[FOTO] ŠVICARSKA - HRVATSKA 1:2: / Vatreni nakon preokreta do prve pobjede u 2020. i prve protiv Švicaraca ikad; Dalićev debitant briljirao

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska u St. Gallenu pobijedila Švicarsku

7.10.2020.
22:35
Profimedia
VOYO logo

Prijateljska utakmica u St. Gallenu

ŠVICARSKA - HRVATSKA 1:2

Švicarska (3-5-2): Omlin - Comert, Schar, Omeragić - Lotomba, Fernandes, Xhaka, Sow, Rodriguez - Gavranović, Mehmedi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska (4-2-3-1): Livaković - Uremović, Vida (C), Ćaleta Car, Melnjak - Badelj, Kovačić - D. Bradarić, Pašalić, Brekalo - Petković


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijateljskom susretu igranom pred 4.500 gledatelja na stadionu Kybunpark u St. Gallenu hrvatska nogometna reprezentacija je pobijedila Švicarsku sa 2:1 prekinuvši niz od dva uzastopna poraza.

Švicarska povela golom Marija Gavranovića u 31.

Švicarska je povela golom Marija Gavranovića u 31. minuti, no svjetski doprvaci su okrenuli rezultat golovima Josipa Brekala (42) i Maria Pašalića (67).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

[FOTO] NEKA NOVA HRVATSKA: Dalić nam je u Švicarskoj u praktički domaćinskoj atmosferi predstavio mlade nade Vatrenih

Image

[FOTO] NEKA NOVA HRVATSKA: Dalić nam je u Švicarskoj u praktički domaćinskoj atmosferi predstavio mlade nade Vatrenih

Nakon dva poraza u nizu od Portugala (1:4) i Francuske (2:4), Hrvatskoj je prijetilo da tek drugi put u povijesti izgubi tri utakmice u nizu. To joj se dogodilo jedino uoči SP-a u Njemačkoj 2006. kada je izgubila prijateljske utakmice s Poljskom (0:1) i Španjolskom (1:2), a potom otvorila SP porazom od Brazila (0:1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarska je povela u 31. minuti golom napadača zagtrebačkog Dinama Marija Gavranovića koji je lijepo zabio glavom na ubačaj Granita Xhake. Bio je to njegov osmi gol u švicarskom dresu, a čak treći protiv Hrvatske. Dva je zabio u pobjedi 4-2 u Splitu 2012. Gavranović je sedam minuta ranije imao zicer kada je sam izašao ispred Dominika Livakovića, no njegov klupski kolega je sjajno obranio.

Hrvatska je prvu pravu priliku imala u 36. minuti, no Petković je bio neprecizan. Ipak, šest minuta kasnije Brekalo je izjednačio na sjajnu povratnu loptu Bradarića, debitanta koji je počeo od prve minute i odigrao odličnu utakmicu i bio prve ime Hrvatske u St. Gallenu. "Vatreni" su preokrenuli rezultat u 67. minuti prvijencom Marija Pašalića u hrvatskom dresu. Pašalić je i začeo akciju odigravši za Budimira koji je odigrao povratnu loptu, a Pašalić dotrčao iz drugog plana i poslao loptu u gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti hrvatsko - švicarski međusobni susret

Bio je to četvrti hrvatsko - švicarski međusobni susret nakon proglašenja neovisnosti i prva pobjeda naše reprezentacije. Na Euru 2004. bilo je neriješeno (0:0), a Švicarska je pobjedu upisala u prijateljskoj utakmici 2012. u Splitu (4-2), dok je u prijateljskoj utakmici 2014. godine, također odigranoj u St. Gallenu, bilo 2:2.

Hrvatska reprezentacija se u četvrtak vraća u Zagreb gdje će se nastaviti pripremati za nastavak Lige nacija i utakmice protiv Švedske (11. listopada) i Francuske (14. listopada) na stadionu Maksimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatreni" se nakon dva kola skupine 3 elitnog razreda natjecanja nalaze na začelju skupine s dva poraza i razlikom pogodaka 3-8. Švedska je također, startala s dva poraza, dok Francuska i Portugal imaju po šest bodova.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je utakmica.

90'+3 - Tri minute je sudačka nadoknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87' - Hrvatska ima inicijativu, loptu u svojim nogama.

83' - Perišić je tukao s 20 metara, korner za Vatrene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80' - Zuber je izbacio Stefana Itena u odličnu priliku, no Iten puca iznad gola.

77' - Omeragić je izgubio loptu u opasnoj zoni, ona je došla do Budimira koji je tukao po podu s nekih 16 metara, ravno u ruke Omlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - Gavranović je preuzeo kapetansku traku kod Švicaraca. Schar je izašao iz igre pa je napadač Dinama dobio tu čast.

74' - Nova izmjena u Hrvatskoj, točnije dvije. Ulaze Luka Modrić i Ivan Perišić umjesto Josipa Brekala i Marija Pašalića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

67' - GOOOL: 2:1 za Hrvatsku. Mario Pašalić zabija prvijenac za Vatrene. Rog je isto bio u blizini. Bradarić, debitant, igra odlično i to se mora ponoviti.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

62' - Uremović je izašao, Jedvaj ušao umjesto njega.

56' - Budimir ulazi, Petković izlazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54' - Korner za Hrvatsku. Petković je htio ubaciti s desne strane, ali ništa. Ništa i od kornera, čiste to Švicarci.

52' - Brekalo je u šesnaestercu dugo lomio suparničke braniče, ali na kraju je napravio potez previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

47' - Švicarci napadaju i skoro su zabili na početku drugog poluvremena. Debitant u Švicarskoj Lotomba je bio u prilici, ali u zadnji trenutak mu je blokiran udarac. Trenutak kasnije odapeo je s 25 metara pravu bombu, no Livaković je to nekako ukrotio.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Badelj je izašao, Brozović ušao za Hrvatsku. Vrijeme je za izmjenu u Švicarskoj. Oni imaju čak tri izmjene. Ušli su Vargas, Zuber i Freuler, a u svlačionici ostali Xhaka, Rodriguez i Mehmedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45'+1 - GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME: Tri sjajne minute Hrvatske, umalo vrijedne potpunog preokreta da je Bradarićev udarac završio u golu. Razigrala se Hrvatska točno pred kraj prvog dijela. Do tada nije to baš izgledalo dobro. Melnjak i Bradarić na toj lijevoj strani rade Švicarcima probleme. Livaković je u prvom poluvremenu imao dvije odlične obrane, od toga je jedna bila kad je skinuo čisti zicer Gavranoviću.

45' - Fantastična solo akcija Bradarića, odličan udarac koji brani Omlin. Izgledalo je kao da to ide u gol, odlične stvari se sad događaju na toj lijevoj strani gdje su Melnjak i Bradarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

42' - GOOOOL: Bradarić i Brekalo sjajno za 1:0. Bradarić je perfektno dodao Brekalu koji lijevom, iz prve, zabija u donji lijevi kut gola Švicaraca, desnu donju stranu Omlina. Inače, Bradarić je Dalićevo iznenađenje u prvih 11. Ovo je drugi uzastopni gol za Brekala u reprezentaciji. Zabio je i Francuzima.

38' - Navijači Hrvatske pokušavaju dignuti Vatrene pjesmom.

36' - Brunooo, što je sad promašio Petković. Duje Ćaleta Car poslao je jednu dugu loptu prema Melnjaku koji se sjurio s lijeve strane, ubacio Petkoviću u sredinu, a ovaj je promašio gol za koji centimetar.

31 - GOL, vodi Švicarska 1:0. Mario Gavranović zabija nakon ubačaja. Mehmedi je dodao Xhaki koji je s lijeve strane ubacio, a Gavranović sjajno zabio nakon što je pobjegao Ćaletu Caru. Ovo je osmi gol Gavranovića za Švicarsku.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

30' - Prekršaj je na Melnjaku, koji danas igra četvrti put u reprezentaciji Hrvatske.

27' - Vatreni igraju presigurno, pati napadačka igra. Švicarci, s druge strane, igraju opuštenije, opasnije, izglednije za šanse i u konačnici - bolje!

23' - Kakva obrana Livakovića. Gavranović, njegov suigrač u Dinamu, izašao je pred Livakovića, pucao, ali sjajno je to obranio prva reprezentativna hrvatska vratarska opcija.

20' - Fabian Schar je pretjerao u borbi za loptu, sudac Tiago Martins je to vidio i odmah svirao faul.

18' - Prvi žuti karton na utakmici. Mateo Kovačić zaradio je javnu opomenu.

10' - Na isteku desete minute prvi udarac i pokušaj Hrvatske. Nije to bilo opasno. Nakon velike gužve na rubu kaznenog prostora lopta je stigla do Brekala, a on odapeo s 20 metara. Otišlo je to pored gola. Odmah u sljedećem napadu Xhaka je pokušao s 25 metara, snažno, ali iznad grede.

8' - Obrana Livakovića. Kakva je to bila situacija za Švicarce. Rodriguez je lijepo primio prsima jednu dugu loptu koja mu je došla, oslobodio se i prevario Bradarića i tukao lijevom nogom, ali Livaković je bio na mjestu i spasio gol.

1' - Počela je utakmica. Sretno Vatreni.

20.44 - "Bježite ljudi, bježite iz grada, ide ekipa pijana", pjesma hrvatskih navijača uoči samog početka susreta.

20.42 - "Hrvatska, Hrvatska", kako je lijepo čuti navijanje s tribina. Svira se himna Švicarske.

20.40 - Prva se svira himna Hrvatske. Grmi s tribina...

20.40 - Igrači oba sastava izašli su na teren. S tribina se čuje "Hrvatska, Hrvatska"...

20.38 - Igrači su spremni u tunelu, čekamo njihov izlazak na teren.

20.36 - Još nas malo dijeli do utakmice.

19.42 - Poznati su i sastavi za večerašnju utakmicu. Tako će u dresu Vatrenih debitirati Domagoj Bradarić, ali ne na svojoj poziciji lijevog beka, već lijevog krila. Dalić je prednost ipak dao Bruni Petkoviću ispred Ante Budimira, a zaigrat će od prve minute ipak i Domagoj Vida, kapetan. Kod Švicaraca, pak, od prve minute kreće napadač Dinama iz Zagreba Mario Gavranović.


Hrvatska izabrana nogometna vrsta večeras u St. Gallenu igra prijateljsku utakmicu protiv Švicarske, jedne od reprezentacija koje Vatreni još nikada nisu pobijedili. Izbornik Zlatko Dalić neće u ovoj utakmici moći računati na nekoliko velikih imena, pa će tako priliku dobiti i neki drugi igrači koji do sad nisu bili u prvom planu. Stoga, očekuje se puno promjena u prvom sastavu, neki će igrači biti testirani i to im je dobra prilika da se dokažu.

'Ova utakmica je prilika za igrače koji do sada nisu imali puno minuta'

“Ova utakmica je prilika za igrače koji do sada nisu imali puno minuta u reprezentaciji, a nameću se dobrim igrama u svojim klubovima. Međutim, ne mislim da je utakmica nevažna, dapače jako je važna, moramo dati sve od sebe, odigrati dobro i pripremiti se za ono što nas čeka u Ligi nacija. U svakom slučaju, Švicarci su težak protivnik, respektiramo njihovu snagu. Morat ćemo biti puno bolji nego što smo bili u Portugalu da bismo izvukli dobar rezultat”, kazao je Dalić.

Hrvatska bi protiv Švicaraca trebala započeti na način da će na golu biti Simon Sluga, a ispred njega u posljednjoj liniji po prvi puta će zajedno zaigrati Melnjak, Ćaleta-Car, Uremović i Jedvaj. U veznoj liniji trebali bi igrati Milan Badelj i Mateo Kovačić, dok će na krilima juriti Mislav Oršić i Josip Brekalo. U napadu će se od prve minute naći naš najbolji strijelac u La Ligi prošle sezone u dresu Mallorce, debitant Ante Budimir, a od prve minute u sastavu Zlatka Dalića mjesto bi trebao imati i odlični ofenzivni vezni Atalante Mario Pašalić. Antonio Mirko Čolak, Domagoj Bradarić i Ivo Grbić čekaju debi u A vrsti...

“Poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji bili smo osuđeni na smjenu generacije koju smo relativno bezbolno proveli tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo na koje smo se i plasirali. Hrvatska, međutim, nema toliko velik izbor kvalitetnih igrača da si može priuštiti luksuz i otpisivati igrače. Dakle, još uvijek je naša momčad mješavina iskusnih igrača i onih mlađih koji dolaze. Mladi sigurno imaju kvalitetu, ali tek će pokazati prave stvari uz ove igrače koji su bili u Rusiji. Ovo nije lako razdoblje za nas, moramo napraviti smjenu generacija, a visoko smo sebi samima postavili ljestvicu osvajanjem drugog mjesta u Rusiji i od nas se uvijek očekuju maksimalni rezultati. Moramo napraviti sve da u ovih nekoliko mjeseci do početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i pogotovo za Europsko prvenstvo složimo dobru momčad koja će biti konkurentna”, dodao je Dalić i time zapravo naglasio kako mora što bolje iskoristiti vrijeme kako bi ukomponirao momčad za iduće ljeto.

Vatreni još uvijek čekaju prvu probjedu nad Švicarskom

Za spomenuti još kako su Vatreni sa Švicarskom igrali tri puta te još čekaju prvu pobjedu, Na Euru 2004. završilo je nulom, a Švicarska je pobjedu upisala u prijateljskoj utakmici 2012. u Splitu (2:4).

U posljednjem međusobnom susretu, prijateljskoj utakmici 2014. godine, također odigranoj u St. Gallenu, završilo je bez pobjednika 2:2. Švicarska je trenutno 12. reprezentacija po Fifinoj ljestvici, a na posljednja tri velika natjecanja (SP 2014., Euro 2016. i SP 2018.) izborila je osminu finala, dok je u posljednjem izdanju Lige nacija izborila završni turnir kao prvoplasirana momčad u skupini s Belgijom i Islandom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo