ZLATO OKO VRATA /

Ovo su osvajači medalja desetog dana Olimpijskih igara u Parizu

Image

Zanimljiv dan na pariškim borilištima

5.8.2024.
12:13
VOYO logo

Kinez Zou Jingyuan zlatni na ručama, Talijanka D'Amato na gredi

Kinez Zou Jingyuan drugi je put osvojio zlatnu medalju u horizontalnim ručama na Olimpijskim igrama u Parizu u ponedjeljak, dok je zlatno odličje na gredi osvojila Alicia D'Amato.

Image
MORALA PREDATI /

Drama u Parizu: Olimpijska pobjednica iz Rija teško se ozlijedila i plačući pala na tlo

Image
MORALA PREDATI /

Drama u Parizu: Olimpijska pobjednica iz Rija teško se ozlijedila i plačući pala na tlo

Zahvaljujući gotovo savršenoj izvedbi za koju je dobio ocjenu 16,200 26-godišnji Zou Jingyuan je iza sebe ostavio ukrajinskog gimnastičara Illiju Kovtuna (15,500), koji trenira i živi u Osijeku, i Japanca Shinnosukea Oku (15,300).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trostruki svjetski prvak na ručama iz 2017. u Montrealu, 2018. u Dohi i 2022. u Liverpoolu Zou Jingyuan osvojio je svoju treću medalju na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu nakon srebra u ekipnom višeboju iza Japana i srebra na karikama iza svog sunarodnjaka Liu Yanga.

Talijanka Alicia d'Amato osvojila je zlatnu medalju na gredi dobivši ocjenu 14.366 za svoju vježbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineskinja Zhou Yaqin osvojila je srebrnu medalju s ocjenom 14.100, a još jedna Talijanka Manila d'Esposito broncu (14.000).

Američka gimnastičarka Simone Biles ostala je bez medalje na gredi, natjecanje ja završila na petom mjestu nakon što je pala s grede tijekom vježbe. Do sada je na Oimpijskim igrama osvojila sedam zlatnih medalja.

Južnokorejka An Se-young osvojila zlato u badmintonu u singlu

Južnokorejka An Se-young osvojila je u ponedjeljak svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama u Parizu.

Njeno zlato je ujedno i prvi pojedinačni naslov u badmintonu za Južnu Koreju u 28 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

An je u finalu pobijedila He Bingjiao iz Kine 2-0 (21-13, 21-16) u Porte de La Chapelle Areni u glavnom gradu Francuske i postala tek druga Južnokorejka koja je osvojila olimpijski naslov u singlu, nakon Bang Soo-hyun iz 1996.

Indonezijka Gregoria Tunjung osvojila je broncu jer je njezina potencijalna protivnica, Španjolka Carolina Marin, bila prisiljena odustati usred svog polufinala ženskog singla protiv Kineskinje He u nedjelju zbog ozljede koljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinez Li osvojio zlato u pištolju 25m brza paljba

Kinez Yuehong Li osvojio je zlato u disciplini pištolj 25m brza paljba na Olimpijskim igrama u Parizu.

Yuehong Li je u finalu pobijedio Južnokoreanca Yeong-jae Choa sa 32-25, dok je bronca pripala Kinezu Xinjie Wangu u raspucavanju ispred Nijemca Floriana Petera.

Za 34-godišnjeg Lia ovo je treća olimpijska medalja nakon bronce iz Tokija i Rio de Janeira u ovoj disciplini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno ovo je prvo kinesko zlato u ovoj disciplini. Branitelj naslova Francuz Jean Quiquampoix zapeo je u kvalifikacijama.

Njemačkoj zlato u triatlonu u mješovitoj štafeti

Njemačka je u ponedjeljak osvojila zlatnu medalju u olimpijskom triatlonu u mješovitoj štafeti na OI u Parizu, dok je srebro pripalo na kraju Sjedinjenim Državama, a bronca Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održan je foto-finiš za drugo mjesto jer je najprije Velika Britanija proglašena drugom, no nekoliko minuta kasnije suci su najavili promjenu i SAD su dobile srebro, a Britanija broncu.

Poljakinja dva puta rušila svjetski rekord u brzinskom penjanju

Poljakinja Aleksandra Miroslaw (30) dvaput je oborila vlastiti svjetski rekord u brzinskom penjanju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Poljska velikanka sportskog penjanja je u kvalifikacijama dva puta rušila vlastiti svjetski rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom pokušaju je stigla do vrha za 6.21 sekunde, popravivši dosadašnji svjetski i osobni rekord iz rujna 2023. za tri sekunde.

U drugom pokušaju bila je još brža, stigavši do vrha za 6.06 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslaw je bivša dvostruka svjetska prvakinja, a ima i tri svjetske bronce. Na posljednjim OI u Tokiju bila je sedma u kombinaciji, jedinoj penjačkoj disciplini na programu.

U Parizu su na programu dvije discipline, kombinacija i brzinsko penjanje.

Talijanima ekipno zlato u skeetu mješovito

Reprezentacija Italije osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u ekipnom natjecanju mješovitih ekipa u skeetu.

Talijani Diana Bacosi i Gabriele Rossetti su u finalu u streljačkom centru Chateauroux pobijedili američki par Vincenta Hancocka i Austen Smith sa 45-44.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Bacosi je ovo treće olimpijsko odličje nakon što je slavila u pojedinačnoj konkurenciji u Rio de Janeiru, dok je u Tokiju bila druga, također u pojedinačnoj konkurenciji. S druge strane Rossetti ima pojedinačno zlato iz Rio de Janeira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanac Hancock je u Parizu bio pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji, a u svojoj riznici uspjeha ima i pojedinačna zlata iz Pekinga, Londona i Tokija.

Bronca je pripala Kini koja je svladala Indiju sa 44-43.

Danac Axelsen obranio naslov u badmintonu

Danac Viktor Axelsen (30) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u badmintonu u pojedinačnoj konkurenciji, on je u finalu OI u Parizu deklasirao aktualnog svjetskog prvaka Tajlađanina Kunlavuta Vitidsarna (23) sa 2-0 (21-11, 21-11).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog starta finala Axelsen je dominirao, a koliko je Vitidsarn bio nemoćan jasno su pokazivali i ironični osmjesi kako njegovi tako i njegovih trenera sredinom drugog seta u kojem je u jednom trenutku bilo čak i 17-4 za sjajnog Danca.

Uz dva olimoijska zlata, Axelsen u karijeri ima i dva naslova svjetskog prvaka (2017, 2022) te olimpijsku broncu iz Rija prije osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broncu je osvojio Malezijac Zii NIa Lee (26) koji je u susretu za treće mjesto bio bolji od Indijca Lakshye Sena (22) sa 2-1 (13-21, 21-16, 21-11).

Zlata za Australku Fox i Novozelanđanina Butchera na premijeri kajak krosa

Australka Noemie Fox (27) i Novozelanđanin Finn Butcher (29) osvojili su naslove olimpijskih pobjednika u novoj disciplini kajak kros na divljim vodama.

Noemie Fox, mlađa sestra Jessice Fox (30), koja je prošlog tjedna osvojila zlata kako u kajaku tako i u kanuu na divljim vodama, najbolje se snašla u kaotičnim utrkama u kojima je sa starta istovremeno kretalo po četvero natjecatelja. U velikom finalu slavila je s velkikom prednosti ispred srebrne Francuskinje Angele Hug (24) i brončane Britanke Kimberley Woods (28). Njemica Elena Lilik (25) je zbog greške na drugim vratima ostala bez medalje, četvrta u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod kajakaša je Butcher (29) u velikom finalu slavio ispred Britanca Josepha Clarkea (31) i Nijemca Noaha Heggea (22), dok je nesretni četvrti sudionik finala koji je ostao bez medalje Čeh Lukaš Rohan (29).

Britankama zlato u ekipnom sprintu sa svjetskim rekordom

Ženska biciklistička reprezentacija Velike Britanije osvojila je naslov olimpijskih pobjednica u ekipnom sprintu na OI u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanke u sastavu Katy Marchant, Sophie Capwell i Emma Finucane dominirale su natjecanje, tri puta rušivši svjetski rekord. U kvalifikacijama su ostvarile vrijeme od 45.472 sekundi, u natjecanju po skupinama 45.338 sekundi, a u finalu 45.186 sekundi.

Srebro su osvojile Novozelanđanke Rebecca Petch, Shaane Fulton i Ellesse Andrews koje su u finalu zaostale gotovo pola sekunde, s vremenom 45.659.

U dvoboju za broncu su Njemice Pauline Grabosch, Emma Hinze i Lea Friedrich bile bolje od Nizozemki Kyre Lamberink, Hetty van de Wouw i Steffie van der Peet.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo