ZAŠTO JE LOW OTPISAO NAJBOLJEG MLADOG IGRAČA PREMIER LIGE: / Ima li logike iza poteza koji je šokirao Europu?

Image
Foto: AFP

Iznenađenje iz Njemačke

4.6.2018.
17:43
AFP
VOYO logo

Sve smo bliži početku Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, i sve reprezentacije finalizirale su popise igrača s kojima će jurišati na svjetsku titulu. Hrvatski izbornik Dalić imao je dileme samo oko stoperskih pozicija te je, zbog manjka kompetitivnih minuta i ozljeda, odlučio otpisati Mateja Mitrovića. Što se tiče drugih reprezentacija, nije bilo previše iznenađenja – Salah će ipak biti spreman te sa Egiptom putuje u Rusiju, a jedini pravi šok bila je odluka njemačkog izbornika Joachima Lowa da sa popisa izostavi mladu zvijezdu Manchester Cityja, Leroyja Sanea.

Odluka je dočekana sa velikom količinom skepse i negodovanja, pogotovo od strane engleskih novinara te entuzijasta koji prate Premier ligu. Na prvi pogled, teško je ne složiti se sa sentimentom da je odluka da se ostavi prvotimac Manchester Cityja, koji je sa svojim klubom promarširao Premier ligom i pritom bio jedan od ključnih igrača, sa 14 pogodaka i 15 asistencija, potpuno promašena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uostalom, Sane je ove godine proglašem najboljim mladim igračem Premier lige, a njegovo mjesto u Guardiolinom Cityju, vjerojatno ponajboljoj klupskoj momčadi ove sezone, nikada nije bilo upitno. Međutim, teško je povjerovati da bi Low, koji na klupi Elfa sjedi već 12 godina, tijekom kojih je postao svjetski prvak 2014., te izborio finale Eura 2008., uz još tri izborena polufinala na svjestskim i europskim prvenstvima, donio tako veliku odluku bez jasne izborničke logike koja je podupire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Riječ je bila o foto-finišu'

Low je prokomentirao svoju odluku, po pisanju britanskog Mirrora: "To je bila jako teška odluka između njega [Sanea] i Brandta, koju sam donio u korist Brandta", rekao je njemački izbornik.

"Leroy je jako talentiran i vratit će se u kolovozu, da je to bila utrka na 100 metara, bio bi foto-finiš između njega i Juliana", zaključio je Low.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iz kojih je razloga Low odlučio pozvati Brandta te igrače poput Marca Reusa (koji je prirodno najtalentiraniji njemački reprezentativac, ali je imao još jednu sezonu uništenu ozljedama) i Maria Gomeza (koji je napunio 32 godine i nije nastupao za Njemačku na posljednja dva velika natjecanja) umjesto Sanea?

Odgovor vjerojatno leži u ravnoteži ekipe – Reus je krilni napadač koji može funkcionirati kao krilo i centaršutevima hraniti napadača, može se ubacivati u sredinu i ostavljati prostor beku da stvara širinu, a može igrati i kao čisti napadač. S druge strane, Gomez je snažan, staromodan napadač koji Njemačkoj daje plan B u napadu, plus jedina je prava zamjena za Timu Wernera, koji će vjerojatno biti prvi njemački napadač u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva aspekta u kojima je Brandt u prednosti

Ostaje nam, dakle, pitanje Juliana Brandta i kako je moguće da je jedan relativno slabo poznati igrač Leverkusena dobio prednost nad super-zvijezdom Manchester Cityja. Prije svega, treba identificirati profil Brandta kao igrača. Leverkusen je ove sezone završio peti u njemačkoj Bundesligi, sa istim brojem bodova kao dortmundska Borussia, a samo je lošija gol-razlika izbacila Apotekare iz Lige prvaka. Brandt je ukupno odigrao 39 utakmice, postigao 12 pogodaka i tome dodao tri asistencije. Na papiru, njegov učinak je lošiji od Sanea, ali Lowova logika vjerojatno bazira se na dvije ključne stavke.

Kao prvo, Brandt je svojih 39 utakmica u prvenstvu i kupu odigrao na čak devet pozicija – igrao je kao lijevo i desno krilo, kao desetka iza napadača, kao zadnji vezni, kao klasični napadač i kao lijevi unutarnji vezni u 4-3-3. Kao drugo – Brandt, što je vjerojatno logična nuspojava njegove versatilnosti, je puno sigurniji i marljiviji bez lopte, te je defanzivno sigurnija opcija od Sanea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka ima bezbroj opcija u napadu

Saneova distribucija i efikasnost pred golom sigurno je na razini iznad, ali, imajući na umu navedene prednosti koje ima Leverkusenov igrač, teško je vidjeti koja je logika stajala iza Lowove, na prvu ruku iznenađujuće, odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka na SP dovodi momčad koja će biti prepuna igrača koji će biti sjajni u distribuciji (Ozil, Kroos, Draxler) i završnici (Muller, Werner, Reus), a Brandtova defanzivna čvrstoća i iskustvo igranja na gotovo svim napadačkim pozicijama čine ga idealnom zamjenom i opcijom za plan B.

Odluka da se Leroy Sane, koji iza sebe ima spektakularnu sezonu u dresu Cityja, izostavi sa spiska na prvu ruku je začuđujuća, ali, kada pogledamo konteskt i Lowov rezon za nju, zaključak koji se nameće logičniji je nego što smo mislili: možda trener koji vodi jednu od najjaćih reprezentacija na svijetu već 12 godina zna što radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje za vidjeti hoće li nastup Elfa u Rusiji opravdati njegovu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo