LOŠE VIJESTI / FIS objavio raspored utrka za nadolazeću sezonu bez Sljemena na kalendaru

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Ljubitelji skijanja iduće sezone neće moći gledati najbolje na svijetu u Zagrebu

24.5.2023.
22:41
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Danas je Vijeće FIS-a na svojoj sjednici u Zürichu usvojilo kalendare utrka FIS Svjetskog kupa za nadolazeću sezonu 2023./24. u kojima nema sljemenskih utrka Snježne kraljice.

Image
HRVATSKI REPREZENTATIVAC /

Livaja nakon utakmice uzeo megafon i poveo pjesmu: 'Pi**e šibenske, dobit ćete batine'

Image
HRVATSKI REPREZENTATIVAC /

Livaja nakon utakmice uzeo megafon i poveo pjesmu: 'Pi**e šibenske, dobit ćete batine'

Vijeće FIS-a nije uvažilo zahtjev i argumente Hrvatskog skijaškog saveza za organizaciju utrka na Sljemenu u sezoni 2023./24. kao ni preporuke pododbora za Svjetski kup u alpskom skijanju i Alpskog odbora za uključenjem Sljemena u kalendare u sezoni 2023./24., upućene sa sastanaka održanih u Cavtatu početkom svibnja i nije uvrstilo sljemenske utrke u kalendar za sezonu 2023./24. To je prvi puta u posljednjih 20 sezona da naših utrka nema u kalendaru FIS Svjetskog kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su kalendari doneseni za samo jednu sezonu, Hrvatski skijaški savez vjeruje i nada se da će utrke Snježne kraljice ponovo biti u kalendaru Svjetskog kupa u nadolazećim sezonama.

Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka Audi FIS Ski World Cup „Snow Queen Trophy" - Zagreb/Sljeme i direktor Hrvatskih alpskih reprezentacija i ski pool-a, je izjavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao nam je što Snježne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i vjerujemo da će Snježna kraljica biti opet uvrštena u kalendar FIS Svjetskog kupa 2024./25. U organizaciji utrka FIS Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke FIS Svjetskog kupa svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim utrkama. Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku. Ako nemate utrku to je kao da naša nogometna reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gdje su redovito ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze".

U sezoni 2023./24. Hrvatski skijaški savez će se fokusirati primarno na rad s reprezentacijama i ostvarivanje još boljih rezultata, iako su prošle sezone već bili odlični. Sezonu 2022./23. obilježile su svojim sjajnim nastupima prije svega naše skijašice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leona Popović ostvarila je čak šest plasmana u Top 10 na utrkama Svjetskog kupa, a na finalu u Andori popela se na svoje prvo postolje u karijeri u Svjetskom kupu osvojivši 2. mjesto. Time se upisala u povijest hrvatskog skijanja ostvarivši najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja nakon 16 godina i drugog mjesta Ane Jelušić sa Sljemena 2007., što joj je sve zajedno donijelo sjajno 6. mjesto u poretku slalomašica u Svjetskom kupu. Naša mlada nada Zrinka Ljutić u sezoni 2022./2023. je također ostvarila svoje prvo postolje u karijeri u Svjetskom kupu, 3. mjesto u slalomu u Spindleruvom Mlynu, a fantastičan timski rezultat upotpunila je Leona Popović osvojivši na istoj utrci 5. mjesto što je najbolji ekipni rezultat u povijesti hrvatskog ženskog skijanja. Zrinka je prošle sezone ostvarila još tri Top 10 plasmana, te je na kraju sezone zauzela 12. mjesto u poretku slalomašica u Svjetskom kupu.

U muškoj konkurenciji Filip Zubčić je imao pet Top 10 plasmana, te je na kraju sezone završio 10. u poretku veleslalomaša u Svjetskom kupu, a na Svjetskom prvenstvu u Courchevelu/Meribelu zauzeo je odlično 8. mjesto također u veleslalomu. Samuel Kolega ostvario je svoj prvi Top 10 rezultat u Svjetskom kupu osvojivši 9. mjesto u slalomu u Chamonixu te se po prvi puta u karijeri plasirao na završnicu Svjetskog kupa. Uz njega i Istok Rodeš je, usprkos ozljedi, nastavio ostvarivati Top 15 plasmane na utrkama Svjetskog kupa u slalomu te će njih dvojica, uz Filipa biti naše glavne muške uzdanice sljedećih sezona. Dodatno, i naši najbolji kadeti, Hrvoje Ljutić, Ziggy Vrdoljak i Zoe Dragičević ostvarili su 1 pobjedu i 7 postolja na najjačim međunarodnim kadetskim utrkama u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to su jasni rezultatski pokazatelji na osnovu kojih nastavljamo čvrsto vjerovati u njihov daljnji napredak te nastavljamo graditi njihov put prema samom svjetskom vrhu, što nam je krajnji cilj. Bez Snježne kraljice sigurno će biti puno teže zatvoriti financijsku konstrukciju i financiranje reprezentacija i mladih, ali vjerujemo da ćemo, uz pomoć naših sponzora, partnera, Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministarstva turizma i sporta u tome uspjeti. Kroz sve ove godine organizacije utrka na Sljemenu stvorili smo sjajnu organizacijsku ekipu na koju sam ponosan i koja već 19 godina vrhunski organizira utrke na brdu bez infrastrukture, često u vrlo teškim snježnim i vremenskim uvjetima te ćemo tu ekipu očuvati za sezone koje su pred nama", zaključio je Vedran Pavlek.

FNC 11 - borilački spektakl godine iz Arene Zagreb gledajte UŽIVO u nedjelju, 28. svibnja,od 20 sati, ekskluzivno na PLAY Premiumu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo