Play ponuda

OLIMPIJSKI ODBOR OBJAVIO KANDIDATE ZA ZOI 2026: / Tri grada u Italiji, Švedskoj i Kanadi među finalistima

Image
Foto: AFP

Međunarodni olimpijski odbor objavio tri glavna kandidata za ZOI 2026.

9.10.2018.
22:25
AFP
Play ponuda

Gradovi Calgary i Stockholm te talijanska kandidatura koja uključuje Cortinu D'Ampezzo i Milano službeno su proglašeni kandidatima za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, potvrdili su članovi Međunarodnog olimpijskog odbora na svom zasjedanju u utorak u Buenos Airesu.

Prošlog tjedna je Izvršni odbor MOO-a predložio ove tri kandidature, a odbacio je turski Erzurum kao mogućeg domaćina ZOI 2026.

Inicijalno je bilo sedam gradova koji su bili zainteresirani za domaćinstvo ovih Igara, ali su potencijalno visoki troškovi organizacije i suprotstavljanje lokalne zajednice natjerali švicarski Sion, japanski Sapporo i austrijski Graz na odustajanje od utrke.

Domaćin se bira u lipnju 2019.

No, i potvrđene tri kandidature su daleko od sigurnih. Naime, u Calgaryju će 13. studenoga biti održan neobvezujući referendum. Stockholm može očekivati da će među lokalnim stanovništvom imati oponente, kao što je bio slučaj i kad je švedska prijestolnica kratko bila u utrci za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022. Švedska kandidatura, baš kao ni talijanska, još uvijek nema podršku vodećih političkih struktura u državi.

MOO će domaćina ZOI 2026. godine birati u lipnju 2019. godine na zasjedanju u Lausannei.

Play ponuda
Play ponuda