Zvali su ga 'retardirani', 'Frankestein'..., a pogledajte ga danas!

Franck Ribéry je europski nogometaš godine. Time se ovom igraču Bayerna konačno ostvario san: veliko priznanje za njegovo nogometno umijeće.

31.8.2013.
12:06
VOYO logo

Franck Ribéry odrastao je u francuskom lučkom gradu Boulogne-sur-Meru kojega je u to vrijeme mučila visoka stopa nezaposlenosti. I Ribéryjeva obitelj je živjela u priličnom siromaštvu, pa današnja nogometna zvijezda kaže: "Moje porijeklo me obilježilo. Ja sam s obje noge na zemlji."

Jedan događaj iz djetinjstva ga je pritom posebno obilježio: kada je imao dvije godine u jednoj automobilskoj nesreći je zadobio teške povrede - posjekotine na licu čiji ožiljci se i danas mogu vidjeti i koji su mu donijeli nesimpatični nadimak "Scarface". Neka djeca su ga čak zvala "Frankenstein" protiv čega se Ribéry žestoko branio, ponekad i šakama, započeo je životnu priču o slavnog Francuza Deutche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tjelesno retardiran'

Sa šest godine je počeo raditi ono što najbolje zna: igrati nogomet. Još kao tinejdžer je izazivao divljenjem sposobnošću da loptu prebacuje na nozi više od 400 puta. No, njegovi prvi ozbiljniji koraci u nogometnim školama Lillea i jednog trećeligaša u južnofrancuskom Alésu nisu bili baš okrunjeni uspjehom. U jednom liječničkom atestu je Ribéryjev tjelesni razvoj ocijenjen kao "retardiran" i mladi nogometaš je vraćen u svoj rodni grad, Boulogne-sur-Mer gdje je morao za život zarađivati radeći na gradilištu.

Svoj prvi ugovor kao nogometni profesionalac je potpisao 2004. za FC Metz, u kojem je odlično igrao, ali je morao otići zbog jedne tuče u noćnom klubu. 2005. ga je kupio Galatasaray iz Istanbula. Tamo je osvojio prvu titulu u svojoj karijeri - Turski kup. Na početku sezone 2005/2006. Galatasaray više nije mogao plaćati francusku zvijezdu u usponu i ovaj je prešao u Olympique iz Marseillea. Tamo je Ribéry vrlo brzo postao jedan od vodećih igrača, a zahvaljujući svojoj brzini i pregledu igre i ljubimac publike. Okretnost i brzina su najjače oružje 1.70 metara visokog i samo 62 kilograma teškog nogometaša, ali ne i jedino: Ribéry je i izvrstan dribler, fenomenalan tehničar, pravi virtuoz na lopti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuz u Bavarskoj

U lipnju 2007. stigao je i poziv i FC Bayerna. Ribéry nije propustio priliku koja mu se ukazala. U Münchenu se vrlo brzo etablirao i rezervirao stalno mjesto u prvoj jedanaestorici rekordnog njemačkog prvaka. To je djelomično i zasluga tadašnjeg menadžera Bayerna Ulija Hoeneßa koji se brinuo za njega i uvijek mu bio podrška. "Ne znam bi li bez njega još i danas bio u klubu", rekao je jednom prilikom Ribéry sigurno misleći prije svega time na za njega vrlo težak period dok je na trenerskoj klupi Bayerna sjedio Louis van Gaal. Ali na početku "ere Bayern" u Ribéryjevoj karijeri nije moglo krenuti bolje: 2008. je s bavarskom momčadi osvojio double, njemačko prvenstvo i njemački Kup. I pritom sa svojih 11 pogodaka u 28 utakmica uveliko pridonio uspjehu svog kluba. Na kraju sezone je proglašen najboljim igračem u Njemačkoj i Francuskoj. Nakon nešto lošije sezone 2008/2009. u kojoj je ipak međutim zabio 9 golova u 25 susreta, u sljedećoj sezoni je svom klubu pomogao da ponovno dođe do dvostruke nacionalne titule - prvaka i Kupa.

//www.youtube.com/embed/YV2ezDF-g4Y

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom proslave prvenstvene titule 2010. je navijačima objavio da je prijevremeno odlučio produžiti ugovor s Bayernom za još pet godina - iako je madridski Real bio vrlo zainteresiran za njega. "Mogu zamisliti da ovdje (u Münchenu, op.a.) i završim karijeru. Sve ide kao po špagi - i privatno i na terenu", rekao je Ribéry jednom prilikom. "Scarface" iz Boulogne-sur-Mera je u Münchenu našao svoje mjesto pod suncem i bio je spreman tamo osvojiti sve što se u klupskom nogometu osvojiti može. 2012/2013. je bez sumnje bila najuspješnija godina u njegovoj karijeri. Ribéry je s Bayernom osvojio tri titule: prvenstvo, Kup i europsku Ligu prvaka. S 13 golova i 27 asistencija u 52 službena susreta on je dao značajan doprinos tom povijesnom uspjehu. Nakon toga je još jednom prijevremeno produžio ugovor s Bayernom - ovoga puta do 2017.

Tamne točke Ribéryjeve biografije

U srpnju 2010. godine su on i njegov reprezentativni kolega Karim Benzema završili na policiji. Uslijedilo je ispitivanje zbog sumnje u "kontakte s jednom maloljetnom prostitutkom". Već je tri mjeseca prije toga Ribéry morao priznati da je imao posla s maloljetnom prostitutkom Zahiom Dehar. Dok je ona na tome nastavila graditi karijeru po francuskom žutom tisku, odvjetnici poznatog nogometaša su uspjeli svog klijenta spasiti od zatvora. Jedan proces je, međutim, još u tijeku. Ribéry je, inače, oženjen i zbog svoje supruge Wahibe Belhami je 2002. prešao na islam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov najbolje kopačke Starog kontinenta sigurno će Francku Ribéryju znatno popraviti raspoloženje i odvratiti mu misli od ovih neugodnih tema. Ali, očito je da je unatoč činjenici da je već trostruki otac, 30-godišnji nogometaš još uvijek veliko dijete. On obožava vragolije: u Marseilleu je jednom svoje momčadske kolege zatvorio u sauni. u Münchenu je ispremiješao cipele svojih suigrača, namazao kvake pastom za zube i s krova klupskog doma Bayerna svojedobno vrataru Oliveru Kahnu prolio kantu vode po glavi. Ribéry uvijek ostaje dosljedan sebi - i kao nogometaš i kao mangup.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo