Preminuo autor poljudske ljepotice

U 83. godini života u Rijeci je preminuo akademik Boris Magaš, jedan od vodećih hrvatskih arhitekata, autor projekta stadiona Poljud u Splitu.

24.10.2013.
21:53
VOYO logo

Akademik Boris Magaš autor je brojnih velikih projekata koji su obilježili 50-e, 60-e, 70-e i 90-e godine prošlog stoljeća: od hotelskih kompleksa Haludovo na Krku i Solaris pokraj Šibenika, do remek-djela vrtića na Mihaljevcu i originalnih sakralnih objekata kao što su crkva Sv. Nikole sa samostanom u Rijeci i crkva Bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Djelo po kojem će akademik Magaš ostati zasigurno trajno upamćen je stadion Poljud u Splitu, sagrađen 1979. godine za održavanje Mediteranskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svestranu kreativnu djelatnost akademik Magaš dobio je brojne nagrade i priznanja, od kojih ističemo Nagradu "Vladimir Nazor" za 1979. godinu i Nagradu "Nikola Tesla" za 1979. godinu za projekt Gradskog stadiona u Splitu, Zlatni grb grada Splita 1980. godine, Međunarodno priznanje "La diplome et medaille d'or recherche de la qualité – Ordre de Saint Fortunat" 1986. godine.

Svojim teorijskim i projektantskim radom akademik Magaš pripada krugu naših najznačajnijih i najeminentnijih arhitekata, značenje i vrijednost kojega su registrirani u našoj i u najznačajnijoj inozemnoj stručnoj literaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo