OLIMPIJSKI ODBOR OBJAVIO KANDIDATE ZA ZOI 2026: / Tri grada u Italiji, Švedskoj i Kanadi među finalistima

Image
Foto: AFP

Međunarodni olimpijski odbor objavio tri glavna kandidata za ZOI 2026.

9.10.2018.
22:25
AFP
VOYO logo

Gradovi Calgary i Stockholm te talijanska kandidatura koja uključuje Cortinu D'Ampezzo i Milano službeno su proglašeni kandidatima za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, potvrdili su članovi Međunarodnog olimpijskog odbora na svom zasjedanju u utorak u Buenos Airesu.

Prošlog tjedna je Izvršni odbor MOO-a predložio ove tri kandidature, a odbacio je turski Erzurum kao mogućeg domaćina ZOI 2026.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijalno je bilo sedam gradova koji su bili zainteresirani za domaćinstvo ovih Igara, ali su potencijalno visoki troškovi organizacije i suprotstavljanje lokalne zajednice natjerali švicarski Sion, japanski Sapporo i austrijski Graz na odustajanje od utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin se bira u lipnju 2019.

No, i potvrđene tri kandidature su daleko od sigurnih. Naime, u Calgaryju će 13. studenoga biti održan neobvezujući referendum. Stockholm može očekivati da će među lokalnim stanovništvom imati oponente, kao što je bio slučaj i kad je švedska prijestolnica kratko bila u utrci za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022. Švedska kandidatura, baš kao ni talijanska, još uvijek nema podršku vodećih političkih struktura u državi.

MOO će domaćina ZOI 2026. godine birati u lipnju 2019. godine na zasjedanju u Lausannei.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo