UTAKMICA KOJU JE TUĐMAN HTIO SPRIJEČITI SVIM SILAMA: / 'Hrvati su nam podmetali, a Franjo nas je htio poniziti svojim posebnim zahtjevom'

Image
Foto: Screenshot: You Tube

'Dobili smo ponudu direktno od Franje Tuđmana'

25.5.2020.
8:11
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Kultna utakmica za bosanskohercegovački nogomet, druga koju je nacionalna momčad BiH igrala na tlu svoje zemlje, odigrana je 6. studenog 1996. godine, na Olimpijskom stadionu ”Koševo” u Sarajevu pred oko 40.000 navijača. No, oko te utakmice vežu se zakulisne političke igre od strane Hrvatske i njezinog tadašnjeg vodstva, tvrde u Bosni i Hercegovini...

Oslobođenje iz Sarajeva, naime, na svom web izdanju prisjetilo se tog dvoboja, a u tekstu se navode neki detalji koji imaju veze s politikom i bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijeratno teško vrijeme psihoze i zakulisnih političkih igara

Inače, bilo je to poslijeratno vrijeme, pomalo konfuzno, s mnoštvo rana i tuge iz brutalnog rata. Agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu od strane srbočetničkih zlotvora bila je gotova porazom srpske vojske u Hrvatskoj i potpisanim Daytonskim sporazumom u prosincu 1995.

Utakmica sa Italijom u Sarajevu dogovorena je iz trećeg pokušaja, a prethodile su joj, tvrdi prvi predsjednik nogometnog saveza BiH Jusuf Pušina, ”političke igre i podmetanja iz susjedne Hrvatske”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Prilikom jednog od brojnih susreta sa Matarreseom u Rimu zamolio sam ga za uslugu. Pitao je, što želiš? Rekao sam mu da reprezentacija Italije gostuje u Sarajevu i odigra utakmicu sa BiH. Gledao me malo začuđeno, a kada sam ponovio što želim, rekao je – naravno, samo termin utakmice moramo naći”, prisjeća se Pušina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, tada se pojavila ideja da prijateljsku utakmicu odigraju Hrvatska i BiH pod geslom 'pomirenja i mira'. Na odigravanju susreta u Zagrebu insistirao je i Franjo Tuđman, tadašnji predsjednik Hrvatske", piše Oslobođenje u svom tekstu...

'Umiješala se politika naših susjeda iz Hrvatske. Čuli su da sam dogovorio gostovanje Italije'

”Kada se saznalo da će Italija gostovati u ožujku u Sarajevu počele su se događati neke stvari koje nemaju dodirnih točaka sa sportom. Umiješala se politika naših susjeda iz Hrvatske. Čuli su da sam dogovorio gostovanje Italije, da bi oni izašli sa ponudom da tada igramo utakmicu ‘za mir i pomirenje’ sa njima u Zagrebu. Dobili smo ponudu direktno od Franje Tuđmana. Obavili smo nekoliko telefonskih razgovora i usaglasili se da igramo u ožujku na stadionu ‘Maksimir’ u Zagrebu, a da dvoboj s Italijom prolongiramo, sa čim se složio i Matarrese, jer je i on smatrao da je pomirenje u našoj regiji tada bitnije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trebali smo sa Hrvatskom igrati u ožujku, a onda je plan bio da Italiju ugostimo u svibnju 1996.”, ispričao je Pušina.

Do realizacije utakmice na Maksimiru ipak nije došlo jer je Tuđman imao poseban zahtjev, ističe bosanskohercegovački medij:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Htio je da naša reprezentacija nastupi u bijelim majicama bez državnih obilježja, odnosno da samo na majicama piše BiH, minimizirajući nas, pokazavši ignorantski stav”.

'Rekao sam da prihvaćamo utakmicu za mir i pomirenje, ali...'

Pušina je i tada prihvatio odigravanje utakmice, ali sa ”jednim malim zahtjevom bosanskohercegovačke strane”...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Rekao sam da prihvaćamo utakmicu za mir i pomirenje, ali da i mi imamo jedan zahtjev, a to je da oni igraju u isključivo plavim majicama. Na to mi je Tuđman rekao, ‘ali mi smo priznati’, na što sam mu odgovorio da smo i mi priznati”, govorio je Pušina, dodavši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Potom su nam ponudili da igramo u svibnju u ‘Maksimiru’ i da pristaju da BiH nastupi pod međunarodno priznatom zastavom sa ljiljanima i u dresovima sa svim našim obilježjima. Opet smo u dogovoru sa prijateljima Talijanima odgodili njihovo gostovanje u Sarajevu.”

“Dva, tri dana prije dogovorenog nogometnog susreta u Zagrebu, koji je već bio reklamiran i predstavljen i od strane FIFA-e i UEFA-e kao utakmica 'mira i pomirenja', iz Zagreba opet počinju ružni tonovi. Govorili su da ne možemo igrati u Maksimiru, već u Vinkovcima, Zadru, Bjelovaru.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Inzistirao sam da to bude Zagreb i oni su na kraju pristali, ali da igramo u Kranjčevićevoj'

“Inzistirao sam da to bude Zagreb i oni su na kraju pristali, ali da igramo na stadionu u Kranjčevićevoj. Odbio sam ponudu, pa nazvao Matarrese koji mi je tada rekao ‘Italija 6. studenog 1996. gostuje u Sarajevu’. I kada smo zakazali konačan termin utakmice sa Talijanima bilo je blagih problema. Postavljalo se pitanje treba li nam ta utakmica pet dana uoči gostovanja u kvalifikacijama kod Slovenije. Rekao sam igramo sa Italijom, nema više odgađanja. Možemo i izgubiti u Ljubljani. Nema problema", izjavio je prvi predsjednik nogometnog saveza BiH Jusuf Pušina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo