SUPER-UTORAK HRVATSKOG SPORTA: Nikad se više neće ponoviti ovakav fantastičan dan na Olimpijskim igrama

Image
Foto: AFP/Pixell

Teško da će hrvatski sport tako skoro imati veliki dan kao što je bio utorak, 16. kolovoza 2016. godine.

16.8.2016.
23:21
AFP/Pixell
VOYO logo

Pamtit će se on još dugo. Zašto? Nikada u povijesti Hrvatska na Olimpijskim igrama nije osvojila medalja kao u ovaj utorak. Bila je to prava berba za hrvatske sportaše. S dvije osvojene i dvije osigurane medalje pamtit će se Rio po najuspješnijim Igrama od samostalnosti Lijepe naše. Prije četiri godine u Londonu sportaši su se vratili kućama sa šest medalja. Sada ih u svojim džepovima imaju sedam, a ludnica tek slijedi.

Image
NAJUSPJEŠNIJE IGRE U HRVATSKOJ POVIJESTI: /

Jedriličari osigurali medalju za rušenje rekorda iz Londona

Image
NAJUSPJEŠNIJE IGRE U HRVATSKOJ POVIJESTI: /

Jedriličari osigurali medalju za rušenje rekorda iz Londona

Što tek slijedi

Čekaju se nastupi sestara Zaninović, Blanke Vlašić, koja nije nastupila niti jednom ove godine, ali slično je bilo i lani na Svjetskom prvenstvu u Pekingu pa je došla do srebrne medalje. Vaterpolisti su izborili polufinale s Crnom Gorom, a rukometaše i košarkaše tek čekaju četvrtfinalni ogledi. Izabranici Željka Babića igraju s Poljskom, dok igrače Ace Petrovića čeka dosta teži posao. Srbija je košarkaška velesila, ali Bojan Bogdanović i Dario Šarić igraju fantastičan turnir što daje nadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to je budućnost. A kako je izgledao super-utorak hrvatskog sporta?

Prvo je na olimpijski stadion u Riju izašla Sandra Perković, najveća favoritkinja za zlatnu medalju u bacanju diska. No, loše je krenulo. Prva dva bacanja bila su neispravna i prijetila joj je katastrofa. Ali, u trećoj je ispalila hitac od 69.21 metra. Nedokučivo za konkurenciju. Do kraja natjecanja, u preostale tri serije, nije imala više niti jedan ispravan hitac, ali je unatoč tomu osvojila zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Onda je na red došao boks. Filip Hrgović plasirao se u polufinale u superteškoj kategoriji tehničkim nokautom protiv Kubanca Leiniera Pera u četvrtfinalu. Aktualni europski prvak čak je tri puta rušio Pera na tlo, a od snažnog udarca desnicom krajem druge runde Kubanac se nije uspio oporaviti i sudac u ringu je prekinuo borbu. Time je osigurao minimalno brončano odličje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedrenje za povijest

Potom je krenulo jedrenje. Tonči Stipanović osigurao je ovog vikenda najmanje srebro, a osim njega, u sportu u kojem nikad nismo osvojili olimpijsku medalju, očekivale su se još dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipanović je u borbi za zlato u klasi Laser uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca pa je krenuo nakon svih. Na koncu je Burton završio kao treći, a Stipanović deveti. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njega je na završni plov izašao Ivan Kljaković-Gašpić. Bio je treći uoči plova za odličja. Imao je veliki zaostatak od 37 bodova za vodećim Britancem Gillesom Scottom, koji je osigurao zlato, dok mu je drugi Slovenac Vasilij Žbogar bježao 13 bodova. S druge strane, prednost našeg jedriličara pred Amerikancem Calebom Paineom i Šveđaninom Maxom Salminenom bila je pet bodova. Na kraju Britanac Gilles Scott uzeo je zlato, Slovenac Vasilij Žbogar osvojio je srebro, a Amerikanac Caleb Paine, koji pobijedio u plovu za odličja, uzeo je broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlični vaterpolisti

Za četvrtu medalju super-utorka pobrinuli su se Šime Fantela i Igor Marenić. U klasi 470 nakon deset plovova imaju 27 negativnih bodova, 11 odnosno 13 manje od najbližih pratitelja Grka i Australaca, dok su za četvrtoplasirane Amerikance nedostižni. Medalja je sigurna, a pitanje je samo koja. U plovu za odličja, sutra u 19.05, nastupit će deset najboljih posada, negativni bodovi se u toj utrci udvostručuju, što znači da je Fanteli i Mareniću za zlatnu medalju dovoljno i peto mjesto u slučaju da Grci budu prvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve ovo navedeno vrijedno je spomenuti da su vaterpolisti nakon pobjede protiv Brazila osigurali polufinale (3-2, 4-1, 1-3, 2-0). Tamo ih čeka Crna Gora, koja je izborila su plasman u polufinale nakon što su boljim izvođenjem peteraca pobijedili Mađarsku 13-11, a pošto je susret završio 9-9 (2-1, 3-2, 3-3, 1-3, 4-2). Protiv Crne Gore, koju smo u skupini pobijedili sa 8-7, igramo u četvrtak, 18. kolovoza, u 22.20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo