USUSRET MUNDIJALU / Vatreni teškom mukom pobijedili Saudijsku Arabiju i otkrili puno problema za Dalića

Image

Utakmicu između Saudijske Arabije i Hrvatske možete pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Danas.hr

16.11.2022.
10:06
VOYO logo

U zadnjoj provjeri uoči Svjetskog prvenstva hrvatska nogometna reprezentacija je u Rijadu pobijedila Saudijsku Arabiju s 1-0 (0-0). 

Pobjednički pogodak postigao je Andrej Kramarić u 82. minuti nakon solo-prodora. Izbornik Zlatko Dalić je protiv Saudijaca počeo s podosta izmiješanom postavom, pa su tek u 65. minuti ušli Luka Modrić  i Ivan Perišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Od Prevlake do Dunava /

Ništa od Vatrenih na trgovima: Ovako smo ih pratili prije četiri godine na putu do srebra

Image
Od Prevlake do Dunava /

Ništa od Vatrenih na trgovima: Ovako smo ih pratili prije četiri godine na putu do srebra

Pobjeda uz slabu igru

Saudijska Arabija je neočekivano dominirala sve do 15 minuta prije kraja susreta, a u jednom trenutku su imali 10:1 u udarcima prema vratima. Imali su tri izgledne prilike već u prvom dijelu dok je Hrvatska zaprijetila tek jednom, u 9. minuti preko Marija Pašalića. To je ostao jedini udarac na gol naše reprezentacije u prvom dijelu.

U nastavku su Saudijci opet izgledali znatno bolje i često su prijetili iz tranzicije. U 73. minuti je vratnica spasila Vatrene, a Livaković je sjajno spasio nekoliko puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić ulaskom resetirao Hrvatsku

Ipak ravnoteža igre se promijenila nakon što su ušli u igru Modrić, Kramarić i Perišić. Upravo je Kramarić koji je zamijenio indisponiranog i nevidljivog Petkovića bio strijelac pobjedničkog pogotka.

Vatrenima su dva pogotka u drugom dijelu poništena zbog zaleđa, a bila je to peta pobjeda u nizu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska iz Rijada putuje u Katar, gdje prvu utakmicu SP-a igra 23. studenoga protiv Maroka.

Saudijska Arabija - Hrvatska 0:1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA: Livaković, Stanišić, Lovren, Erlić, Barišić, Sučić, Brozović, Majer, Pašalić, Vlašić, Petković

85' Novi poništeni pogodak naše reprezentacije. Ovog puta Perišić bježi s centra na dodavanje Modrića i provlači loptu iza leđa vratara, ali opet je riječ o minimalnom zaleđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

83' Gol, gol, gol!!! Luka Modrić je iz srca veznog reda sjajno našao Kramarića na krilu, a on se sjurio u kazneni prostor. Dva puta zaljuljao obranu i pogodio u svom stilu bliži vratarov kut.

74' Presjekla je jedna dubinska lopta obranu S. Arabije, Oršić bježi i nalazi Kramarića koji s par metara poentira, ali Oršić je bio u zaleđu. Ništa od pogotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

73' Ništa se nije promijenilo na bolje u našoj igri! Sada je potpuno neometan Kanno ušao u srce kaznenog prostora i snažnim udarcem pogodio vratnicu.

65' Ušli su Modrić i Perišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

63' Sada dvije vezane šanse, po jedna sa svake strane. Prvo su domaći imali fantastičnu priliku kada je njihov najopasniji napadač ostao sam na 10 metara od Livakovića, ali bio je neprecizan. Odmah potom je saudijski vratar krivo procijenio jednu loptu i istrčao daleko od svojih vrata no Mario Pašalić nije stigao to pospremiti prije no što su Saudijci očistili.

60' Čini se da je stradao Barišić u duelu s Hamidom. Stigao je prvi do lopte, a saudijski reprezentativac mu je žestoko ušao u potkoljenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' Lijepa akcija Vatrenih. Stanišić je našao dijagonalom Oršića, on našao Petkovića u sredini koji ostavlja povratnu za Brozovića koji ipak puca pokraj vrata.

51' Napokon solidna akcija Hrvatske. Kombinirali su Stanišić i Brozović na desnoj strani našeg napada, a bek Bayerna nalazi centaršutom Oršića koji puca tako da lopta nije ni izašla iz terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

48' Ništa novo u drugom dijelu. Opet domaći prijete iz kontre, ali spašava Lovren

46' Izašli su Sučić i Vlašić, a ušli su Oršić i Kovačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45' Loše, loše. Ništa nismo vidjeli od Vatrenih u prvom dijelu. Zlatko Dalić može biti sretan što ne ide na odmor s ozbiljnim rezultatskim zaostatkom.

41' Opet sjajna prigoda za Saudijsku Arabiju. Ovog puta je pukla hrvatska obrana no ovog puta na lijevoj strani. Ipak na sjajan ubačaj koji je prošao kroz peterac saudijski napadač nije stigao. Nedostajalo mu je pola koraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

38' Nova velika prilika za domaćine! Probili su desnu stranu naše obrane, a Al-Shehri ostaje sam na 8 metara i snažno puca glavom, ali malo preko vrata.

30' Novi udarac domaće momčadi. Sada je Al Shehri pucao s 20 metara, ali je to učinio loše. Lopta je otišla daleko od vrata, a on se ozlijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28' Velika šansa za Saudijsku Arabiju! Domaći nogometaši stvorili su pritisak iz kojeg Hrvatska nije mogla izaći, a jedno ubacivanje s lijeve strane napada stiglo je u srce kaznenog prostora, a napadač domaće selekcije s 10 metara snažno puca ali Livaković kroti tu loptu.

24' Nova opasna situacija pred hrvatskim vratima. Jedan slobodan udarac lijeve strane izveli su domaćini, ali Vlašić to nije dobro očistio pa je vrući krumpir iz vatre vadio Brozović koji je blokom otklonio opasnost i donio Saudijcima treći korner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20' Hrvatska ne izgleda impresivno. Dosta problema Vatrenima stvara presing Saudijaca te se dosta muče s otvaranjem napada. Puno je pogrešnih dodavanja i s malo ritma.

14' Nakon uvodnih petnaestak minuta uputili su i domaćini udarac no opasnost je blokom otklonio Erlić. Iz kornera se nije izrodilo ništa konkretno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8' Evo i prvog udarca. Nakon pogreške obrane domaćina u otvaranju napada Mario Pašalić je uputio snažan prizemni udarac no obranio je to vratar S. Arabije.

5' Na samom početku Vatreni djeluju uspavano. Saudijci se trude visoko pritisnuti hrvatsku obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0' Počeo je susret u Rijadu.

______________________________________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija nalazi se na Bliskom istoku gdje se aklimatizira na vremenske uvijete i priprema za skorašnje Svjetsko prvenstvo.

Tjedan dana prije prve utakmice na mundijalu u kojoj Vatrene čeka Maroko, Zlatko Dalić će imati priliku za uigravanje i testiranje svoje momčadi protiv Saudijske Arabije.

Saudijski Sokoli će Modrića i društvo dočekati u Rijadu u srijedu u 13 sati na stadionu Prince Faisal bin Fahad. Dvije su se organizacijske promjene dogodile u posljednji trenutak. Prvo je došlo do izmjene oko mjesta odigravanja susreta, jer je travnjak na Mrsool Parku u lošem stanju, a potom je dvoboj pomaknut dva sata kasnije kako bi se igrači poštedjeli vrućine koliko je moguće.

Brušenje forme

Saudijska Arabija je jedna od najslabije plasiranih selekcija koja će nastupiti na Mundijalu te se nalaze na 51. mjestu FIFA-ine ljestvice, jedno mjesto iza domaćina Katara. Saudijci su u kvalifikacijama iznenadili u grupi Japan i Australiju, ali na Svjetskom prvenstvu imaju vrlo male šanse ne samo za prolazak grupe već i za osvajanje nekog konkretnijeg broja bodova.

Potpuni su autsajderi u grupi sa Argentinom, Poljskom i Meksikom. Iako se govori o tome kako je Saudijska Arabija izabrana za protivnika, jer igrom nalikuje Maroku ta je priča vrlo nategnuta.

Naime, saudijska reprezentacija vrijedi oko 25 milijuna eura što je tek nešto više od cifre na koju Transfermarkt procjenjuje HNK Rijeku. S druge strane, Maroko vrijedi deset puta više, a imaju čak tri igrača koji vrijede više ili isto kao i cijela saudijska selekcija. Tako je Achraf Hakimi procijenjen na 65, a Mazraoui i Aguerd na 25 milijuna eura.

Neće glumiti Maroko

Također, Maroko je znatno više i na FIFA-inoj ljestvici pa tako zauzima 22. mjesto smjestivši se između Srbije i Perua.

Govorimo li o stilu igre, za očekivati je da će Saudijci igrati defanzivno, u niskom bloku i čekati svoju priliku iz kontre, jer im skromna kvaliteta ne dopušta mnogo više od toga dok se od Maroka očekuje na otvaranju ipak ofenzivniji pristup.

Zlatko Dalić je već ranije najavio kako će susret sa Saudijskom Arabijom iskoristiti da da minutažu igračima koji je trebaju. Za očekivati je da će Luka Modrić dobiti poštedu, a da će izbornik izvesti ekipu koja je manje igrala u posljednje vrijeme kako bi vidio što mu pojedinci mogu pružiti.

Hrvatska bez Livaje

'Brozoviću je potrebna minutaža, vraća se nakon ozljede i nije puno igrao. Marko Livaja ima ozljedu mišića, njega ćemo poštedjeti, nema potrebe da forsiramo. Dobio je udarac u posljednjoj utakmici, ali nije ništa ozbiljno. Svi ostali su zdravi. Pokušat ćemo rasporediti minute onima koji su igrali manje', kazao je Dalić pa je otkrio i kako će dozirati glavne vedete Modrića i Perišića.

'Luka će igrati, ali vidjet ćemo koliko. Isto vrijedi i za Ivana Perišića. Ne želim da igraju cijelu utakmicu ili njen veći dio', zaključio je izbornik.

Utakmicu između Saudijske Arabije i Hrvatske možete pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Danas.hr.

Izaberi pobjednika Svjetskog prvenstva i osvoji potpisani dres Luke Modrića, televizor i ostale vrijedne nagrade:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo