'UEFA I FIFA KAŽU DA IMAMO ORGINALAN MODEL': / Hrvati spašavaju svjetski nogomet? Imamo savršen plan povratku sportu

Image
Foto: Screenshot: HRT

'FIFA i UEFA kažu da imamo orginalan model za povratak nogometaša svom sportu'

14.5.2020.
9:16
Screenshot: HRT
VOYO logo

Hrvatski znanstvenici osmislili su, a HNS i UEFA dobro reagirali, model testiranja sportaša na COVID-19, otkrio je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" profesor Dragan Primorac. Model koji je predložen je, u biti, vrlo jednostavan. U prvom danu uzima se bris nogometaša iz nazofarinksa. To mjesto sadrži najveću koncentraciju do sada poznatih virusa. Analiziraju se i 5 dana nakon toga napravi se drugi bris.

Image
KLUBOVI SERIE A GLASALI ZA NASTAVAK PRVENSTVA: /

'13. lipnja je mogući datum nastavka'

Image
KLUBOVI SERIE A GLASALI ZA NASTAVAK PRVENSTVA: /

'13. lipnja je mogući datum nastavka'

Virus tek nakon replikacije peti dan izlazi na površinu

Pet dana jer je poznato da virus, kada uđe u stanicu, tek nakon replikacije peti dan izlazi na površinu, gdje broj njihovih čestica raste rapidno i ako netko ima dva negativna brisa u tom trenutku, onda ta osoba nije oboljela. Dragan Primorac je, nadalje, otkrio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga napravimo serologiju, utvrdimo postojanje protutijela koja nam jedina kažu je li netko prebolio virus to su tzv. protutijela IgG i kada to stavite u zajednički paket, a prije toga smo napravili sjajno, članovi zdravstvene komisije, jedan cijeli tim na koji sam iznimno ponosan (...) su odradili kroz 10 dana, a to je dolazak na trening gdje radite na otvorenom prostoru, ne ulazite u svlačionice, vraćate se istim automobilom kući, gdje nije bio niti jedan incident u 10 dana, kada vi to stavite pod jedan paket, a mi smo to objavili u German Global Health i kada vam reagiraju FIFA i UEFA i kažu da imamo izvoran, originalan model koji može omogućiti povratak nogometaša u cijelom svijetu, a ja inzistiram, sutra počinjemo s uzimanjem prvih briseva po klubovima, kada vi taj model proširite na međunarodnu ligu, vi imate hrvatski brand. German Global Health je to nazvao hrvatskim brandom", rekao je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo