'Uzimaju nam plaće i tjeraju nas u osobni bankrot!'

Čini se da je stanje u hrvatskom nogometu krajnje alarmatno.

4.5.2011.
19:20
VOYO logo

U svojevrsnom javnom apelu, kojeg je potpisao donedavni nogometaš Dinama i čovjek s najviše nastupa za hrvatsku reprezentaciju (100) Dario Šimić, upozorava se na tešku poziciju nogometaša i općenito nogometa u Lijepoj našoj. Riječ je o problemima s kojima se svakodnevnu susreću 'obični' radnici u Hrvatskoj.

"Hrvatska udruga 'Nogometni sindikat' se obraća u ime svojih članova u nogometnim klubovima Varteksu, Šibeniku, Istri i Rijeci! Situacija u nogometnom klubu Šibenik i Varteks je iznimno teška. Nogometaši već 6 (u Šibeniku) i 7 mjeseci (u Varteksu) ne dobivaju redovne mjesečne naknade, u nogometnom klubu Rijeka kasni se sa četiri mjesečne naknade. Nogometni klub Istra duguje 3 mjesečne naknade. Povrh svega nogometaši Istre su na kućnu adresu dobili kazne kojima se kažnjavaju oduzimanjem mjesečnih primanja zbog 'nezalaganja'!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši se zapošljavaju kao samostalna djelatnost. Problem je još veći kad se u obzir uzme da su obvezna mjesečna davanja prema državi (mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, ozljede na radu) oko 3000 kn na koje država u slučaju nepravodobne uplate obračunava zatezne kamate od 15% godišnje.

Pored toga sami plaćamo poreze, prireze, knjigovodstvo što pojedince tjera u osobni bankrot. Pitamo se po kojem to zakonu neko može biti kažnjen sa mjesečnom naknadom na koju mora platiti PDV, porez i doprinose prema državi? Ujedno, nije nam poznat nijedan slučaj da se nogometaši i treneri zapošljavaju kao samostalna djelatnost, a pogotovo ne u Ligama petice kamo mi težimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem preventivno apeliramo zbog teške situacije kako se ponovo nebi izrodila 'afera offside'! Ovim putem pozivamo predstavnike HNS-a i HNL-a da se uključe u situacije koja igrače dovodi u nemoguć položaj, i da se manje bave sami sobom - ono ključno zbog čega egzistiraju je nogomet - a nogomet u RH propada uslijed nedopuštenog ponašanja čelnika klubova. Pozivamo svoje članove, iako su u iznimno teškoj situaciji, da dostojanstveno obavljaju svoj posao, te da se pridržavaju načela fair-playja", zaključuje se u priopćenju udruge "Nogometni sindikat" kojeg je potpisao predsjednik Dario Šimić.

Vezani članci:

arti-201105040610006 arti-201105020838006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo