TENZIJE NE JENJAVAJU /

Iran traži da se Izraelu zabrani nastup na Olimpijskim igrama: Francuzi tvrde da su dobrodošli

Image
Foto: Profimedia

Francuski ministar vanjskih poslova objavio je u ponedjeljak da je izraelsko olimpijsko izaslanstvo "dobrodošlo u Francusku", a da će zaštitu sportaša osigurati elitna jedinica nacionalne žandarmerije

23.7.2024.
15:07
Profimedia
VOYO logo

Iran je u utorak zatražio zabranu nastupa izraelskim sportašima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. zbog rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi, navodi se u službenom priopćenju.

Image
SRETNO! /

Rukometaši kreću prema Parizu, Sigurdsson tvrdi: 'Bit ćemo spremni'

Image
SRETNO! /

Rukometaši kreću prema Parizu, Sigurdsson tvrdi: 'Bit ćemo spremni'

Izraelski sportaši "ne zaslužuju biti prisutni na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata protiv nevinih ljudi u Gazi", objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova na mreži X.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamska Republika ne priznaje Izrael, svog velikog neprijatelja, i zabranjuje sve kontakte između iranskih i izraelskih sportaša.

"Najava prijema i zaštite izaslanstva cionističkog terorističkog režima apartheida znači samo davanje legitimiteta ubojicama djece," dodaje se u iranskom tekstu koristeći hashtag #BanIsraelFromOlympics (“Zabraniti Izraelu Olimpijske igre”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sličnoj izjavi u veljači, Iranski nogometni savez pozvao je FIFA-u da suspendira svog Izraelski nogometni savez.

Francuski ministar vanjskih poslova objavio je u ponedjeljak da je izraelsko olimpijsko izaslanstvo "dobrodošlo u Francusku", a da će zaštitu sportaša osigurati elitna jedinica nacionalne žandarmerije.

Rat je izbio 7. listopada kada su Hamasovi komandosi infiltrirani u južni Izrael izveli napad koji je rezultirao smrću 1.197 ljudi, većinom civila.

Od 251 osobe koja je tada oteta, 116 ih je još uvijek zatočeno u Gazi, prema vojsci. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze, u kojoj je poginulo 39.090 ljudi, uglavnom civila, prema podacima Ministarstva zdravstva vlade Gaze koju predvodi Hamas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo