Novi četvrtak u Parizu /

Osvajači medalja 13. dana Olimpijskih igara: Amerikanka uzela zlato sa svjetskim rekordom

Image
Foto: Profimedia

Još jedan olimpijski četvrtak donosi nam nove medalje u 12 sportova

8.8.2024.
10:35
Profimedia
VOYO logo

Trinaestog dana natjecanja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održat će se natjecanja u 22 sporta, a u njih 12, atletici, biciklizmu, boksu, dizanju utega, hokeju na travi, hrvanju, jedrenju, kajak/kanuu na mirnim vodama, plivanju, skokovima u vodu, sportskom penjanju i tekvondou, dijelit će se medalje.

Image
NI PRVA NI ZADNJA /

Pobuna ne prestaje: Sporna boksačica izborila finale, a njena suparnica 'imala je što reći'

Image
NI PRVA NI ZADNJA /

Pobuna ne prestaje: Sporna boksačica izborila finale, a njena suparnica 'imala je što reći'

Član splitskog kluba došao do srebra

Australac Matt Wearn osvojio je olimpijsko zlato, član splitskog Mornara Cipranin Pavlos Kontides srebro, a Peruanac Stefano Peschiera je uzeo broncu u klasi ILCA 7, u kojoj je Filip Jurišić završio kao 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je druga zlatna medalja za Australca koji je trijumfirao u muškom laseru u Tokiju 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavlos Kontides je opet obradovao Ciprane jer je njegovo srebro prva medalja koju je osvojio ciparski sportaš od Londona 2012. godine, gdje je Pavlos, koji većinu vremena provodi u Hrvatskoj i nedavno se oženio za Zagrepčanku, napravio podvig i toj otočnoj zemlji donio prvu olimpijsku medalju uopće.

Stefano Peschiera također je postao nacionalni heroj jer je njegova bronca prva olimpijska medalja za Peru od Barcelone 1992.

Austrijanci Lara Vadlau i Lukas Maehr osvojili su olimpijsko zlato u klasi 470 mješovito na Olimpijskim igrama, dok je Talijanima Ruggeru Titi i Caterini Banti pripao naslov u klasi Nacra 17. Austrijski dvojac je slavio nakon što je u plovu za odličja startao sa začelja, ali su uspjeli doći do zlata. NI Vadlau niti Mehr nisu imali velikih uspjeha kao pojedinci, ali su se spoijili 2021 godine, tekao mješovita posada funkcionirali savršeno i slavili u ovoj novoj olimpijskoj klasi.

 Japanska posada Keiju Okada i Miho Yoshioka su srebrni, a Anton Dahlberg i Lovisa Karlsson iz Švedske brončani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tita i Banti uzeli su zlato u mješovitom višetrupcu, Nacri 17 zadnjega dana jedriličarskih natjecanja u Marseilleu. Argentinci Mateo Majdalani i Eugenia Bosco osvojili su srebro, a Novozelanđani Micah Wilkinson i Erica Dawson broncu.

Penjanje pripalo Indoneziji

Indonežanin Veddriq Leonardo u četvrtak je postao prvi olimpijski pobjednik u brzinskoj disciplini sportskog penjanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penjački sprint je prije tri godine u Tokiju bio jedna od tri discipline penjačkog programa u kojem su se rezultati zbrajali, a bio je podijeljen samo jedan set medalja.

No, od Pariza je brzinska disciplina izdvojena, a u kombinaciji za drugi set medalja su "bouldering" i "lead".

Leonardo, koji je tri godine zaredom (2021. - 2023.) pobjednik Svjetskog kupa u brzinskom penjanju, tako nije imao šansu za osvajanje olimpijskog odličja u Tokiju, ali je u Parizu iskoristio svoju priliku postavljajući iz nastupa u nastup osobne rekorde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U polufinalu je stijenu svladao za 4.78 sekundi, što je u tom trenutku bio i novi svjetski rekord, a pobijedio je Iranca Rezu Alipoura Shenazandifarda (4.84). U drugom polufinalu je Kinez Wu Peng (4.85) bio bolji od Amerikanca Sama Watsona (4.93).

Watson je u Pariz došao kao svjetski rekorder i očekivao je dvoboj za zlato, ali je došao do brončanog odličja, čije je osvajanje začinio i novim svjetskim rekordom, koji sada iznosi 4.74 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leonardo je u velikom finalu bio stotinku sporiji od Amerikanca (4.75), ali dvije stotinke brži od Kineza Wua (4.77) i tako osvojio prvu zlatnu olimpijsku medalju za Indoneziju u nekom drugom sportu, osim badmintona.

Nizozemka prva u utrci koja se skoro nije održala

Nizozemka Sharon van Rouwendaal osvojila je u četvrtak zlatnu medalju u plivačkom maratonu za žene na 10 km na Olimpijskim igrama u Parizu

Srebro je osvojila Australka Moesha Johnson, a Ginevra Taddeucci iz Italije broncu. Brazilka Ana Marcela Cuhna, aktualna olimpijska pobjednica, završila je tik uz postolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Van Rouwendaal i Moesha su vodile od početka utrke, ali je Nizozemka na kraju slavila s vremenom 2:03:34 nakon što je u zadnjem krugu pretekla australsku plivačicu koja je kroz cilj prošla s 5,5 sekunde sporijim vremenom (2:03:39.7). Talijanka je do bronce doplivala s vremenom 2:03:42.8.

Za nizozemsku plivačicu ovo je treća olimpijska medalja nakon što je u Rio de Janeiru osvojila zlato na 10 km, a u Tokiju srebro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrka je krenula prema planu nakon što su organizatori prethodno objavili da je kvaliteta vode u rijeci Seini dosegla prihvatljive pragove.

Kajak-kanu: Zlata za Nijemce i Novozelanđanke u četverosjedu

Njemački kajakaši drugi put zaredom osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u utrci kajaka četverosjeda na 500 m, a u istoj disciplini su olimpijske pobjednice postale novozelandske kajakašice. 

Njemačka posada je pretrpjela samo jednu izmjenu u odnosu na onu koja je osvojila zlato na Igrama u Tokiju pa su Max Rendershmidt, Max Lemke i Tom Liebscher-Lucz ponovili ono što su napravili prije tri godine, dok je svoje prvo olimpijsko zlato osvojio Jacob Schopf, koji iz Tokija ima srebro u dvosjeda na 1000 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci su za pobjedu postigli vrijeme 1:19.80 minuta te su za četiri stotinke nadmašili australsku posadu koja je u polufinalu postavila novo najbolje vrijeme u povijesti olimpijskih igara (1:19.22), ali nije to uspjela ponoviti u finalu. Broncu je osvojio španjolski četverosjed (1:20.05).

Uzbudljivo je bilo i u utrci ženskih četverosjeda, u kojoj su Lisa Carrington, Alicia Hoskin, Olivia Brett i Tara Vaughn Novom Zelandu donijele još jedno zlatno olimpijsko odličje. Za 35-godišnju Carrington ovo je šesti olimpijski naslov, ali prvi u četverosjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novozelanđanke su u finalu do cilja stigle za 1:32.20 minuta. Drugoplasirane Njemice su bile sporije za 42 stotinke (1:32.62), a broncu je osvojila mađarska posada (1:32.93).

Skokovi u vodu: Dvostruko slavlje Kineza

Tri godine su prošle od Olimpijskih igara u Tokiju, ali za kineske skakače u vodu Xiea Siyija i Wanga Zongyuana ništa se nije promijenilo, jer su i na Igrama u Parizu završili na dva najviša mjesta pobjedničkog postolja u disciplini skokova sa daske (3 m).

Xie je obranio naslov olimpijskog pobjednika skupivši u šest skokova 543,60 bodova. Wang je ponovno osvojio srebro, a za sunarodnjakom je zaostao za nešto više od 13 bodova (530,20).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika je nastala u petom skoku, u kojem je Wang napravio pogrešku i zaradio samo 70,20 bodova, a Xie 88,80. 

Jedina promjena u odnosu na rasplet u Tokiju 2021. dogodila se na trećem mjestu, na kojem je Britanca Jacka Laughera, koji je u Parizu završio finale na sedmom mjestu, zamijenio 20-godišnji Meksikanac Osmar Olvera Ibarra (500,40). On je jedini uz kineske skakače uspio skupiti najmanje 500 bodova za svojih šest finalnih skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanka zlatna u Formuli Kite

Britanska jedriličarka Eleanor Aldridge osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u disciplini formula kite.

Britanka je dojedrila do zlata u ženskoj disciplini zmaja postavši prvi olimpijski pobjednik u ovoj disciplini.

Aldridge u četvrtak slavila u obje finalne serije nakon što je jednu pobjedu donijela iz polufinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja iz polufinala Francuskinja Lauriane Nolot trebala je u finalu jednu pobjedu, ali nije uspjela, pa je na koncu bila druga.

Nolot, dvostruka i aktualna svjetska prvakinja, bila je blizu Aldridge u prvoj utrci, ali je Britanka prošla kroz cilj sa četiri sekunde ispred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemka Annelous Lammerts bila je treća na temelju njezine kombinacije bodova iz finalne serije.

Muško finale je odgođeno za petak zbog nedostatka vjetra.

Andrews "zlatna" u keirinu

Novozelanđanka Ellesse Andrews osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u Parizu u biciklističkoj disciplini keirin.

Keirin je u muškoj konkurenciji na programu Olimpijskih igara od Sydneyja 2000. godine, dok se djevojke natječu od Londona 2012. godine.

U utrci nastupa šest do devet vozača ispred kojih vozi motocikl (zec) koji nakon 2.5 kruga napušta stazu. Biciklisti nastavljaju u sprintu do cilja, a pobjednik je onaj koji prvi prođe kroz cilj.

Andrews je pobijedila sa 0.062 sekunde ispred Nizozemke Hetty van de Wouw, dok je treća bila Britanka Emma Finucane sa 0.092 sekunde zaostatka.

Andrews, doprvakinja iz Tokija, naslovu svjetske prvakinje koju je osvojila prošle godine u Glasgowu dodala je tako i olimpijsko zlato.

Zlato za hokejaše Nizozemske, Indiji bronca

Hokejaši Nizozemske osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u Parizu nakon što su u finalu nakon raspucavanja porazili Njemačku.

Susret je završio 1-1 nakon što je Nizozemska povela u 46. minuti golom Thieryyja Brinkmana, a izjednačio je Thies Prinz u 50. minuti.

Pitanje pobjednika je na koncu razriješeno izvođenjem kaznenih udaraca, a Nizozemci su slavili sa 3-1.

Nizozemcima je to treće olimpijsko zlato nakon 1996. i 2000.

Treće mjesto zauzeli su hokejaši Indije koji su pobijedili Španjolsku sa 2-1.

Španjolska je povela golom Marca Mirallesa u 18. minuti, no Indija je okrenula rezultat s dva gola kapetana Harmanpreeta Singha (30, 33).

Ova pobjeda donijela je Indiji drugu uzastopnu brončanu medalju u nizu, te ukupno 13 medalju. Indija je nekoć bila dominantna sila u ovom sportu što potvrđuje i osam zlatnih olimpijskih medalja, pri čemu šest uzastopnih o 1928. do 1956. godine.

Sydney McLaughlin-Levrone osvojila zlato sa svjetskim rekordom

Američka atletičarka Sydney McLaughlin-Levrone osvojila je zlatnu medalju na 400 metara s preponama na Olimpijskim igrama u Parizu istrčavši novi svjetski rekord 50.37.

Braniteljica olimpijskog zlata iz Tokija je za 28 stotinki sekunde popravila svoj i svjetski rekord koji je istrčala u lipnju ove godine u Eugeneu.

Bila je to utrka koja se s posebnom pažnjom očekivala u Parizu.

Okršaj olimpijske pobjednice iz Tokija i svjetske rekorderke s jedne strane, te Nizozemke Femke Bol, aktualne svjetske prvakinje iz Budimpešte 2023. godine.

Na koncu utrka je protekla u potpunoj dominaciji 25-godišnje Amerikanke koja je slavila s novim svjetskim rekordom. Treće je to njezino olimpijsko zlato nakon tokijskog i pariškog slavlja na 400m s preponama, te pobjede u štafeti 4x400 u Tokiju.

Srebro je osvojila Amerikanka Anna Cockrell sa 51.87, dok je Bol bila treća s rezultatom 52.15, osvojivši novu broncu nakon što je u ovoj disciplini bila treća i u Tokiju.

Tebogo najbrži na 200m, a Holloway na 110m s preponama

Bocvanski atletičar Letsile Tebogo novi je olimpijski pobjednik u utrci na 200 metara, dok je Amerikanac Grant Holloway slavio na 110 m s preponama.

Tebogo je slavio s novim afričkim rekordom 19.46 ispred Amerikanca Kennetha Bednareka (19.62) i Noaha Lylesa (19.70).

Mladi Bocvanac je postao peti najbrži čovjek u ovoj disciplini, sa 27 stotinki sekunde sporijim rezultatom od svjetskog rekordera Jamajčanina Usaina Bolta (19.19).

Za 21-godišnjeg Teboga to je najveći uspjeh u karijeri nakon što je na posljednjem SP-u u Budimpešti bio drugi na 100m i treći na 200m.

"Ovo je važna pobjeda, važna medalja za afrički kontinent i ljudi počinju shvaćati tko smo," kazao je Tebogo koji je postao prvi Afrikanac koji je osvojio olimpijsko zlato na 200 metara, nakon srebra Namibijaca Frankieja Fredericksa 1992. i 1996. godine.

Bednarek je bio drugi i u Tokiju, baš kao što je Lyles ponovo treći.

Nakon što je osvojio zlato na 100 metara, Amerikanac Noah Lyles se nadao kako bi mogao slaviti i na 200 m. Posebno nakon što je tri puta bio svjetski prvak (2019, 2022, 2023). Međutim, ponovo nije uspio. Kao i u Tokiju bio je treći s rezultatom 19.70.

U utrci na 110m s preponama pobijedio je Amerikanac Grant Holloway s rezultatom 12.99.

Holloway je tri puta bio svjetski prvak (2019, 2022, 2023), međutim u Tokiju je osvojio srebro ispustivši pobjedu za pet stotinki sekunde.

No u Parizu je "dojurio" do medalje koja mu ne dostaje. Drugi je bio njegov sunarodnjak Daniel Roberts (13.09), a broncu je s osvojio Jamajčanin Rasheed Broadbell (13.09).

U bacanju koplja s novim olimpijskim rekordom pobijedio je Pakistanac Arshad Nadeem bacivši koplje 92.97m. Dosadašnji rekord držao je Norvežanin Andreas Thorkildsen koji je 2008. u Pekingu zabilježio rezultat 90.57.

Srebro je osvojio branitelj iz Tokija Indijac Neeraj Chopra sa 89.45, dok je bronca pripala Andersonu Petersu s Grenade (88.54).

U ženskom dalju zlato je osvojila Amerikanka Tara Davis-Woodhall skočivši 7.10 metara. Druga je bila Nijemca Malaika Mihambo sa 6.98, dok je broncu osvojila Amerikanka Jasmine Moore sa 6.96m.

Zlatne medalje za Indoneziju i Kinu

Zlatne medalje su na Olimpijskim igrama tijekom četvrtka u dizanju utega osvojili Indonežanin Rizki Juniansyah i Kineskinja Shifang Luo.

Pritom su oboje zlatnih oborili i olimpijske rekorde, Juniansyah u kategoriji do 73kg, a Luo do 59kg.

Dizač utega iz Indonezije ukupno je podigao 354 kilograma te je nadmašio srebrnog, 20-godišnjeg Weeraphona Wichuma s Tajlanda, koji je ostvario rezultat od 346kg. Treće mjesto i bronca pripala je Bugarinu Božidaru Andrejevu koji je ukupno podigao 344kg.

Kod djevojaka je Shifang Luo slavila ukupno podigavši 241kg. Pet kilograma manje ostvarila je Kanađanka Maude Charron koja se morala zadovoljiti srebrom. Prije tri godine Charron je u Tokiju osvojila zlato u kategoriji do 64kg. Broncu je osvojila Hsing Chun Kuo s Tajvana uz podignutih 235kg.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo