DANAS JE VELIK DAN ZA SVIJET PLIVANJA: / Postavljen jedan juniorski svjetski rekord i dva europska rekorda

Image
Foto: AFP

Mladi rus osvojio svoje treće zlato i ostao u sjeni dva europska rekorda

6.8.2018.
20:29
AFP
VOYO logo

Sjajni 18-godišnji ruski leđaš Kliment Kolesnikov osvojio je svoje drugo pojedinačno, a ukupno treće zlato na Europskom plivačkom prvenstvu koje se održava u Glasgowu, dok su nove europske rekorde postavili Rus Anton Čupkov na 200 m prsno te miješana britanska štafeta na 4 x 100 mješovito.

Novi juniorski svjetski rekord

Kolesnikov je u subotu na 50 m leđno postao novim apsolutnim svjetskim rekorderom, a u ponedjeljak je na dvostruko dužoj dionici isplivao novi juniorski svjetski rekord (52.53) vodeći veliku borbu sa sunarodnjakom Jevgenijom Rilovom (52.74) za zlato. Treći je bio Grk Apostolos Christou (53.72).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi dominiraju

U Rusiju ide i zlato na 200 m prsno, u disciplini u kojoj je Anton Čupkov bio neuhvatljiv za konkurente. Sa 2:06.80 popravio je svoj i europski rekord, a približio se na samo 13 stotinki svjetskom rekordu Japanca Ippeija Watanabea. Britanac Wilby osvojio je srebrnu medalju, a Talijan Pizzini brončanu.

Britanska miješana štafeta

Europski rekord (3:40.18) postavila je britanska miješana štafeta na 4 x 100 mješovito. Dobitna postava Birtanaca je bila takva da je leđnu dionicu plivala Georgia Davies, prsno je bilo rezervirano za Adama Peatyja, leptir za Jamesa Guya, a slobodno za Freyu Anderson. Britanska štafeta držala je u prijašnji europski rekord (3:41.56).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromno iznenađenje

Najveće iznenađenje dana napravila je svestrana 25-godišnja Mađarica Bolgarka Kapas osvajanjem zlata na 200 m leptir. Kapas je prije dvije godine na EP-u u Londonu pokorila konkurenciju na dugim dionicama slobodnim načinom osvojivši zlata na 400, 800 i 1500 metara. Zaželjela se novog izazova i pronašla ga u disciplini 200 leptir, u kojoj je 2010. bila zlatna na Olimpijskim igrama mladih sportaša. Na svoje i opće iznenađenje već u prvom pokušaju je uzela europsko zlato, ispred Ruskinje Čimrove i Britanke Thomas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi europski prvak

Švicarac Jeremy Desplanches novi je europski prvak na 200 m mješovito, a Francuskinja Charlotte Bonnet stigla je do svog prvog pojedinačnog europskog zlata na 200 m slobodno, u disciplini u kojoj je prije dvije godine u Londonu bila brončana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo