BJELORUSKI PHELPS /

Ihar Boki postao najuspješniji paraolimpijac u povijesti

Image
Foto: Profimedia

U domovini je odlikovan Ordenom zasluga za domovinu i ima pečat s njegovim likom

3.9.2024.
10:39
Profimedia
VOYO logo

Bjeloruski plivač Ihar Boki (30) postao je najuspješniji sportaš u povijesti ljetnih paraolimpijskih igara nakon što je u Parizu osvojio ukupno 20. zlato u karijeri.

Image
ŠOK /

Đokoviću stigla loša vijest: Ne sjećamo se kada je pao ovako nisko

Image
ŠOK /

Đokoviću stigla loša vijest: Ne sjećamo se kada je pao ovako nisko

Boki je svoj 20. paraolimpijski naslov osvojio u u disciplini 50 metara slobodno u kategoriji S13 u kojoj nastupaju slabovidni sportaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bjeloruski Michael Phelps', kako ga mnogi nazivaju u Parizu se natječe pod neutralnom zastavom, a u Parizu je pobijedio i na 100 m leptir, 100 leđno i 400 slobodno.

Bjelorus je ukupno osvojio 20 zlatnih medalja, te po jedno srebro i broncu preskočivši kanadskog plivača Michaela Edgsona koji ima 18 zlata uz tri srebra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U domovini je odlikovan Ordenom zasluga za domovinu i ima pečat s njegovim likom.

Na ukupnoj ljestvici apsolutna je rekorderka američka plivačica Trischa Zorn-Hudson. Kraljica paraolimpijskih igara je tijekom karijere osvojila čak 55 medalja, od čega 41 zlatno odličje.

Zorn-Hudson, koja je rođena s genetskim poremećajem oka zbog kojeg je oslijepila, nastupila je na sedam paraolimpijskih igara.

Debitirala je u Arnhemu 1980. godine, a sa samo 16 godina osvojila je sedam zlatnih medalja. Najuspješnija je bila u Seulu 1988. godine, gdje je osvojila čak 12 zlatnih medalja, pri čemu 10 u pojedinačnoj konkurenciji. Uspješnu karijeru je zaključila u Ateni 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Bokija 20 zlata ima i francuska plivačica Beatrice Hess, koja je ukupno osvojila 25 medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo