ŽALOSNO JE ŠTO NITKO NE PRIČA O OVOME: / Ne, nisu ni Modrić ni Ronaldo najveći luzeri Zlatne lopte. Jedan je mogao 'skinuti' Messija

Image
Foto: Profimedia

Među konkurentima za osvajanje Zlatne lopte bio i najbolji napadač današnjice

3.12.2019.
14:38
Profimedia
VOYO logo

Šesti put u karijeri argentinski nogometni majstor Lionel Messi postao je dobitnik "Zlatne lopte" koju francuski magazin France Football dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta. Messi je nagradu primio na svečanosti u pariškom "Theatre du Chatelet" iz ruku kapetana hrvatske reprezentacije Luke Modrića koji je prošle godine bio slavodobitnik. U ženskoj konkurenciji slavila je Amerikanka Megan Rapinoe.

Osvojivši šesti "Ballon d'Or", Messi je postao rekorder prestigavši tako Portugalca Cristiana Ronalda koji je pet puta bio najbolji, dok su Francuz Michael Platini, te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten po tri puta bili najbolji. Messiju je ovo druga nagrada ove godine nakon što je proglašen najboljim i u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA), dok je Nizozemac Virgil van Dijk u kolovozu proglašen najboljim u izboru UEFA-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Van Dijk je i ovoga puta gledao u Messijeva leđa, dok je treće mjesto osvojio Portugalac Cristiano Roanldo koji se niti ove godine nije pojavio na svečanosti u Parizu, baš kao niti lani kada je slavio Modrić.

Image
Image

Bayern Munich's Polish forward Robert Lewandowski arrives to attend the Ballon d'Or France Football 2019 ceremony at the Chatelet Theatre in Paris on December 2, 2019., Image: 486002754, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Najveći gubitnik

Zanimljivo je spomenuti kako je među konkurentima za osvajanje Zlatne lopte bio i najbolji napadač današnjice i svakako jedan od najboljih svih vremena, Poljak Robert Lewandowski. Popularni napadač Bayerna imao je fantastičnu sezonu i što je još važnije reći u novoj sezoni igra još bolje, ali ispao je najveći gubitnik. Samo u ovoj sezoni Lewandowski je na nestvarnih 27 golova iz 21 utakmice, a od studenog prošle godine pa do danas čovjek je zabio čak 62 pogotka. Usporedimo li ga s Messijem, vidjet ćemo da razlike gotovo da i nema. Poljak je na 38 golova u 37 utakmica Lige prvaka i prvenstva u 2019. godini, dok je Messi na 38 golova iz 39 utakmica u istim natjecanjima. I jedan i drugi osvojili su domaće prvenstvo i ispali su u Ligi prvaka u nokaut fazi, dakle, kriterij je jednak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne kažemo da Messi nije zaslužio Zlatnu loptu, premda neki tvrde kako je to trebao biti Van Dijk, no nekako je skandalozno da je najbolji napadač svijeta završio tek na osmom mjestu u izboru za Zlatnu loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je zato što sam Poljak'

Ponudio je Lewandowski i svoje viđenje ove situacije. "Rezultate izbora s tako velikim i raznolikim glasačkim tijelom uvijek treba uzimati sa zrnom soli. Zato nisam očekivao više mjesto. Vjerujem da će se ono što pokazujem ove sezone pokazati iduće godine. Zato sam miran, nisam razočaran. Ponavljam, jako sam sretan što sam uopće ovdje", rekao je Lewandowski nakon dodjele, a zatim je duhovito komentirao zašto zaista nije dobio nagradu.

"Što da napravim kako bih iduće godine bio bolje plasiran? Moram imati još bolje brojke nego ove godine. Ali svjestan sam da zato što dolazim iz Poljske moram biti zadovoljan i mjestom koje sam dobio ove godine", rekao je Lewa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu je rekao kako nije razočaran što nije osvojio nagradu, već da je sretan što je uopće došao na dodjelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam razočaran nego jako sretan što sam ovdje u društvu tako sjajnih igrača jer ovo je sastanak tako drugačiji od onih koje inače imamo. Sada nismo na terenu, u dresovima i na suprotnim stranama, nego na gala-večeri u odijelima i družimo se", izjavio je za Poljsku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo