POČIVALA U MIRU /

Preminula je poznata sportska novinarka: Odlikovana je Spomenicom Domovinskog rata

Image
Foto: pIXSELL

Neka joj je laka hrvatska zemlja

8.9.2024.
16:27
pIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je u 70. godini života iznenada preminula Radica Jurkin, hrvatska sportska novinarka, objavio je Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN).

Image
'MINUTA PLJESKA' /

Održana počast tragično ubijenoj sportašici: Sportski objekt nosit će njeno ime

Image
'MINUTA PLJESKA' /

Održana počast tragično ubijenoj sportašici: Sportski objekt nosit će njeno ime

Radica Jurkin rodila se 1954. u Šibeniku, a diplomirala je na Fakultetu za fizičku kulturu, danas Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, smjer sportsko novinarstvo. Radila je kao sportska novinarka u Vjesniku do 1984., kao glavna tajnica Saveza za fizičku kulturu Medveščak do 1989. i kao koordinatorica u Zagrebačkom športskom savezu do 1992. Do 1994. je radila kao profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Upravnoj i birotehničkoj školi u Zagrebu. Od 1995. godine radila je u Hrvatskom olimpijskom odboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je dugogodišnja voditeljica je Odjela za informiranje i izdavaštvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), tajnica Komisije za informiranje i izdavaštvo od 2005. godine te članica uredništva časopisa Olimp, članica Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN).
Koautorica je prve cjelovite monografije HOO-a "Na putu olimpizma: Hrvatski olimpijski odbor 1991. – 2006.", uz Antu Drpića i Zdenka Jajčevića te monografije “Hrvatska olimpijska obitelj. Od 2002. godine urednica je većine publikacija HOO-a posvećenih nastupu hrvatskih sportskih i olimpijskih delegacija na međunarodnim natjecanjima. Od 2003. godine članica je uredništva časopisa HOO-a Olimp i autorica rubrike Od Olimpa do Olimpa.

Autorica je prvih domaćih slikovnica za djecu sportske tematike "Športići" i istoimenog, prvog interaktivnog CD-a na temu sport i olimpizam objavljenog 2007. godine. Koautorica je kazališne predstave "Športice i športići" postavljene 1999. u Dječjem kazalištu Dubrava u Zagrebu i izvedene više od 200 puta, među ostalim i na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnica je godišnje Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" 2005. godine za osobit doprinos u promicanju olimpizma među djecom i mladima te Posebnog priznanja Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) 2013. za doprinos medijskoj suradnji i projekt nacionalnog servisa vijesti HOO-a „Sportska Hrvatska“.

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odlikovana je Spomenicom Domovinskog rata 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo