlato.

Šveđanin je uzeo i zlato prije tri godine u Tokiju na Olimpijskim igrama, ima dva uzastopna svjetska naslova na otvorenom 2022. i 2023., njima je pridodao i dvije krune u dvorani 2022. i 2024., kao i tri uzastopna naslova europskog prvaka 2018., 2022. i 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Rušenje rekorda pod normalno

Duplantis nije imun ni na rušenje rekorda. Na Olimpijskim igrama u Parizu deveti je put rušio svjetski rekord. Dva puta ga je rušio 2020., tri puta 2022., dvaput 2023. i jednom već ove godine uoči Igara u Parizu.

"Na svakom natjecanju na koje odem bit ću veliki favorit. Tako je kako je, idem na svako natjecanje pokušati skočiti što više mogu. Dovoljno je raditi ono što znam da mogu. Navikneš se i znaš to kontrolirati"; kaže Duplantis.

Počeo je skakati s četiri godine

Trener mu je otac Greg, inače bivši skakač s motkom, a od malih nogu Armand je u dvorištu imao vlastitu spravu za skokove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeo se baviti skokom s motkom kada sam imao četiri godine"; kaže 24-godišnjak pa dodaje:

"U skok s motkom zaljubio sam se mlad, a ljubav traje i dalje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav koja ga je dovela do obrane zlata iz Tokija u Parizu…

"Moj najveći san od djetinjstva bio je oboriti svjetski rekord na Olimpijskim igrama i uspio sam u tome i to pred najluđom publikom ikada", ističe Duplantis.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike