PROMOVIRAO LIJEPU NAŠU PRED MILIJUNIMA LJUDI: / Legendarni šahist prvi put zaigrao pod hrvatskom zastavom

Image
Foto: Pixsell, Dusko Marušić

Legendarni ruski šahist i bivši svjetski prvak Gari Kasparov nakon 12 godina pauze vratio se u šahovsku arenu nastupom na turniru u St.

18.8.2017.
12:02
Pixsell, Dusko Marušić
VOYO logo

"Suspendirao sam svoju ša​hovsku mirovinu na pet dana", izjavio je lakonski Kasparov koji je posljednju službenu šahovsku partiju odigrao prije više od 4,500 dana.

Dobio hrvatsko državljanstvo 2014.

Ono što je za nas posebno zanimljivo je njegov prvi nastup pod hrvatskom zastavom. U službenom biltenu uz rusko državljanstvo stoji mu i hrvatsko državljanstvo koje je dobio 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako vidljivo neuigran i pod bremenom duge pauze, Kasparov uglavnom ​nadigarava svoje suparnike, da bi u vremenskom tjesnacu izgubio stečenu prednost.

Kasparov je u prva tri dana natjecanja upisao jednu pobjedu i to protiv 28 godina mlađeg Vijetnamca Le Quang Liema nakon devet partija u kojima je postigao remi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, njegov privremeni povratak privukao je nezapamćen broj od 500.000 internetskih gledatelja, te veliki interes medija.

Igra simultanku u Crikvenici 26. kolovoza

Nakon St Louisa, Kasparov dolazi na Međunarodni šahovski festival za mlade u Crikvenicu, gdje će odigrati simultanku na otvorenom 26. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

​To će biti još jedna simultanka potpore​ projektu "Šah uz školu", što je u sklopu njegovih nastojanja da šah približi mladima. Međunarodni festival​u Crikvenici​ organizira Fond Gari Kasparov Adriatik, ogranak Kasparovljeve ​američke šahovske fundacije.

Na festivalu se očekuje nastup čak 200 šahista u različitim kategorijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasparov je za vrijeme Domovinskog rata bio velika moralna podrška Hrvatskoj, a zbog svog lobiranja za Hrvatsku u veljači 2014. je dobio hrvatsko državljanstvo. Danas je veliki kritičar režima Vladimira Putina.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo