NOVI SVJETSKI POREDAK: / Usavršavao se uz YouTube, a danas mu nitko ništa ne može

Image
Foto: AFP

Da je Kenija atletska velesila, to znamo odavno. Ali na tekućem Svjetskom prvenstvu u Pekingu Kenijci su zavladali i u disciplinama u kojima ih nismo navikli gledati na vrhu.

26.8.2015.
16:48
AFP
VOYO logo

U utorak je svjetski prvak na 400 metara prepone postaoNicholas Bett, a dan kasnije je zlato osvojio i njegov sunarodnjak Julius Yego u bacanju koplja. I to u kakvom stilu! Slavio je s hicem od fantastičnih 92,72 metra i postao treći čovjek svih vremena: u povijesti su dalje od njega bacali samo veliki Jan Železny i Finac Aki Parviainen. Osim toga, ovo je drugi rezultat u 21. stoljeću, bolji je bio tek Železny 2001. u Edmontonu.

Image
RADUJ SE BOSNO: /

Ovo je povijesni dan za naše susjede!

Image
RADUJ SE BOSNO: /

Ovo je povijesni dan za naše susjede!

Senzacionalni Van Niekerk

U zemlji koja je slavna po dugoprugašima Yego se kao mladić zainteresirao za bacanje koplja, a tehniku je učio gledajući na YouTubeu kako to rade Železny i Andreas Thorkildsen. U međuvremenu se toliko usavršio da je uspio postati vladar discipline kojom su dosad dominirali Europljani. Samo jednom dosad u povijesti Europa nije imala svjetskog prvaka u bacanju koplja - 1997. kada je slavio Južnoafrikanac Marius Corbett. A da bi ova priča bila još impresivnija pobrinuo se Egipćanin Ihab Abdelrahman El Sayed koji je s hicem od 88,99 metara osvojio srebro. Čast Europe spasio je dobri stari Tero Pitkämäki, uzevši broncu s 87,64 metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briljantna je bila utrka na 400 metara. Zlato je osvojio Južnoafrikanac Wayde van Niekerk sa senzacionalnim rezultatom 43.48 sekundi! Brže od njega su u povijesti trčala samo trojica Amerikanaca - Michael Johnson, Harry Butch Reynolds i Jeremy Wariner. U takvoj je situaciji branitelju naslova LaShawnu Merrittu osobni rekord od 43.65 sekundi bio dovoljan tek za srebrom, dok je olimpijski pobjednik Kirani James s 43.78 osvojio broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolt i Gatlin opet u akciji

Čehinja Zuzana Hejnova prva je atletičarka u povijesti koja je uspjela obraniti naslov na 400 metara prepone (53.50), a još jedno zlato Keniji u srijedu je donijela Hyvin Kiyeng Jepkemoi na 3000 metara zapreke (9:19.11). Naslov u skoku s motkom otišao je, pak, u Kubu, a slavljenica je Yarisley Silva (4,90).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usain Bolt i Justin Gatlin rutinski su odradili polufinalne utrke na 200 metara. Obojica su slavila u svojim skupinama uz značajno usporavanje na kraju, s time da je Amerikanac ostvario rezultat 19.87, a Jamajčanin 19.95. Finale je na rasporedu u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo