SPEKTAKL / Slavna utrka po prvi puta na gradskim ulicama, na eksperiment u Chicagu potrošili više od 50 milijuna dolara: 'Tako je divlje i uzbudljivo, gotovo nadrealno'

Image
Foto: Profimedia

'Tako je divlje i uzbudljivo. Gotovo nadrealno'

2.7.2023.
19:05
Profimedia
VOYO logo

Vozači NASCAR-a znaju da se suočavaju s opasnom stazom dugom 3.54 km po ulicama Chicaga dok će se u nedjelju natjecati u prvom događaju Cup Series ikada na uličnoj stazi, tj na gradskim ulicama, javlja američki FOX Sports.

Image

Nema problema

"Ali, ne postoji ništa što oni vide kao očigledan problem dok se utrkuju oko Grant Parka na stazi koja uključuje glavne čikaške ulice Columbus Drive, DuSable Lake Shore Drive i Michigan Avenue", navodi poznata kabelska televizija, najgledanija u Americi koja ima i jaki sport...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prizori su bili sjajni, a vozači su blistali u svom iskustvu u subotu. Vozači NASCAR-a vježbali su i vozili kvalifikacije, dok su vozači Xfinityja i vježbali, kvalificirali se i potom se utrkivali u subotu kasno poslijepodne", navodi relevantni Fox Sport.

"Pogled je nevjerojatan - od svih trkaćih staza na kojima sam ikada bio, ovo je daleko najljepši pogled i najljepša staza", rekao je vozač Xfinityja Justin Allgaier, koji je odrastao u Illinoisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČIVAO U MIRU /

Brutalno ubijen bivši vozač NASCAR-a i trostruki državni prvak: Nasmrt je izboden na benzinskoj postaji

Image
POČIVAO U MIRU /

Brutalno ubijen bivši vozač NASCAR-a i trostruki državni prvak: Nasmrt je izboden na benzinskoj postaji

“Tako je divlje i uzbudljivo. Gotovo nadrealno", dodao je i zaključio: "Dolazeći ovamo kao dijete, nikad nisam pomislio da je to moguće."

Image

Što se staze tiče, ona uključuje šest zavoja od 90 stupnjeva, što je za njih rijetkost jer većina namjenski građenih cestovnih staza ima oštre zavoje. Također imaju značajno vrijeme za vježbanje i simulaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, za Chicago staza je završena u subotu ujutro jer je Avenija Michigan još uvijek bila otvorena za automobile u petak. Očito nije bilo testa, iako je ova ideja započela prije četiri godine kada je NASCAR dao virtualnoj trkaćoj tvrtki iRacing skenirati ulice kako bi se vozači virtualno utrkivali i vježbali teren.

Stoga je prolazak kroz početne subotnje sesije bez većih problema mnogima predstavljalo olakšanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odradili su 99 posto posla odlično", kazao je vozač kupa Daniel Suarez o stazi.

"Da, možemo poboljšati nekoliko tragova kočenja, možda nekoliko guma [prepreke] koje mogu biti malo duže."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je spremno

"Ali po mom mišljenju, trkaća staza je spremna za utrku… Trkaća staza je bolja nego što smo očekivali."

Nekoliko vozača stradalo je na treninzima i kvalifikacijama, što nije bilo neočekivano. Chase Elliott, Kevin Harvick i Ricky Stenhouse Jr. ići će u rezervne automobile, dok su William Byron i Justin Haley trebali popravke svojih primarnih automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo moram naučiti kako biti malo manje uzbuđen i samo se opustiti", rekao je Byron.

"Bristol prljavština, kad smo prvi put otišli tamo, udario sam u zid. Moram bolje raditi da ne ispadnem idiot", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stenhouse je udario u rubnjak i zid koji samo malo strši na skretanju iz Michigana u Congress Plaza Drive gdje zid mora uzeti u obzir rubnik i svjetlo. Elliott je također imao problema na tom području.

Image

"Zabavljao sam se dok nisam prestao voziti", naveo je Stenhouse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što ćeš promijeniti. Rubnjak s unutarnje strane je ondje gdje završava. Zapravo ne možeš učiniti ništa drugo da učiniš ulaz u taj kut još otvorenijim."

Drugi vozači također su rekli da se na tom području ne može puno učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"[Ništa za promijeniti] osim ako ne mogu promijeniti sredinu redovne ulice za skretanje 8 i pomaknuti taj zid i uličnu rasvjetu", našalio se Elliottov timski kolega Kyle Larson.

Image

'Staza je zabavna'

"Staza je stvarno zabavna. Mislim da postoji područje koje možete proći", slažu se vozači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASCAR je potrošio više od 50 milijuna dolara na ovaj eksperiment (uključuje cjelovečernje koncerte tijekom vikenda The Black Crowes, The Chainsmokers i Mirande Lambert), a dio toga otišao je na značajnu infrastrukturu staze, uključujući ponovno popločavanje nekih područja i zavarivanje poklopaca šahtova .

"Udarao sam zidove, skakao i svakakve stvari," rekao je Alex Bowman, koji je u fazi playoffa kada su u pitanju bodovi. "Zanimljivo je svakako. Ali je super zabavno… Stvarno je nedorečeno [u nekim područjima] samo koliko je grubo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeff Gordon je izjavio 'Bolesno je.' Stoga ćemo ići s 'bolestan' umjesto 'neokružen'."

Sve je u perspektivi. Perspektiva je da je nedorečeno to što nemaju puno prostora za otjecanje ako pogriješe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Manje prostora za pogreške

"Najveća stvar za nas je pokušati se približiti što je moguće bliže nekim od ovih zavoja na vrhu - mnoge trkaće staze na koje idemo, tamo nemamo zid", rekao je Stenhouse i dodao:.

"Ovdje je jednostavno manje prostora za pogreške."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači će i dalje imati osmatrače smještene u područjima visoko iznad staze, ali njihova vidljivost nije dobra. Promatrači su smješteni u jednom od glavnih apartmana na prednjem dijelu, na vrhu čikaškog "velikog autobusa" ispred jednog od zavoja i na balkonu zgrade Chicago Symphony koji gleda na aveniju Michigan.

"Mislim da nitko od promatrača neće ništa učiniti", naglasio je Kyle Busch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno je tako teško vidjeti. Njihove točke gledišta su tako loše, da ćete, ako se oslonite na svoje promatrače, imati puno većih problema."

Već drugi put NASCAR koristi prigušivače kako bi spriječio da bude preglasno na gradskim ulicama, posebno za događaj za koji je oko 80 posto kupaca ulaznica novo u bazi podataka ulaznica za staze u vlasništvu NASCAR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo