VIDEO: / Didier Drogba izazvao neviđenu dramu!

Reprezentacija Zambije prvi puta u povijesti osvojila je Afrički kup nacija. Nakon neviđene drame u izvođenju penala Zambija je pobijedila Obalu Bjelokosti s 8:7.

13.2.2012.
9:09
VOYO logo

Nakon 90, odnosno 120 minuta finalne utakmice u Librevilleu nije bilo golova. Lutrija penala odlučivala je hoće li Obala Bjelokosti u svom trećem finalu doći do drugog naslova (onaj prethodni osvojila je još 1992. godine) ili će Zambija u trećem finalu (prethodna dva odigrali su 1974. i 1994. godine) doći do prve titule. Na kraju se dogodilo ovo drugo. Penali su donijeli kulmimaciju drame i uzbuđenja. Prvih 14, po sedam sa svake strane, bili su uspješno izvedeni, a onda tri promašaja zaredom!

Za Slonove nisu bili uspješni Kolo Toure i Gervinho, a za Zambiju Kalaba. No, Sunzu je bio odlučan i hladnokrvan kada je Zambija imala drugu meč-loptu i slavlje je moglo početi. Kao i veliko tugovanje za Obalu Bjelokosti, koja je još jednom stigla na ovo natjecanje kao najveći favorit i još jednom je ostala bez glavne nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom turniru Obala Bjelokosti nije primila niti jedan gol, naravno, ne računajući raspucavanje penala u finalu, pa opet nije trijumfirala! Dobili su Slonovi svih pet utakmica prije finala, ali nisu pobijedili u onoj najvažnijoj utakmici.

Kapetan Didier Drogba bio je najveći tragičar finala. U 70. minuti, dosuđen je penal za Bjelokošćane zbog nepotrebnog prekršaja Chanse nad Gervinhom, iako se možda prekršaj dogodio izvan kaznenog prostora. Bilo kako bilo, Drogba je pucao vrlo loše, visoko iznad gola, a to mu je bio već drugi promašeni penal u finalnim utakmicama Afričkog kupa nacija. Prvi je promašio u finalu 2006. godine, kada su Egipćani kao domaćini slavili boljim izvođenjem penala 4:2. Ovoga puta je bio precizan pri raspucavanju penala, ali ne i u 70. minuti. Inače, bio je to već četvrti promašeni penal ukupno na turniru od njih sedam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obala Bjelokosti bila je nešto bolja u finalu, ali Zambija je pružila odličan otpor. Nije čuvala 'nulu' i čekala penale, naprotiv, željela je zabiti gol. Umalo je to i učinila u četvrtoj minuti produžetka, kada je nakon udarca Katonga vratar Obale Bjelokosti Bary odbio loptu u vratnicu. Obala Bjelokosti odigrala je treći uzastopni finale na afričkim prvenstvima s rezultatom 0:0. Sva tri puta su im odlučivali penali. Prvi puta su im donijeli i sreću, ali ne i u ostala dva navrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo