SVI U NISKOM STARTU / Vraća nam se HNL: Osijek i Hajduk započinju juriš na Dinamo! Može li itko ugroziti novu titulu Modrih

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Gorica i Varaždin 18. siječnja igraju zaostalu utakmicu iz prošle polusezone, a onda u petak novo, 18. kolo, otvaraju Istra i Slaven Belupo

17.1.2023.
13:50
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Vraća nam se HNL. Gotova je zimska pauza te će u srijedu 18. siječnja domaći nogometaši ponovno istrčati na HNL travnjake prvi put nakon više od dva mjeseca. U međuvremenu su se Vatreni okitili svjetskom broncom, a dubok trag u tom velikom uspjehu hrvatskog nogometa ostavili su i igrači iz domaće lige.

Na Mundijalu su zabijali Bruno Petković, Marko Livaja i Mislav Oršić, a potonja dvojica su upisala još i po asistenciju. Heroj Vatrenih je bio i Dominik Livaković koji je u dva raspucavanja s bijele točke, protiv Japana i Brazila, obranio čak četiri penala te postavio temelje hrvatskog puta do novog odličja. Ne treba zaboraviti ni to da je Josip Šutalo odradio sjajnu utakmicu za treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No medeni mjesec je gotov i svi se oni, uz transferiranog Oršića, vraćaju u realnost Hrvatske nogometne lige.

Image
POZNATA IMENA /

Ovo je najbolja hrvatska momčad od igrača koji nemaju klub: Među njima je Hajdukovac kojeg svi zazivaju

Image
POZNATA IMENA /

Ovo je najbolja hrvatska momčad od igrača koji nemaju klub: Među njima je Hajdukovac kojeg svi zazivaju

HNL slabiji nego na jesen, kupovina tek počinje

Odmah na početku treba istaknuti da je kadar domaćih klubova značajno oslabljen jer prijelazni rok još nije počeo pa su oni najbolji prodavali, bez da su ikog doveli no i to će se valjda uskoro promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najznačajnijim transferima su oni koje su realizirala tri prvoplasirana kluba. Dinamo je nakon SP-a ostao bez svog čovjeka za velike utakmice. Mislav Oršić je prešao u posljednjeplasiranu momčad Premiershipa, Southampton, za 6.8 milijuna eura, a Modri se nadaju da će zaraditi još oko 1.5 kroz propisane bonuse.

U svlačionici zagrebačke momčadi moglo bi biti još promjena s obzirom na to da su njihovi glavni aduti Dominik Livaković, Josip Šutalo, Arijan Ademi i Bruno Petković na meti ozbiljnih europskih klubova iz liga petice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo prodao Oršića, Hajduk trojicu za 10 milijuna

Nakon gotovo dvije godine konzerviranja svog kadra u prodaju se ove zime upustio i Hajduk. Splićani su dobili 2.9 milijuna za 20-godišnjeg napadača Marina Ljubičića kojeg je nakon vrlo dobre polusezone odlučio otkupiti austrijski LASK. Klub s Poljuda može računati još na neke bonuse i proviziju od buduće prodaje.

I drugi Hajdukov veliki talent je ove zime napustio klub. Stipe Biuk je oko nove godine potpisao ugovor s LAFC-om te prešao u američki MLS. Većinu je iznenadila činjenica da se perspektivni krilni napadač odlučio otići preko bare, a ne izabrati neki od europskih klubova no stvari postaju jasnije kad vidimo koju su cifru Amerikanci ponudili za Biuka. Naime, Hajduk je utržio 6.5 milijuna eura uz bonuse i buduću proviziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je tako zaključio realizaciju transfera dvojice igrača koji su protekle dvije sezone bili projekt kluba te na njima zaradili 9.4 milijuna eura, a u međuvremenu su na vrata prve momčadi pokucali neki novi klinci poput Rokasa Pukštasa i 15-godišnjeg čuda od djeteta Luke Vuškovića.

Treći Hajdukov izlazni transfer je bio manje-više prinudan. Naime, Davidu Čolini je idućeg ljeta završavao ugovor, a on ga nije namjeravao produljiti te su njegovim transferom u njemačkog prvoligaša Augsburg najvjerojatnije zadovoljni i igrač i klub. Transfermarkt sugerira kako je Hajduk za Čolinu dobio 650 tisuća eura. Sve u svemu, Splićanima se u budžet slilo malo više od 10 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijekove muke i odlazak dva stožerna igrača

Nije mirovao ni treći klub na prvenstvenoj ljestvici. Osijek se našao pod sankcijama FIFA-e zbog neisplate dugovanja te su bili prinuđeni prodati neke od svojih najsjajnijih eksponata.

Prvo je otišao flambojantni veznjak Laszlo Kleinheisler. Mađar je, usprkos interesu Dinama i Hajduka, otišao u Grčku, a Panathinaikos je za platio pola milijuna eura. Očekivalo se da će zarada biti viša no i Kleinheisler je bio u sličnoj situaciji s ugovorom kao i Čolina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je možda više začudilo od Kleinheislerovog odlaska u Grčku jest prodaja Diona Drene Belje u Augsburg. Njemački prvoligaš je sjajno mjesto za razvoj mladih igrača no dojam je da su najboljeg mladog napadača HNL-a dobili debelo ispod cijene. Beljo je Osijeku donio tek tri milijuna eura iako ga Transfermarkt cijeni na čak 6.5 milijuna.

