Europski sudoku / UEFA-ine nepoznanice: Rijeka i Hajduk će u finalu Europske lige navijati za jedan klub, a evo i zašto

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
6.5.2022.
9:45
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nakon jučerašnjih polufinalnih uzvrata u Europskoj i Konferencijskoj ligi poznati su svi finalisti europskih nogometnih kupova. Real Madrid i Liverpool će se boriti za trofej Lige prvaka. U drugom po snazi europskom kupu će se susresti Eintracht iz Frankfurta i Glasgow Rangersi, a u Konferencijskoj ligi će se za titulu boriti Roma i nizozemski Feyenoord.

Svaki ljubitelj nogometa ima svoje favorite i navijačke želje no nakon UEFA-ine objave o izbacivanju ruskih klubova iz natjecanja, jasno je da će ishodi finala Europske lige utjecati na put hrvatskih predstavnika iduće sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Potrebno i malo sreće /

Provjerite što izbacivanje Rusa iz europskih nogometnih natjecanja znači za hrvatske klubove

Image
Potrebno i malo sreće /

Provjerite što izbacivanje Rusa iz europskih nogometnih natjecanja znači za hrvatske klubove

Točnije ishod finala između Eintrachta i Feyenoorda odrediti hoće li osvajač Hrvatskog kupa svoj kontinentalni put početi u Europskoj ili Konferencijskoj ligi.

Prije nekoliko dana pisali smo o raspletima koji su potrebni hrvatskom osvajaču Kupa kako bi iduće sezone igrao u kvalifikacijama Europske lige, a riječ je o nekoliko scenarija koji moraju biti ispunjeni. Pojednostavljeno rečeno, našem je predstavniku potrebno da drugo i treće po snazi kontinentalno natjecanje osvoje klubovi koji su se kroz nacionalna prvenstva osigurala igranje u Ligi prvaka ili Europskoj ligi iduće sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda Eintrachta našim predstavnicima ne odgovara

Što to znači u ovom konkretnom slučaju objasnio je Tomislav Globan, profesor sportske ekonomike na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Konferencijskoj ligi stvar je jasna, ako Roma ostane u Top 6 (Serie A), a Feyenoord u Top 3 (Eredivisie), jedan scenarij potreban osvajaču Kupa će se ostvariti. Ali problem je u Europskoj ligi. Znamo da nam pobjeda Frankfurta ne paše, no ne znamo sa sigurnošću što će UEFA napraviti ako Rangersi pobijede", napisao je Tomislav Globan referirajući se na činjenicu da je Eintracht tek 11. u Bundesligi, ali i na izostanak transparentnosti kod UEFA-inog komuniciranja o bitnim stvarima za ždrijeb iduće sezone.

UEFA-ine dvije opcije u slučaju pobjede Rangersa

Ponudio je Globan i podrobnije objašnjenje ove situacije ponudivši dvije moguće opcije koje UEFA može primijeniti ako Rangersi uzmu titulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju da Rangersi osvoje Europsku ligu i završe 2. u Škotskoj, otvorit će se rupa u Q3 Lige prvaka koja se može popuniti na dva načina: A) pomicanjem viceprvaka Ukrajine i Turske iz Q2 u Q3, što znači da će se u Europskoj ligi Q3 igrati samo jedan par u kojem bi se susreli češki osvajač Kupa i lucky loser iz Q2 Lige prvaka", opisao je jednu opciju pa ponudio i drugu mogućnost koju UEFA razmatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizvjesno do samog kraja

"Opcija B je pomicanje klubova Q3 Lige prvaka u Q4, bez da mijenja broj klubova u Q2 Lige prvaka što otvara vrata da uz češkog osvajača Kupa igra i hrvatski", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što stvari komplicira je činjenica da nitko ne zna za koji će se od tih scenarija odlučiti UEFA no ono što je sigurno jeste da će navijači Rijeke i Hajduka navijati protiv Eintrechta. Pobjeda Rangersa ipak ostavlja mogućnost da će UEFA izabrati opciju B i pogurati osvajača Hrvatskog kupa u Europsku ligu.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo