Play ponuda

OVAKAV USPJEH NIJE VIĐEN JOŠ OD JANICE: / Ona je nova velika stvar hrvatskog sporta; Nevjerojatno što je napravila

Image
Foto: Instagram

Zrinka imala 2. najbolje vrijeme, samo 14 stotinki sporije od pobjednice Clarisse Breche

10.11.2020.
8:30
Instagram
Play ponuda

Mlada hrvatska 16-godišnja Zrinka Ljutić, ostvarila je sjajan rezultat u svojoj prvoj FIS veleslalomskoj utrci karijere, koju je jučer skijala u talijanskoj Soldi.

Sa startnim brojem Zrinka Ljutić 114 ostvarila je 33. vrijeme prve vožnje, napravila pomak od čak 81 mjesta, a onda je u drugoj pokazala zašto bi mogla biti ugodno iznenađenje, ne samo hrvatskog, nego i svjetskog skijanja.

Prvi FIS nastup završila na 21. mjestu

Zrinka je imala 2. najbolje vrijeme, samo 14 stotinki sporije od pobjednice Clarisse Breche, inače šeste nakon prve vožnje i prvi FIS nastup završila je na konačnom 21. mjestu.

Ovim rezultatom osvojila je 51.36 FIS bodova, najviše što je osvojio ijedan naš skijaš ili skijašica u svojoj prvoj FIS utrci. To nije uspjelo ni čak Janici i Ivici Kostelić, Ani Jelušić, Filipu Zubčiću i mnogim drugim poznatijim hrvatskim skijašima.

Početkom godine postala najboljom skijašicom svijeta

Za one koji slabije prate skijanje, FIS utrka po jačini je odmah ispod natjecanja Svjetskog kupa u kojem skijaju najbolji na svijetu, a kojem su posljednje hrvatske predstavnice bile Janica, Ana Jelušić i Nika Fleiss.

Početkom 2020. godine Ljutić je postala najboljom skijašicom svijeta, osvojila je čak četiri zlatne medalje na najjačem svjetskom natjecanju za mlade skijaše i svi za nju govore kako bi upravo ona mogla biti nova velika priča hrvatskog i svjetskog skijanja.

Zrinka je tako ostvarila ono što ni Janici Kostelić nije pošlo za rukom. Samo nekoliko dana poslije, na Sljemenu je ostala bez druge vožnje. Da je nedodirljiva u slalomu i veleslalomu, dokazala je na Alpe Cimbra kupu, neslužbenom svjetskom prvenstvu za mlađe uzraste, nekad poznatijem po nazivu Trofej Topolino.

Djevojka koja je u kadetskoj konkurenciji dominirala kao nekad Janica Kostelić tako je na najbolji mogući način zakoračila u seniorsko skijanje i vrlo brzo ćemo ju vidjeti i na startu neke od utrka Svjetskog kupa. Premijerni nastup u FIS-u najavljuje da će ekspresno skupiti potrebne FIS bodove za to.

Složna obitelj Ljutić

Iza tih uspjeha stoji složna obitelj Ljutić. Tata Amir i četvero djece, 17-godišnji Tvrtko, 16-godišnja Zrinka, 15-godišnja Dora i 13-godišnji Hrvoje, veći dio godine provedu u Innerkremsu u Austriji gdje treniraju i uče.

''Izletjela sam nažalost u prvoj vožnji, desi se nekad i bilo je pitanje vremena, imala sam dosta dobre rezultate na prijašnjim utrkama. Ovo je slalom i ovo je normalno da se događa'', rekla je za Dnevnik Nove TV i dodala:

'Divim se Mikaeli Shiffrin'

"Jedan dio je sigurno odgoj za to što nisam jedna od onih koje odustaju. Neka djeca nisu skroz u tome, to je za njih više rekreacija, tako da je i to isto normalno. Znači mi puno da smo obiteljski u sportu, puno je lakše, mogu se osloniti na njih i oni na mene i zabavno nam je. Najviše se divim Mikaeli Shiffrin, zbog svih njezinih rezultata, zbog toga što vozi sve discipline i pobjeđuje u svim disciplinama, ali najviše zbog toga jer je uvijek staložena, uvijek priča se svima i nije da se neće slikati".

Play ponuda
Play ponuda