ZAR JE MOGUĆE: / Barcelona se žali na Engleze, a godinama su trošili sulude iznose

Image
Foto: AFP, LLUIS GENE
4.9.2016.
8:00
AFP, LLUIS GENE
VOYO logo

Uefa i Fifa moraju pronaći način kako bi regulirali potrošnju. Kada je donesen financijski fair play Premier oiga nije imala toliko novaca kao danas, tako da se pravilo mora prilagoditi. Nije noramlno da postoje tolike razlike. Otkako je Premier liga postala toliko moćna na tržištu španjolski klubovi više nisu oni koji najviše troše, poručio je u četvrtak jedan od direktoraa Barcelone Albert Solar.

Da je to rekao pedstavnik nekon drugog kluba iz te zemlje, a ne tako povlaštenog kao Barcelona skoro svatko bi stavio potpis na njegovu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebne povlastice

Naime, Barcelona, kao i Real Madrid, uživa u posebnim povlasticama jer su se prema zakonu iz 1990. svi profesionalni nogometni klubovi u Španjolskoj morali preobliokvati u sportsko javno društvo s ograničenom odgovornošću. Zbog povijesnih razloga ova dva velikana to nisu morali napraviti.

Image

Zato oni plaćaju porez po stopi od 25 posto, dok drugi na porez izdvajaju 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, ono što se čini posebno licemjernim je prozivanje zbog su velikih prihoda koje engleski klubovi dobiju od TV prava. Za razliku od Španjolske, u Engleskoj su TV prava prodana na razini cijele lige.

To je dovelo do toga da i manji klubovi zarade ogromne novce pa su ralzike u prihodima od tih prava zanemarive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TV prava

S druge strane, 2015. godine Real je od TV prava zaradio 163 mijuna eura, Barcelolna dva manje, dok je posljednji Eibar uprihodio tek 15 miljiuna eura. Iste godine u Engleskoj Liveprool je u zaradio 117 dok je najmanje dobio Cardiff 74,5 milijuna eura.

Te je godine i potpisan ugovor prem kojem će klubovi u Premier ligi u razdoblju od 2016. do 2019. pospremiti u džep preko sedam milijardi eura (7,18), što je značajno povećanje u odnosu na tadašnjih četiri milijarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, CRISTINA QUICLER

"Ako se nastavi politika gdje jedan klub može na samo jenodg igrača potrošiti 120 milijuna eura igrači će biti sve skuplji. U posljende vrijeme najviše smo platili Luisa Suareza, a klub se i tada morao ekonomski prilagoditi", kaže Solar.

Zaboravio je pri tome spomenuti transfer Neymara (88 milijuna), nešto skupljeg od Suareza (80). Zbog Brazilca je kasnije izbio veliki skandal. Predsjenik Barcelone Sandro Rosell, ali i igrač i njegov otac našli su se pod istragom zbog utaje poreza. Rosell je zbog toga morao napustiti svoju poiziciju, a još uvijek se čeka presuda Neymaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutna dominacija

Vrijedno je spomenuti da su Španjolci godinama dominirali u vrijeme prijelaznih rokova i zbog činjenice da da su tamo nogometaši plaćali znatno manje poreze. U Engleskoj im se zarade oporezuju 50 posto, u Njemačkoj im porez odnosi 45, a u Španjolskoj tek 24 posto.

Nakon svega toga predstavnik jednog od najvećih klubova na svijetu i kluba koji je redovno trošio sulude iznose na igrače te uz Real vladaju španjolskim nogometom, žali se na to što drugi klubovi troše novce koje su zaradili na igrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ova politika Barcelone i Reala i dovela je upravo do toga da se ta dva kluba vječito izmjenjuju na vrhu pa se tek i tu dogodi da izmigolji netko poput Atletico Marida.

Takošer, treba spomenuti da prema Transfermarktu Barcelonina momčad trenutno vrijedi 756,5 milijuna eura te da su na transfere u posljednja tri ljetna prijelazna roka potrošili ukupno 340 miljuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ilusraciju, ukupna vrijedonst igrača već spomenutog Eibara je 52,7 milijuna eura dok je klub na transfere u posljednje tri godine potrošio cijelih 12,6 milijuna eura.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo