ZLATKO DALIĆ EKSKLUZIVNO ZA NET.HR: /

'Ne zabrinjavam se previše zbog napadača, a Livaju nisam zvao samo iz jednog razloga...'

Image
Foto: PIXSELL

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić dao je EKSKLUZIVNI intervju za Net.hr

7.3.2018.
12:20
PIXSELL
VOYO logo

Pred hrvatskom izabranom nogometnom vrstom američka je turneja. Izbornik Zlatko Dalić i Vatreni igrat će protiv Perua 23. ožujka na stadionu Hard Rock u Miamiju, a četiri dana kasnije suprotstavit će se Meksiku na stadionu AT&T u Dallasu.

ZLATKO DALIĆ IMA PROBLEMA U MOMČADI: Svjetsko prvenstvo se bliži, a izbornika (ne)zabrinjava jedna ključna stvar

Dalić je pozvao 26 igrača i trojicu vratara, a na put u SAD ići će 20 igrača uz vratare. Konačan popis za SAD izbornik će objaviti 15. ili 16. ožujka. Možemo slobodno kazati kako "počinje akcija Rusija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

19.10.2017., Zagreb - Zlatko Dalic, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije. Photo: Igor Soban/PIXSELL

LIVAJA EKSPRESNO ODGOVORIO DALIĆU: ‘Pa ne igram u Indoneziji… Imali su me priliku gledati’

'Sretni smo zbog Matea Kovačića'

"Da, kreće akcija", kazao je izbornik Hrvatske Zlatko Dalić na presici u Hiltonu u ponedjeljak. No, razgovor s izbornikom nismo započeli nadolazećom turnejom, nego sinoćnjim spektaklom na Parku prinčeva, utakmicom PSG-a i Reala u kojoj je odličan bio Mateo Kovačić, koji će biti jedna od važnijih Dalićevih uzdanica na nadolazećem prvenstvu.

KOVAČIĆ DEMONSTRIRAO KLASU: Hrvat zaludio navijače Real Madrida, pogledajte što je radio zvijezdama PSG-a!

"Real je odigrao bolje nego što je odigrao u Madridu, utakmicu koju sam gledao uživo. Oni su iskusna, vrhunska momčad koja je svoj posao odradila kako treba i prošla dalje u četvrtfinale. Zasluženo", kazao je u uvodu razgovora za Net.hr Zlatko Dalić i osvrnuo se na sjajnu Kovačićevu partiju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

12.11.2016., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati 2018. godine u Rusiji, skupina I, 4. kolo, Hrvatska - Island. Mateo Kovacic, Kari Arnason. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

"Moramo biti svi zadovoljni i sretni da je u ekipi, da igra i da se polako vraća u formu. I to je za mene najvažnije. U svakom slučaju, dobra igra Kovačića. Razgovarao sam s njim kad sam bio u Španjolskoj, sa svim igračima komuniciram. Ne mogu otkrivati svoje privatne razgovore s njima, ali zovem ih svakih sedam dana i razgovaramo. U kontaktu sam sa svima njima".

[VIDEO] DALIĆ OBJAVIO POPIS ZA MEKSIKO I PERU: Vraćaju se dva ključna igrača, izbornik progovorio i o Ladiću

Neefikasni napadači

Osim problema sa sastavljanjem stručnog stožera (poznato je kako izbornik u stožeru želi Dražena Ladića, kojeg HNS još nije odobrio), Dalića muče mnogo veći problemi, a to su napadači. Na širem popisu pozvao je njih sedmoricu: Mandžukića, Kalinića, Perišića, Kramarića, Santinija, Čopa i Rebića. Od spomenutih, u formi je jedino Andrej Kramarić, koji je u ova tri mjeseca postigao pet pogodaka u dresu Hoffenheima, posljednji u subotu.

ZLATKO DALIĆ ZA NET.HR: ‘Ja ne lutam, itekako dobro znam tko će igrati… Svjetsko prvenstvo? Jasno je što je naš prvi cilj’

Mandžukić je posljednji put u Serie A zabio još tamo 17. prosinca protiv Bologne, u talijanskom kupu 3. siječnja ove godine u Torinu, trenutačno je na sedam golova ove sezone u svim natjecanjima. Kalinić se posljednji put veselio svom golu u dresu Milana 3. prosinca prošle godine i to protiv Beneventua. Trenutačno je na četiri gola u svim natjecanjima. Što se tiče Perišića, on je, pak, posljednji put zabio za Inter 3. prosinca prošle godine i tada je tri gola utrpao Chievu. I tada je – stao! Zablokirao… I on i Kalinić ove godine još nisu zabili.

Image

09.11.2017. Zagreb, stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati 2018. godine u Rusiji, Hrvatska - Grcka. Ivan Perisic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ostalo je točno 101 dan do prve utakmice na Svjetskom prvenstvu protiv Nigerije. Čini se mnogo, ali začas će to proletjeti. Ako Hrvatska želi izboriti drugi fazu natjecanja, onda će morati imati raspoložene napadače. Zabrinjava li to izbornika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najvažnije za mene je da mi igrači budu zdravi'

"Ja se stalno ponavljam govoreći da nisam zabrinut. To su ipak ligaške i kup utakmice, dvoboji Lige prvaka. U sezoni ima mnogo utakmica, naporan je ritam, teško je igračima biti svaki tjedan u dobroj formi i održavati je. Ono što je za mene najvažnije je da oni svi budu zdravi, a onda ćemo mi kad utakmice dođu, kad počne Svjetsko prvenstvo, adekvatno se pripremiti, složiti i ući u pravu formu. Onda kad nam to bude trebalo. Znate, teško je očekivati da će cijelu sezonu igrači biti u formi. Sezona je duga, mnogo je tu utakmica, ne mogu oni uvijek biti na visokom nivou", dao nam je do znanja izbornik Dalić i osvrnuo se na trenutačno najefikasnijeg hrvatskog nogometaša u Europi Marka Livaju.

Talentirani 24-godišnji Splićanin trese mreže u dresu grčkog AEK-a. Zabio je deset golova u 36 odigranih susreta u svim natjecanjima. Međutim, nije dobio poziv za okupljanje, nije na širem Dalićevom popisu. Ali je, kaže nam izbornik, u njegovu - fokusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

06.10.2017., Rijeka - Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. izmedju Hrvatske i Finske. Mario Mandzukic, Andrej Kramaric. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

DALIĆ ZA NET.HR KOMENTIRAO DOGOVOR SA ŠUKEROM, OTKRIO ŠTO GA SMETA U MEDIJIMA PA PORUČIO: ‘Nisam ja nikakav spasitelj ni junak’

"Rekao sam da ću ga pratiti. Marko igra dobro, nameće se i mi ćemo ga pratiti. Bit će u našem fokusu. Nisam ga zvao jer smo se sad ipak oslonili na igrače koji su bili u kadru prije. Proteklih dvije, tri godine... Rekao sam da su svima vrata reprezentacije otvorena, odnosno da vrata nisu nikome zatvorena. Ako nastavi zabijati, igrati dobro kao do sada, on je tu".

Peru i Meksiko bit će pravi ispit za Vatrene. Nekako nam već tradicionalno ne leže južnoameričke reprezentacije, posebno Meksiko koji nas je pobjeđivao na SP-u 2002. u Južnoj Koreji, te u Brazilu 2014. u odlučujućoj utakmici za prolaz u osminu finala natjecanja.

'Ne očekujem ništa spektakularno na američkoj turneji. Bitno je da budemo zajedno'

"Izabrali smo jake utakmice, obje momčadi su na SP-u, igraju onaj klasični južnoamerički stil, dakle to će nam biti i priprema za Argentinu. Nama će dobro doći da tih desetak dana provedemo zajedno, da se okupimo, neke stvari prođemo koje moramo pripremiti za same pripreme. Ne očekujem ništa spektakularno u tim utakmicama. Nego jednostavno da se družimo, da budemo zajedno i da se polako pripremamo za ono što nam slijedi u Rusiji. Meni je važno da isprobam sve igrače koji će biti na okupu, njih 20 i da odigramo dvije dobre utakmice. Rezultat, naravno, da je uvijek važan. Hoću da u tim dvobojima slavimo, zadržimo dobru atmosferu u momčadi. Ali meni je, kao što sam rekao, najvažnije da smo mi svi skupa i da provedemo zajedno tih deset dana. A u slučaju poraza ili nekog lošijeg rezultata neće biti nikakve tragedije. To su pripremne utakmice. Nema govora o tome. Mi samo moramo biti na svom nivou. A sad hoćemo li mi pobijediti ili ne... Naravno da mi uvijek želimo pobijediti. I dat ćemo sve od sebe da to i ostvarimo", jasan je izbornik.

Image

02.09.2017., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, skupina I, Hrvatska - Kosovo. Dejan Lovren, Mario Mandzukic, Marcelo Brozovic, Sime Vrsaljko, Danijel Subasic, Ivan Perisic, Domagoj Vida, Mateo Kovacic, Ivan Rakitic, Josip Pivaric, Luka Modric. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

DALIĆ ZA NET.HR O PROBLEMU KOJI GA JE SNAŠAO UOČI SUDBONOSNE UTAKMICE: ‘A već sam imao plan za Grke…’

Nakon Perua i Meksika u lipnju slijede dva posljednja pripremna dvoboja protiv Brazila i Senegala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obje utakmice su vrhunska priprema. Brazil je, ma ne moramo govoriti što je i tko je Brazil. Senegal je jedna od najjačih afričkih reprezentacija, uz bok su Nigeriji. Sedam dana prije utakmice s Nigerijom igrat ćemo s njima. Nismo mogli dogovoriti bolje utakmice. Bolju uvertiru za ono što nas čeka u skupini", dao nam je do znanja Dalić.

IZBORNIK DALIĆ OTKRIO RECEPT ZA USPJEH NA SP-U: ‘Uspijemo li u tome, imat ćemo dobre šanse’

"Na presici ste istaknuli kako na američkoj turneji želite pripremiti dva sustava igre. Kazali ste kako je za vas najbolji sustav 4-2-3-1, ali kako ćete morati imati i sustav za defenzivnu igru, možda čak s trojicom stopera. Zbog utakmice s Argentinom, protiv koje ćete biti nešto defenzivniji i za očekivati kako ćete se više braniti nego protiv Nigerije i Islanda", upitali smo ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

12.11.2017., stadion Georgios Karaiskakis, Pirej, Grcka - Druga utakmica dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati 2018. godine u Rusiji, Grcka - Hrvatska. Marcelo Brozovic, Zlatko Dalic, Ivan Rakitic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Nećemo mnogo mijenjati u odnosu na Ukrajinu i Grčku

"Istina, ali moram naglasiti kako nećemo mnogo mijenjati u odnosu na onu taktiku protiv Ukrajine i Grčke u kvalifikacijama i dokvalifikacijama. Jednostavno, to je naš stil koji su igrači igrali prije. I on je apsolutno prihvatljiv. Nema ga potrebe posebno mijenjati. Ali, sigurno da ćemo probati još neke stvari, neke finese, neke promjene. Osnova će nam biti ono što smo igrali protiv Grčke".

IZBORNIK DALIĆ PRIPREMA SE ZA SP I PORUČUJE IGRAČIMA: ‘Moram gledati što je najbolje za mene’

Kako na Luku Modrića utječe cijela ova situacija oko suđenja i podignute USKOK-ove optužnice protiv njega zbog sumnje u davanje lažnog iskaza u procesu koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodi protiv Zdravka Mamića i društva?

"Ne bih ja to komentirao. Ono što vam mogu kazati je da će naš kapetan na SP-u biti pravi", zaključio je Zlatko Dalić.

Image
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo