SKANDAL NA POMOLU / Rusija odlučila bojkotirati Olimpijske igre u Parizu: 'Nećemo prihvatiti ove ponižavajuće uvjete'

Image
Foto: Shutterstock

'Od 17 džudaša koji su se kvalificirali za Olimpijske igre, MOO je samo četvorici odobrio sudjelovanje', navodi dalje Ruski savez

29.6.2024.
15:40
Shutterstock
VOYO logo

Ruski džudo savez odlučio je ne poslati svoje predstavnike na Olimpijske igre u Parizu, osuđujući "ponižavajuće uvjete"  Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji je u petak odobrio samo četiri ruska džudaša u 14 kategorija.

Image
SPEKTAKL /

Na kanalu RTL2 hrvatski košarkaši traže plasman na Olimpijske igre 2024. u Parizu

Image
SPEKTAKL /

Na kanalu RTL2 hrvatski košarkaši traže plasman na Olimpijske igre 2024. u Parizu

Reagirajući na novi popis ruskih i bjeloruskih sportaša kojima je dopušteno sudjelovanje na Igrama koji je MOO objavio u petak navečer, ruski džudo savez objavio je svoju odluku o bojkotu natjecanja, u priopćenju objavljenom u noći s petka na subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruska džudo reprezentacija neće prihvatiti ove ponižavajuće uvjete", ističe Ruski džudo savez te dodaje da smatra da "ovakvi postupci MOO-a potkopavaju vjerodostojnost olimpijskog pokreta" i "uništavaju status Olimpijskih igara kao najvažnijeg sportskog događaja u svijetu".

"Od 17 džudaša koji su se kvalificirali za Olimpijske igre, MOO je samo četvorici odobrio sudjelovanje", navodi dalje Ruski savez. "Bez ruskih sportaša džudo natjecanja na Igrama bit će nepotpuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je 17 ruskih džudaša skupilo dovoljno bodova da se kvalificira, samo 14 je moglo otići u Pariz: svaka nacija može prijaviti samo jednog džudaša po težinskoj kategoriji (sedam ženskih kategorija, sedam muških).

MOO, koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. najprije zabranio sportašima Rusije i Bjelorusije sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, od tada je postupno odobravao njihov povratak na natjecanja, pod neutralnom zastavom i pod određenim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi bili pozvani, "neutralni pojedinačni sportaši" morali su proći kvalifikacije i dvostruku provjeru od strane međunarodnih federacija, a zatim MOO-a da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini i da nisu povezani s ruskom, odnosno bjeloruskom vojskom.

I dok je 17 ruskih džudaša prošlo kvalifikacije, mnogi od njih nisu prošli drugu. Samo su Dali Liluashvili, Elis Startseva, Makhmadbek Makhbadbekov i Valerii Endovitskyi imenovani na popis MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo