'To se nije smjelo dogoditi! Krajnje žalimo i tugujemo!'

Gradu Liverpoolu i istoimenom nogometnom klubu, a najviše obiteljima žrtava tragedije na stadionu Hillsborough 1989.

13.9.2012.
18:51
VOYO logo

Neovisno istražno povjerenstvo koje je formirano prije dvije godine da bi detaljno obradilo uzroke koji su doveli do tragedije, najveće u povijesti britanskog sporta, sastavilo je dokument na 400-tinjak stranica. Bilo je sastavljeno od stručnjaka na poljima prava, medicine, medija i policije, te je pregledalo više od 400.000 stranica dokumenata objavljenih od trenutka nesreće do danas. Katastrofa na stadionu u Sheffieldu dogodilo se 15. travnja 1989. godine tijekom polufinalnog dvoboja FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. Od ukupnog broja žrtava 94 su osobe smrtno stradale na licu mjesta, a još dvije kasnije u bolnici, jedna 1993. godine. Ozlijeđeno je još 766 osoba. Svi stradalnici bili su navijači Liverpoola.

http://www.youtube.com/embed/5ifgOeQnFn8 Neovisno povjerenstvo u srijedu je otkrilo kako Hillsborough, dom Sheffield Wednesdaya, nije imao valjanu potvrdu sigurnosti kada je ugostio sudbonosnu utakmicu prije 23 godine. U izvještaju se, između ostalog, navodi da su opasnosti za sigurnost navijača bile ''dobro poznate i predvidive''. "Duboko žalimo što se tragedija dogodila na stadionu kojeg je selektirao FA, u našem vlastitom natjecanju. Ispred Engleskog nogometnog saveza, nudim punu i bezrezervnu ispriku i izraze sučuti svima čiji su članovi obitelji izgubili živote, te svima koji su povezani s gradom Liverpoolom i nogometnim klubom Liverpool", poručio je David Bernstein, predsjednik FA-a, koji nije bio na trenutnoj funkciji kada se nesreća dogodila prije 23 godine. Neovisno povjerenstvo je utvrdilo da je ozlijeđenim navijačima bio uskraćen liječnički tretman koji im je mogao spasiti živote. Član povjerenstva, doktor Bill Kirkup, rekao je kako je 41 smrtno stradala osoba ''imala potencijal preživjeti nesreću''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.youtube.com/embed/1q47bOtV3-Y Bernstein je pohvalio neumornu predanost obitelji žrtava koje su uporno odbijale prihvatiti rezultate izvorne istrage tragedije. "To se nikada nije smjelo dogoditi. Nitko ne smije krenuti na nogometnu utakmicu i na njoj izgubiti život. Krajnje žalimo i tugujemo što je bilo potrebno toliko dugo vremena kako bi ova istraga bila pokrenuta i prava istina napokon izašla na vidjelo" dodao je predsjednik FA-a. Londonski gradonačelnik Boris Johnson ispričao se za komentare koje je dao u intervjuu u kojem je okrivio ''pijane navijače Liverpoola'' za katastrofu, u članku objavljenom u The Spectatoru 2004. godine.

"Jako, jako sam sretan što je napravljeno ovo izvješće koje pokazuje kako su ondašnje tvrdnje o ponašanju tih navijača bile lažne. Bio sam vrlo, vrlo žalostan kada je 2004. godine The Spectator objavio editorijal u kojem su se djelomično ponavljale te tvrdnje. Ispričao sam se tada, a ispričavam se i sada. Nadam se da će obitelji 96 žrtava u ovom izvješću pronaći utjehu, te da će na neki način ovo moći prihvatiti kao zatvaranje slučaja", rekao je Johnson. Obiteljima stradalih u tragediji ispričali su se i dužnosnici Sheffield Wednesdaya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo