NEVJEROJATNO / VIDEO Imaju milijarde, a dužni su siću: Katar radniku duguje 1800 dolara

Image

Equidem je razgovarao sa stotinama radnika od kojih čak 15 posto nije primilo plaću za težak fizički rad. Morali su platiti i do 500 dolara za tečajeve osposobljavanja za rad. Rečeno im je da će im taj novac biti vraćen, ali nije.

24.11.2022.
12:03
VOYO logo

Nepalski radnik kojemu je Katar ostao dužan 1800 dolara plaće snimio je video u kojem apelira na Harryja Kanea i ostale nogometaše da dignu glas za radnike poput njega kojih je, kaže, na stotine. Narayan Prasad Sigdel radio je za 12 dolara po danu na gradnji stadiona Al Bayt, ali mu je besramno bogata organizacija ostala dužna više od 160 dnevnica.

"Harryja i ostale nogometaše na Svjetskom prvenstvu molim da dignu glas za nas i pomognu nam putem medija ili na bilo koji drugi način. Ja nisam jedini, a ako ćemo mi radnici dobiti plaće i ono što nam pripada zato što ste vi nešto rekli, onda vas preklinjem da to učinite", rekao je Sigdel u videu koji je snimio u suradnji s Equidemom, organizacijom za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je jedan od tisuća radnika koji su dvanaest godina radili na izgradnji stadiona u Kataru. Živjeli su u neljudskim uvjetima, imali su minimalne plaće, a prema procjenama neovisnih agencija, u Kataru ih je poginulo ili umrlo oko 6500. Radnici su uglavnom bili iz siromašnih azijskih zemalja poput Bangladeša, Nepala, Šri Lanke, Pakistana i Indije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zastrašujuće je što su napravili tim ljudima. Doveli su ih s drugoga kraja svijeta, tjerali ih na težak rad i onda ih nisu platili. U turnir su uložene milijarde, milijarde će se zaraditi, a radnicima nije plaćen čak ni taj sitniš. Kad bi netko kao Kane nešto rekao, to bi bila zaista velika stvar", rekao je za Daily Mail direktor Equidema Mustafa Qadri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo