Legenda 'močvare' briljirala u razgovoru za Sportski.net!

U ovotjednom Jedan na jedan gostuje direktor svih hrvatskih reprezentacija Zorislav Srebrić koji govori u Platinijevim upozorenjima, EURU u hrvatskoj, huliganizmu, Dinamu u Ligi prvaka...

7.12.2012.
15:58
VOYO logo

Gostovanje predsjednika UEFA-e Michela Platinija u Zagrebu na proslavi 100. obljetnice Hrvatskog nogometnog saveza podiglo je dosta prašine zbog njegovih kritičkih poruka koje su neki prozvali i šamarom HNS-u. Kako ste vi doživjeli njegove poruke? Prije svega, mi moramo čelnicima Seppu Blatteru i Michelu Platiniju zahvaliti što su se odazvali i bili sudionici jedne lijepe priredbe kojom je obilježeno toliko toga lijepoga. Prije svega bih usmjerio to na pohvale koje smo dobili u prvom dijelu nastupa gospodina Platinija. On je hrvatski nogomet označio kao jednog od glavnih promotora hrvatske države i njezinih vrijednosti u svijetu. Naravno da se na kritiku ne treba ljutiti, već treba vidjeti što je u tome moguće realizirati, a mi u kontinuitetu činimo napore da zajedno s našim državnim institucijama i eliminiramo one uzroke koji dovode do odgovarajućih negativnih pojava. Evidentno je kad je u pitanju huliganizam, da to ne može niti jedna nogometna organizacija u niti jednoj državi riješiti sama, a dio onoga što ide u domenu da može Savez, kao što je činio i do sada, mora to raditi i ubuduće - u pravcu preventivnih aktivnosti, kao i onih sankcionih. U tom smislu treba shvatiti nastup predsjednika UEFA-e.

Spomenuo je i sumnje u regularnost domaćeg prvenstva. Bilo je uhićenja članova sudačke organizacije, nisu nevolje samo na tribinama? On je upozorio, ali predmnijevam da se to odnosi na neka prošla razdoblja, primjerice na doba afere Ofsajd. Od onda smo zajednički surađivali, evidentno je iz naših dokumenata da smo u ono vrijeme surađivali sa svim državnim institucijama i Savez je napravio što je mogao, činit će to i dalje, ali u jednoj fazi Savez to može, no onda se dolazi u poziciju da treba pomoć državnih institucija. Tamo je bilo kritičkih poruka i to ne treba zaobići, bilo je poruka što svi zajedno moramo učiniti, no bilo je i puno komplimenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavila se tvrdnja da će Platini osobno biti u Zagrebu na kvalifikacijskoj utakmici između Hrvatske i Srbije u ožujku sljedeće godine. Bojite li se te utakmice i nekakvih neželjenih događaja. Može li se dogoditi scenarij u kojem UEFA izbacuje Hrvatsku iz natjecanja? U teoriji se može puno toga dogoditi, no mi smo već počeli pripreme za tu utakmicu i predmnijevam da ćemo u suradnji s ostalim institucijama učiniti sve da taj susret prođe u najboljem redu. Podsjetit ću na prošlu utakmicu koja je igrana u Zagrebu, tada protiv Jugoslavije, koja je prošla bez ikakvih incidenata. Sve što je moguće i poznato u preventivi će biti poduzeto kako bi se utakmica odigrala samo u nadmetanju najboljih igrača jedne i druge reprezentacije.

Kako komentirate izrazito malu posjećenost utakmica reprezentacije u Splitu, Zagrebu i Rijeci. Samo je Osijek ponudio drukčiju sliku i napravio atmosferu... U tim pojedinim datumima su djelovali pojedini faktori koji, nadam se, neće djelovati u budućnosti. Za reprezentaciju je bitno da ima dobre rezultate. Stožer ju odlično vodi i nadam se da će u proljeće, kako u proljeće uvijek dolazi bolje vrijeme, situacije i razmišljanja, da će se to odraziti i na posjetu na utakmicama koje igramo u Hrvatskoj. Jedna je važnija od druge i vjerujem da će navijači u nekadašnjim standardima, to znači punim stadionima, pratiti nastupe reprezentacije. Primjer Osijeka, odnosno Slavonije i Baranje je evidentan i uvjeren sam da će tako biti i u sljedećim godinama, gdje god će reprezentacija igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA je u četvrtak objavila da će se EURO 2020. godine igrati u više europskih gradova. Hoće li se Hrvatska kandidirati i imamo li pravo očekivati domaćinstvo barem koje utakmice. Ja bih se pozvao na izjave naših čelnika, oba predsjednika, ali naravno da konačnu odluku donosi Izvršni odbor. Ajmo učiniti sve kako bi se to moglo i ostvariti. Još je relativno dugi rok iako vrijeme brzo prolazi, no u takvim odlukama mora se posegnuti za kranjom mudrošću.

U kojoj je fazi dogovor oko izgradnje toliko najavljivanog kampa reprezentacije? Izvršni odbor još nije formalno donio odluku, ali predmijevam da će se ići na izgradnju četiri ili pet kampova diljem Hrvatske. To bi bili kampovi u užem smislu riječi. Oni će svakako dobro doći za razvoj nogometa u cjelini kad je u pitanju edukacija igrača, sudaca i trenera. Nadamo se da ćemo naći odgovarajuće partnere u pojedinim sredinama koji bi zajedno s nama učinili najveće napore da dođe do realizacije tog projekta. Naravno da sad ovdje nije optimalno vrijeme, no i u neoptimalno vrijeme se odgovarajuće aktivnosti moraju poduzeti kako bismo u poboljšanim prilikama taj prošireni projekt uspio. Nemojmo zaboraviti da u drugim zemljama nisu u pitanju samo kampovi, nego su isto tako važni kampovi u klubovima prve i druge lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj jedno pitanje više kao ljubitelju nogometa nego dužnosniku HNS-a. Kako ste Vi doživjeli Dinamove nastupe u Ligi prvaka? Kad nas pitaju za status reprezentacije u smislu sportskih uspjeha, kažemo da svaki odlazak reprezentacije na Europsko ili Svjetsko prvenstvo predstavlja svojevrsan uspjeh. Sad ako povučemo jednu paralelu, bez obzira radi li se o Dinamu ili nekom drugom klubu iz Hrvatske, sam plasman u Ligu prvaka zaslužuje priznanje i to je nedvojbeno sportski uspjeh. Naravno da bi bilo ljepše i bolje da se osvoji koji bod više, da se zabije koji gol više, ali u prvoj fazi je bitno ostvariti plasman. Dok naši klubovi ne budu približno ekonomskim pozicijama, mislim na angažiranje odgovarajućeg kadra igrača, do tada moramo imati razumijevanje da je sam plasman u Ligu prvaka mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo