Play ponuda

PRIJE 42 GODINE IZREKAO JE NEŠTO STVARNO ODVRATNO: / Sad su mu uklonili kip ispred stadiona

Image
Foto: Profimedia

'Došli smo ovdje jer imate dobre, marljive, bijelce'

20.6.2020.
8:51
Profimedia
Play ponuda

Vlasnici baseball kluba Minnesota Twins iz Minneapolisa uklonili su ispred stadiona Target Field statuu bivšeg vlasnika kluba Calvina Griffitha zbog rasističkih komentara koje je uputio prije više desetljeća.

Image
NOVI DOPINŠKI SKANDAL TRESE RUSIJU: /

Bivši europski prvak zaradio četverogodišnju suspenziju

Image
NOVI DOPINŠKI SKANDAL TRESE RUSIJU: /

Bivši europski prvak zaradio četverogodišnju suspenziju

'Izabrao sam Minnesotu jer je država imala samo 15.000 crnaca'

Griffith, koji je preminuo 1999. godine, je na jednom događaju 1978. rekao kako je izabrao Minnesotu jer je država "imala samo 15.000 crnaca" u usporedbi s rasno raznolikim mjestima poput New Orleansa.

"Došli smo ovdje jer imate dobre, marljive, bijelce," rekao je Griffith koji je omalovažavao i brojne crne igrače, uključujući i Hall of Fame igrača Rod Carewa, koji je napustio klub 1979. godine, rekavši da ne može igrati za Griffitha.

Minneapolis je u centru pažnje od 24. svibnja nakon smrti Afroamerikanca George Floyda, kad ga je bijeli policajac iz Minneapolisa gotovo devet minuta prikovao za zemlju koljenom o vrat. U znak protesta, ljudi su širom svijeta demonstrirali protiv rasizma i policijske brutalnosti.

'Ne možemo ukloniti Calvina Griffitha iz povijesti kluba, ali...'

"Ne možemo ukloniti Calvina Griffitha iz povijesti kluba, ali vjerujemo da je uklanjanje ovog spomenika važan i neophodan korak u našem trajnom opredjeljenju pružanja iskustva gdje se svaki obožavatelji i zaposlenik osjećaju sigurno i dobrodošli," poručili su iz kluba.

Griffith je vodio klub od 1955. do 1984. godine i najzaslužniji je selidbu Washington Senatorsa u Minneapolis gdje su postali Minnesota Twinsi.

Play ponuda
Play ponuda