Svježa trenerska krv

Treba spomenuti kako su se neke zanimljive promjene dogodile i na klupi. Tako je fenjeraša Goricu preuzeo prekaljeni Željko Sopić. Nekadašnji igrač Zagreba, Borussije Monchengladbach, Slaven Belupa i Lokomotive gradio je trenersku karijeru oko Dinama, a vodio je samostalno klubove iz Emirata i Azerbejdžana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost imamo i na klupi Rijeke gdje je stigao sjajni Sergej Jakirović. Bivši trener Gorice prošle je sezone dominantno vodio mostarski Zrinjski do titule prvaka, a skupina europskih natjecanja mu je izmaknula u posljednji trenutak.

Kao što su si u novoj godini trenerske želje ispunili Nenad Črnko i Damir Mišković, isto je učinio i Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić. Na klupu Majstora s mora je umjesto neporaženog Mislava Karoglana sjeo Ivan Leko. Leko je ozbiljno trenersko ime s golemim ugledom u Belgiji gdje je osvajao trofeje s Club Bruggeom i Antwerpenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno će iz HNL momčadi još poneki kapitalac otići u ovom prijelaznom roku no od sutra će biti zanimljivo vidjeti kako će klubovi upotrijebiti zarađeni novac.

Na tablici ništa novo, osim Rijeke i Gorice pri dnu

Na tablici je situacija nalik onom što smo gledali u Hrvatskoj i posljednjih godina. Na vrhu tabele se nalazi Dinamo koji ima šest bodova više i utakmicu manje od Hajduka. Modri su odigrali maestralan prvi dio sezone upisavši čak 13 pobjeda, dva remija i tek jedan poraz u 16 susreta te ne čudi uvjerljiva prednost na vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugu poziciju drži Hajduk koji se nakon godina lutanja stabilizirao. Splićani zaostaju za Dinamom no imaju relativno komotnu situaciju u borbi za drugo mjesto jer bježe Osijeku pet bodova. Nije Hajduk odigrao slab prvi dio sezone kakav smo znali viđati od njih posljednjih sezona, ali jednostavno nisu uspjeli ispratiti nemilosrdan Dinamov ritam. Splićani su tako zabilježili deset pobjeda, pet remija i dva poraza, a u dosta utakmica su se stvari dramatično mijenjale u posljednjim trenucima.

Slaven i Varaždin hitovi prvenstva

Treću poziciju drži Osijek s 30 bodova. Slavonci su platili danak lošem ulasku u sezonu no u drugoj polovini prvog dijela ih je Rene Poms uspio stabilizirati i dojam je da neće imati problema u hvatanju pozicije koja vodi Europi. Za vratom im pušu dva najpozitivnija iznenađenja ovogodišnjeg HNL-a Slaven Belupo i Varaždin. Momčad iz Koprivnice je na 27, a Varaždinci na 22 boda s utakmicom manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurnu sredinu tabele drže Istra i Lokomotiva dok su se na posljednje tri pozicije našli Rijeka, Šibenik i Gorica. Turopoljci su već debelo potonuli te sa samo sedam bodova na kontu nakon prvih 16 utakmica trebaju čudo kako bi sačuvali prvoligaški status.

Image

Dominacija Marka Livaje

Pogled na individualna dostignuća u prvom dijelu sezone još jednom otkriva dominaciju Marka Livaje u HNL-u. Hajdukova ikona je na vrhu liste najboljih strijelaca i asistenata. S 11 golova predvodi domaće golgetere dok mu u leđa gledaju Oršić, Petković i Beljo s osam te Caktaš sa sedam. U drugom dijelu natjecanja konkurencija će mu biti znatno slabija jer su Oršić i Beljo već daleko od domaćih travnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U konkurenciji najboljih asistenata Livaja je opet na vrhu sa sedam namještenih golova dok ga prate Bočkaj, Oršić i Kulenović s pet te Bruno Petković s četiri.

Usprkos Livajinoj dominaciji u doprinosu momčadi statistički je tek treći najbolje ocijenjeni igrač prema SofaScoreu. Najvišu prosječnu ocjenu ima Petar Bočkaj (7.62), a slijedi ga Mislav Oršić (7.56) dok su na trećem i četvrtom mjestu Livaja i Caktaš sa 7.44 odnosno 7.43. Među top 10 najbolje ocijenjenih su ukupno petorica dinamovaca, po dva hajdukovca i igrača Osijeka te lider Varaždina Tonio Teklić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Gorica i Varaždin 18. siječnja igraju zaostalu utakmicu iz prošle polusezone, a onda u petak novo, 18. kolo, otvaraju Istra i Slaven Belupo. U subotu se na Gradskom vrtu susreću Osijek i Rijeka, a isti dan igraju na Maksimiru Dinamo i Gorica. Nedjeljni raspored otvaraju Hajduk i Šibenik dvobojem na Poljudu, a kolo zatvaraju Varaždin i Lokomotiva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo