ŠIRI SE PANIKA: / Američki sportaši dobili dozvolu da propuste Olimpijske igre!

Image
Foto: AFP, CHRISTOPHE SIMON

Američki olimpijski odbor (USOC) dao je zeleno svjetlo svojim sportašima da odustanu od nastupa na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (5. - 21.

8.2.2016.
12:31
AFP, CHRISTOPHE SIMON
VOYO logo

Čelnici USOC-a su poruku prenijeli predstavnicima svih sportskih saveza tijekom nedavnog konferencijskog razgovora.

Opasnost za trudnice

"Rečeno nam je da nijedan sportaš koji osjeća nelagodu zbog putovanja u Brazil, ne mora ići", potvrdio je medijima predsjednik Američkog mačevalačkog saveza Donald Anthony.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, virus zika je dosad prijavljen u 33 zemlje, a najviše je pogođena Južna Amerika. Simptomi koji zahvaćaju zaražene su groznica, osip, bol u zglobovima i konjunktivitis. Osim toga, virus je povezan s mikrocefalijom koja sprječava mozak fetusa da se normalno razvije. Samo u Brazilu je dosad prijavljeno više od 4000 sumnji na mikrocefaliju zbog čega je trudnicama i ženama koje žele zatrudnjeti preporučeno da ne odlaze u područja zahvaćena virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"USOC je rekao da nitko tko ima razloga za zabrinutost nije obvezan ići na Olimpijske igre. Ako se neki sportaš osjeća tako, naravno da smije donijeti odluku o otkazivanju nastupa", istaknuo je Will Connell, sportski direktor Američkog konjičkog saveza.

Mateša: Pridržavat ćemo se uputa

Ovim je povodom izjavu za Hinu dao i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski olimpijski odbor (HOO) s velikom pozornošću prati situaciju u Brazilu i uvijek nam je zdravlje naših sportašica i sportaša na prvom mjestu. Pridržavat ćemo se uputa i stava koje će po tom pitanju zajednički donijeti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodni olimpijski odbor (MOO)", naglasio je Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a Boris Labar smatra da ipak nema potrebe za širenjem panike.

Veštić: Treba štititi zdravlje sportaša

"Situacija nije idealna, ali čini mi se da Amerikanci malo i dramatiziraju. Planiramo za desetak dana sazvati sjednicu Zdravstvene komisije HOO-a na kojoj ćemo potanko razmotriti situaciju oko virusa zika, a o našim zaključcima obavijestit ćemo sve sportske saveze, kao i sportaše koji su evidentni i potencijalni kandidati za put na OI u Rio de Janeiru", kazao je dr. Labar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakciju vodstva HOO-a čeka i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikako ne bi volio da putnici na OI idu na svoju odgovornost. Koliko god su Olimpijske igre najvažnije sportsko natjecanje i san svakog sportaša, treba štititi zdravlje sportaša, posebice žena koje u trudnoći mogu imati posljedica zbog tog virusa", poručio je Veštić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo