ZAŠTO JE MANCHESTER CITY ZAPRAVO IZBAČEN IZ LIGE PRVAKA? / Drakonska kazna nije slučajna, napravili su ozbiljan prekršaj

Image
Foto: Profimedia

Manchester City se ima pravo žaliti CAS-u

14.2.2020.
20:21
Profimedia
VOYO logo

Potres je pogodio plavi dio Manchestera. UEFA je kaznila Manchester City s čak dvije godine neigranja u Ligi prvaka, a uz to će engleski prvak morati će platiti i kaznu od 30 milijuna eura. Neovisno sudsko vijeće za financijsku kontrolu klubova (CFCB) ustanovilo je kako je City počinio ozbiljne povrede UEFA-inih pravila. No, o čemu se tu zapravo radi?

Navodno je Manchester City kršio, ili zaobilazio kako god to interpretirali, pravila kod poslovanja sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. Slučaj je proizašao s Football Leaksa koji je objavio dokumente iz kojih se može zaključiti kako je City pokušao zaobići neka pravila UEFA-e kada je u pitanju financijski fair-play.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola reacts during the English Premier League football match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford in Manchester, north west England, on April 24, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /

Što su točno napravili?

Aktualni prvak Engleske i Dinamov krvnik iz ovosezonske grupne faze Lige prvaka, navodno je dobivao oveće svote novca od investitora iza kojeg stoje Ujedinjeni Arapski Emirati. Novac je u klub stizao preko sponzorskih ugovora, kao što je onaj s Etihadom, glavnim sponzorom kluba.

Manchester City se ima pravo žaliti CAS-u i tu će priliku iskoristiti jer to je jedino tijelo koje može poništiti odluku UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku možete pročitati i cijelo UEFA-ino priopćenje.

“Nakon ročišta održanog 22. siječnja 2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA-inom tijelu za financijsku kontrolu klubova (CFCB), kojim predsjeda José da Cunha Rodrigues, danas je izvijestilo nogometni klub Manchester City o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB-ju proslijedio glavni istražitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-ina pravilnika precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine. Sudsko vijeće je također utvrdilo da, kršeći propise, Manchester City nije surađivao u istrazi ovog slučaja od strane CFCB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo